Regizorul Stere Gulea se implică în conflictul de la UNATC: „S-a creat un scandal degradant“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Stere Gulea a renunţat la funcţia de profesor la UNATC, condamnând, într-o scrisoare publicată în premieră de Observator cultural, atmosfera din cadrul Facultăţii de Teatru şi Film din Bucureşti.

În urma scandalului de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinamatografică (UNATC), în care au fost implicaţi profesorul Andrei Rus, actorul Florin Zamfirescu şi rectorul Adrian Titieni, victimă colaterală a picat profesorul Stere Gulea (72 de ani), care a decis să demisioneze de la catedra de Regie Film. 

Într-o scrisoare adresată rectorului Adrian Titieni, regizorul mărturiseşte că „motivul acestei decizii este generat de atmosfera creată în UNATC în ultimul an, atmosferă de care vă consider principal responsabil şi care a dus la alterarea gravă a relaţiilor dintre cadrele didactice, precum şi la deteriorarea imaginii UNATC în opinia publică“. De asemenea, Stere Gulea condamnă „adoptarea sistemului Bologna, nepotrivit pentru învăţământul artistic“.

O „atmosferă autistă“

Contactat de „Adevărul“, cunoscutul regizor a declarat că până în momentul de faţă nu l-a contactat nimeni din cadrul universităţii. „Nici nu mă aşteptam. Oamenii ăştia nu ştiu să dialogheze. S-a creat un scandal degradant, cu acuze nedemostrate şi ridicole“, a declarat Stere Gulea. Regizorul precizează totodată că nu va reveni asupra deciziei de încetare a colaborării cu UNATC, dar că este dispus să discute „la modul civilizat cu oricine, cu argumente, dacă mai e loc”. El a mai precizat că neînţelegerile şi incompatibilităţile sunt fireşti, dar că "s-a ajuns mult prea jos": "Oameni cu funcţie publică au opinii care fac obiectul agenţiei pentru combaterea discriminării şi nu e bine", a mai menţionat regizorul.

„Eu nu am crezut că Titieni, care nu îmi pare deloc un băiat prost, nu ar avea habar de hibele UNATC. Am stat de vorbă cu el, dar e inutil. E o atmosferă autistă în facultate, fără nicio legătură cu realitatea. Relaţia cu studenţii e la pământ, nu ştiu cum dialoghează profesorii cu ei”, a mai precizat pentru Adevărul fostul decan al Facultăţii de Cinema, care acuză „deficienţe structurale cronicizate ale învăţământului din UNATC“.

„E normal ca o într-o instituţie de învăţământ superior 95% din buget să fie pentru salarii şi regie şi restul pentru învăţământ ca atare?”, se întreabă Stere Gulea, care declară că a plecat din facultate şi pentru că nu se mai simţea bine, având mereu o „incomoditate, un sentiment de corp străin”. Nu în ultimul rând, regizorul a precizat că "nu este normal ca într-un an să fie 80 de studenţi la actorie şi 22 la regie film, într-o ţară care îşi reduce populaţia".

scrisoare gulea

Reacţia lui Stere Gulea vine în contextul incidentelor care au avut loc în ultimele luni la UNATC. Comisia de Etică a decis să îl audieze pe criticul de film Andrei Rus, lector universitar, şi pe criticul de film Andrei Gorzo, profesor în cadrul facultăţii, la solicitarea preşedintelui Senatului UNATC, Sergiu Anghel, pentru presupuse daune de imagine aduse universităţii. 

Comisia l-a sancţionat pe Andrei Rus cu un avertisment scris şi cu reducerea salariului de bază cu 15%, timp de un an, precum şi cu suspendarea, pe o perioada determinată de timp, a dreptului de înscriere la un concurs pentru o funcţie didactică superioară. Rus a anunţat ulterior că va contesta decizia în instanţă şi că nu s-a demonstrat astfel prejudiciul de imagine.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite