Oana şi Amza Pellea, distinşi cu Premii de Excelenţă la Comedy Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii Amza Pellea (1931-1983) şi fiica sa Oana Pellea
Actorii Amza Pellea (1931-1983) şi fiica sa Oana Pellea

În cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj, care se va desfăşura între 11 şi 20 octombrie la Cluj-Napoca, se vor acorda două Premii de Excelenţă actorilor Amza Pellea şi fiicei sale Oana Pellea, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea cinematografiei şi comediei româneşti.

Actorul Amza Pellea va fi distins cu acest premiu, post-mortem, drept recunoaştere pentru întreaga activitate şi sprijinul pe care actorul l-a adus de-a lungul carierei sale la construcţia comediei româneşti.

Un alt premiu îi va fi oferit Oanei Pellea, ca mulţumire pentru „curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca depusă de-a lungul vieţii artistice pentru ca teatrul şi filmul românesc să fie recunoscute şi apreciate internaţional“.

Premiile îi vor fi înmânate Oanei Pellea în 18 octombrie, în cadrul unui eveniment care va începe la ora 19.00, la Cinema Victoria. Decernarea premiului va fi precedată de proiecţia filmului „I Really Hate My Job“ (regia Oliver Parker), în care Oana Pellea joacă alături de nume sonore ale filmului internaţional: Shirley Henderson, Neve Campbell şi Danny Huston.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj se va desfăşura, în perioada 11-20 octombrie, la Cluj-Napoca şi va cuprinde peste 100 de filme din 35 de ţări şi evenimente conexe (workshop-uri, expoziţii, piese de teatru).

La ediţiile precedente ale Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj au fost laureaţi cu Premiul de Excelenţă actorii: Marin Moraru şi Tora Vasilescu (2009), regizorul Geo Saizescu şi actorul Sebastian Papaiani (2010), actriţa Draga Olteanu Matei (2011) şi actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele (2012).

Unul dintre cei mai mari actori din cinematografia românească, Amza Pellea s-a născut în 7 aprilie 1931, la Băileşti. Un reprezentant al promoţiei de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii consacraţi ai scenei româneşti. Filmografia lui cuprinde 50 de titluri, dintre care cele mai cunoscute sunt rolurile din „Nea Mărin Miliardar“ (1981) (care va rula în cadrul festivalului), „Mihai Viteazul“ (1970), „Neamul Şoimăreştilor“ (1965), „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte“ (1971), „Imposibila iubire“ (1983), „Osânda“ (1976), „Nemuritorii“ (1976) etc. Actorul a murit în 12 decembrie 1983, la Bucureşti, la vârsta de doar 52 de ani, fiind înmormântat în cimitirul Bellu.

Oana Pellea s-a născut în 1962, în Bucureşti. A fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ, apoi a jucat pe scena Teatrului Bulandra şi a participat la numeroase turnee în America de Nord, America de Sud, Japonia şi Europa. Din 1999, Oana Pellea este liber profesionistă. Performanţele sale au inclus, printre altele, rolurile Maşei din „Trei surori“ a lui Cehov, dar şi al lui Lucius din „Iulius Cezar“ de W. Shakespeare - pentru care i-a fost acordat Premiul Criticii Internaţionale pentru „Cea mai bună actriţă“. Munca sa cinematografică include roluri în „Unde la Soare e frig“ al lui Bogdan Dreyer, dar şi în filme regizate de Alexandru Tatos, Dan Piţa şi Stere Gulea. În 2006, a jucat alături de Clive Owen în filmul „Children of Men“, în regia lui Alfonso Cuaron, film nominalizat la premiile Oscar la trei categorii. În 2007, a fost distribuită în producţia britanică „I Really Hate My Job“, regia Oliver Parker, şi în cea americană „Fire and Ice“, regia Jean-Christophe Comar („Pitof“). Cel mai recent rol al actriţei este cel din drama „Bibliothèque Pascal“, în regia lui Szabolcs Hajdu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite