Piaţa de artă: Avangarda. Aspecte comerciale
0După rezultatele excelente cu arta tradiţionalistă, piaţa de artă trece pe 26 ianuarie prin prima provocare majoră.
Brauner, Segal, Marcel Iancu şi Herman Maxy, autori care se vând regulat sau accidental la peste 100.000 de euro (predominant în străinătate) sunt reuniţi pentru prima dată într-o licitaţie la Bucureşti, alături de Perahim, Herold şi Corneliu Michăilescu. Dat fiind numărul mic de picturi avangardiste existente în ţară, casa organizatoare, Artmark, a completat programul cu o secţiune de tablouri în stil expresionist, între care găsim opere ale pictorilor intens tranzacţionaţi precum Tonitza, Iser, Baba, Schweitzer-Cumpăna sau Bernea.
În top: Victor Brauner
Cea mai scumpă lucrare din licitaţie este semnată de Victor Brauner. „Portret pentru mai târziu (Poetul Ion Minulescu)", evaluată la 100.000-200.000 de euro. Preţul mare al operei este justificat de prezenţa acesteia într-una din expoziţiile manifest ale avangardismului, precum şi de itinerariul ei în colecţii şi licitaţii importante. Chiar dacă din licitaţie lipsesc operele în stil suprarealist, care l-au consacrat pe Brauner şi l-au făcut cel mai bine vândut pictor român în licitaţiile internaţionale, „Minulescu" este o lucrare-fundament care îl poate propulsa pe artist şi în topurile de artă de la Bucureşti.
Până în prezent, un singur ulei de Brauner a fost vândut în România, „Personaje", cu 52.500 de euro, în decembrie 2008. Lucrarea fusese cumpărată cu două luni mai devreme dintr-o licitaţie de la Artcurial Paris. Prezentă acum în licitaţie, „Triumful metafizicii", pictură evaluată între 14.000 şi 24.000 de euro, a fost vândută în martie 2011 la Artcurial. „Există puţine lucrări în România ale avangardiştilor pentru că ei au plecat din ţară încă din perioada creaţiei, iar majoritatea lucrărilor lor au fost realizate în străinătate", spune Alexandru Bâldea, preşedintele Artmark.
Nu numai în cazul lui Brauner, ci şi pentru ceilalţi pictori din secţiune, multe dintre lucrări sunt „repatriate" din Franţa, Elveţia, Germania sau Israel. Circuitul internaţional al acestor opere este, în opinia organizatorilor, principalul atu pentru o licitaţie pe această nişă.
Autenticitatea, cea mai mare miză
Pictura de avangardă a fost cadrul unor acuzaţii de o mare gravitate la începutul iernii. Casa de licitaţii Ara Art a fost acuzată că a pus în vânzare, pe 7 decembrie, mai multe falsuri atribuite unor artişti precum Marcel Iancu, Mattis Teutsch, MH Maxy şi chiar Brauner. Un scandal similar lovise aceeaşi piaţă şi în noiembrie, cu ocazia expoziţiei de avangardă de la Muzeul Literaturii. Contactat, acuzatorul de atunci, Lucian Georgescu, preşedintele galeriei Colors Art, spune că nu crede să fie nimic în neregulă cu licitaţia de la Artmark şi că el însuşi a înscris în licitaţie mai multe lucrări.
Din postura de organizator, Alexandru Bâldea este de părere că riscul de a cumpăra falsuri există doar la casele de licitaţii mici, care nu oferă garanţii sau oferă garanţii insuficiente. „În licitaţia noastră, am colaborat pentru autentificare cu urmaşii lui Perahim şi Iancu şi cu experţi recunoscuţi internaţional", spune Bâldea. Catalogul licitaţiei face precizări asupra povenienţei fiecărei lucrări în parte, precum şi asupra experţilor consultaţi. Asemenea menţiuni, de natură să ofere certitudini, vor fi prezente în toate cataloagele viitoare, anunţă Artmark.
993.000 de dolari este recordul de autor al lui Brauner, stabilit în 2008 la Sotheby's New York
Artişti şi cote: Jules Perahim, în afara realismului socialist
Cu şapte tablouri vândute în casele de licitaţii din ţară şi alte şapte adjucate afară, Jules Perahim, fost avangardist şi fost lider PCR, a reuşit să îşi impună în 2011 lucrările din perioadele sale suprarealiste. În ţară, trei dintre tablouri au obţinut preţul de 15.000 de euro: „Retragere trib în mişcare" în aprilie, „Autour du grand fourneau" („În jurul marelui furnal") în noiembrie şi „Ecologie sauvage" („Ecologie sălbatică") în decembrie, toate fiind vânzări făcute la Colors Art Gallery. Pe piaţa internaţională, cel mai bun preţ obţinut de o semnătură Jules Perahim a fost 15.200 pentru o lucrare adjudecată la Paris, alte două tablouri apropiindu-se şi ele de această valoare. Autorul va fi prezent şi în 2012 în licitaţii, anunţate deja fiind lucrările sale suprarealiste.
„Creaturi“ de Jules Perahim
Agenda investiţiilor: 226 de opere în prima săptămână de licitaţii
Cele 2+1 licitaţii de săptămâna trecută au programat, în deschiderea sezonului de licitaţii din acest an, 226 de opere de artă, picturi şi desene. Prima licitaţie a fost cea de marţi, de la Alis, în care vedetă a fost tabloul „Pe faleză sub umbrelă" al lui Gheorghe Petraşcu. Joi, la Goldart, au avut loc alte două licitaţii importante, una comercială, una umanitară. În licitaţia principală, cele mai valoroase lucrări au fost semnate de Tonitza („Studiu pentru amurg în câmpie", evaluat la 17.000 de euro) şi de Eustaţiu Stoenescu - „Portretul pictoriţei Elena Barbu" (foto), evaluat la 12.000 de euro. În fine, cea de a treia licitaţie, organizată în scopuri umanitare, s-a constituit într-o sesiune ad-hoc de artă contemporană, cu 56 de lucrări în sumar, cu unele semnături importante (între care Ilfoveanu şi Câlţia), cu unele nume noi în licitaţii şi cu preţuri de deschidere care rar au trecut de 500 de euro.
Top 10 vânzări la licitaţii: Cele mai scumpe semnături Corneliu Baba
1. „Autoportret" (Alis, 2010), 40.000 de euro
2. „Pont Neuf" (Artmark, 2011), 25.000 de euro
3. „Arlechin în roşu" (Monavissa, 2007), 21.875 de euro
4. „Natură statică cu fructe şi cărţi de joc" (Artmark, 2010), 21.000 de euro
5. „Arlechin" (Goldart, 2011), 20.000 de euro
6. „Anemone" (Artmark, 2011), 19.500 de euro
7. „Rege nebun" (Artmark, 2011), 19.500 de euro
8. „Spaime" (Artmark, 2010), 18.500 de euro
9. „Peisaj cu pod" (Alis, 2007), 16.666 de euro
10. „Case la Veneţia" (Colors Art Gallery, 2011), 16.000 de euro


Rege nebun
