Pianistul Cătălin Şerban cântă duminică Schubert, Skriabin şi Chopin, la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Şerban va susţine duminică, 22 ianuarie, de la ora 19.00, un recital de pian la Sala Mare a Ateneului Român. Format sub îndrumarea profesorilor Martin Hughes şi Laszlo Simon la Universitatea de Arte din Berlin, oraş în care locuieşte şi şi-a stabilit centrul activităţii artistice, pianistul s-a născut în Bucureşti şi a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu“, la clasa profesorului Constantin Niţu.

În programul recitalului de duminică seară, de la Ateneu, sunt incluse Sonata în sol major Op.78, D894 de Franz Schubert, Sonata nr.5, Op.53 de Alexandr Skriabin şi cele 24 preludii Op.28 de Frédéric Chopin.

Cătălin Şerban (38 de ani) şi-a încheiat studiile de master cu nota maximă la Musikhochschule Lübeck, la clasa profesorului Konrad Elser, devenind lector universitar în cadrul aceleiaşi facultăţi.

Câştigator al concursurilor naţionale şi internaţionale, printre care Olimpiadele naţionale de interpretare, Concursul internaţional de pian de la Bremen, Germania, Concursul de pian din Senigallia, Italia, pianistul român urmăreşte în concertele şi recitalurile sale o linie romantică, expresivă a repertoriului de pian, convingând însă şi printr-o ”brilianţă enorma, o virtuozitate naturală, claritate nobilă şi precizie a discursului muzical”, după cum noteaza ziarul ”Badische Zeitung”.

Ca solist şi membru în ansambluri camerale, pianistul Cătălin Şerban şi-a stabilit centrul activităţii artistice la Berlin, absolvind cursurile Universităţii de Arte şi dedicându-se în prezent cu predilecţie literaturii romantice pentru pian, lucrărilor de Schubert, Chopin sau Liszt, dar şi muzicii secolului 20, cu o afinitate
aparte pentru muzica impresionistă.

image

Invitat la diverse festivaluri camerale în Germania, printre care Brahms- Wochen în Lübeck, Fränkische Musiktage, Musiksommer Oberstdorf în sudul Germaniei şi Piano City în Berlin, pianistul roman concertează de asemenea şi ca solist cu orchestre precum Nordwestdeutsche Philharmonie în Bremer Glocke, Sinfonie Orchester Berlin în sala de muzică de cameră a Filarmonicii din Berlin, sau cu Orchestra de tineret din Basel în Stadtcasino Basel.

Badische Zeitung notează:„...Şerban a strălucit cu o brilianţă enormă şi cu o virtuozitate naturală (...) claritate nobilă şi precizie a dicursului muzical..“, criticul muzical Anca Florea scrie despre interpretarea lui Cătălin Şerban a Sonatei în si minor de Franz Liszt despre „..structura cerebrală a pianistului...tehnica performantă,..construcţia riguroasă, detaliile subliniate si atenţia cu care a fost urmărit fiecare element”,iar profesorul doctor Grigore Constantinescu scrie în critica sa:..

Şerban trece victorios proba excesului de romantism, în favoarea redării fin lucide a textului, pe care nu îl lipseşte nici de alura virtuoză, nici una de lirică dorită. Constructia coerentă a întregului, pianistica unitară prin soluţiile tehnice asumate, promit unurcuş ce îl va duce spre realizări care să-l reprezinte printre colegii de generaţie.“

Cătălin Şerban începe studiul pianului la Bucureşti, fiind elev al Liceului de Arte George Enescu, la clasa de pian a prof. Constantin Niţu. La Universitatea de Arte din Berlin studiază sub îndrumarea profesorilor Martin Hughes şi Laszlo Simon, preluând noi impulsuri la cursuri de măiestrie conduse de profesorii Claude Frank, Georgy Sebok, Theodor Paraschivesco, Elena Lapitskaja sau Pascal Devoyon. Cătălin Şerban urmează cursurile de master la Musikhochschule Lübeck sub îndrumarea profesorului Konrad Elser, absolvind cu nota maximă, iar după terminarea studiilor obţine un post de lector universitar la catedra de pian a aceleiaşi facultăţi de muzică din Lübeck.

Cătălin Şerban s-a afirmat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de pian, in palmaresul său numărându-se trei premii I la concursurile de interpretare din ţara natală, premiul special la Concursul Internaţional din Sennigalia - Italia, premiul al 3-lea şi premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese moderne, „Rudepoema„ de Villa-Lobos, la Concursul european de pian de la Bremen - Germania. În decursul anilor de studii a obţinut burse ale Universităţii de Arte din Berlin, ale fundaţiilor Paul Hindemith - Berlin şi Marie-Luise Imbusch - Lübeck.
Cătălin Şerban susţine numeroase recitaluri pe scenele berlineze ale Universităţii de Arte, Institutului Cultural Român, Chamäleon Theater, Studio Niculescu, Pianosalon Christophori, Russisches Haus, Ambasadei Romaniei, Schwartzsche Villa, Musikinstrumentenmuseum, precum si in Romania la AteneulRomân, Muzeul George Enescu, Palatul Şuţu, Institutul Francez, Universitatile de muzică din Bucureşti, Braşov si Cluj sau la Muzeul Peleş Sinaia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite