Protest al unui colectiv feminist față de selectarea unor filme de Roman Polanski, Woody Allen şi Luc Besson la festivalul de la Veneția

0
Publicat:

Colectivul feminist 50/50, o asociaţie franceză al cărei scop este de a promova egalitatea între femei şi bărbaţi, a condamnat vineri selecţia, în cadrul celei de-a 80-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, a unor filme noi ale unor regizori acuzaţi de agresiune sexuală, informează AFP, preluată de Agerpres.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

"În pofida scandalului provocat de prezenţa lui Johnny Depp la Festivalul de la Cannes în mai anul trecut, marile festivaluri europene continuă să acorde o vizibilitate considerabilă unor regizori acuzaţi şi apoi urmăriţi penal pentru agresiuni sexuale", a denunţat 50/50 pe Instagram, citându-i pe Roman Polanski, Woody Allen şi Luc Besson.

Persona non grata la Hollywood, Roman Polanski este vizat de patru acuzaţii de agresiune sexuală sau viol pe care le contestă. Woody Allen a văzut aproape întreaga industrie întorcându-i spatele în urma acuzaţiilor de agresiune sexuală din partea fiicei sale adoptive. El neagă acuzaţiile, pentru care niciuna dintre investigaţii nu a avut succes.

Ambii regizori au fost selectaţi în afara competiţiei, în timp ce francezul Luc Besson, care a fost în cele din urmă exonerat de acuzaţiile de viol în iunie, va concura cu filmul său Dogman.

''Colectivul 50/50 nu poate decât să condamne aceste alegeri extrem de violente împotriva victimelor aceloraşi agresiuni sexuale, precum şi perpetuarea unui model vădit sexist în cadrul industriei noastre'', adaugă acesta.

''Impunitatea bărbaţilor acuzaţi de agresiuni sexuale continuă să fie norma în industria cinematografică. Prin această selecţie, Festivalul de Film de la Veneţia îşi arată dispreţul faţă de victimele violenţei şi faţă de lupta împotriva violenţei sexiste şi sexuale în cinematografie'', acuză colectivul, cerând ca festivalurile să-şi asume responsabilitatea faţă de aceste probleme sociale.

Angajat în lupta împotriva violenţei şi pentru egalitatea de gen în cinematografie, colectivul s-a făcut remarcat la Festivalul de la Cannes din 2018, când 82 de femei s-au adunat pe trepte pentru a denunţa ''plafonul de sticlă'' din lumea cinematografiei.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite