Nicio lacrimă la căpătâiul lui Sergiu Nicolaescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O coloană de oameni s-a format de-a lungul clădirii Cercului Militar şi aşteptau să intre pentru a-şi lua rămas-bun de la regizorul Sergiu Nicolaescu FOTO: Adevărul/Marian Iliescu
O coloană de oameni s-a format de-a lungul clădirii Cercului Militar şi aşteptau să intre pentru a-şi lua rămas-bun de la regizorul Sergiu Nicolaescu FOTO: Adevărul/Marian Iliescu

Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu, care a decedat joi, 3 ianuarie, a fost depus azi-dimineaţă la Cercul Militar din Capitală. Numeroşi admiratori, dar şi personalităţi au venit să-şi ia rămas bun, începând cu ora 12.00. Cu o atentă organizare şi cu deplină discreţie, ceremonia a decurs extrem de sobru şi de rece.

Este ora 11.50, iar intrarea în sala unde este depus sicriul este împânzită de cameramani, fotografi, oameni obişnuiţi, dar şi de pază. Apropiaţii regizorului au interzis difuzarea de imagini de la ceremonie. 

Printre personalităţile care au venit să-l salute pentru ultima oară pe regizorul Sergiu Nicolaescu se numără  actori, regizori şi politicieni: Sebastain Papaiani, Mihai Mălaimare, Geo Saizescu, Ioan Cărmăzan, Cătălina Grama (Jojo), Ileana Stana Ionescu, Ion Iliescu, Petre Roman şi alţii.

O coloană de oameni s-a format de-a lungul clădirii şi aşteaptă un semn din partea paznicilor. Se intră numai în grupuri organizate, de 10-15 persoane. 

„Să-i fie ţărâna uşoară“

Dana, soţia lui Sergiu Nicolaescu, poartă un palton alb şi stă în dreapta sicriului, alături de Jojo şi de alţi apropiaţi ai regizorului. Oamenii intră şi aproape că nici nu o observă. Numai o femeie mai în vârstă, probabil rudă sau cunoştinţă, se apropie şi o strânge în braţe, o sărută pe frunte şi îi spune vorbe de încurajare. Coroana din partea soţiei regizorului este pusă exact în faţa sicriului şi poartă mesajul „Ştii tu... Elf“, semnat: Dana. 

O atmosferă solemnă şi distantă se degajă – sicriul regizorului este împrejmuit de patru soldaţi în ţinute oficiale şi de multe coroane de flori. 

Nimeni nu plânge. Admiratorii lui Sergiu Nicolaescu păşesc încet în încăpere, dau un ocol sicriului  înconjurat de soldaţi – la îndemnul paznicilor -, după care unii dintre ei se opresc în dreptul caietului cu omagii. Omul politic Petre Roman lasă câteva cuvinte de adio pentru cel mai mare regizor român. Câteva persoane îi urmează exemplul şi se aşază la coadă în spatele lui. 

„Să-i fie ţărâna uşoară“, se aude dinspre un grup de pensionare, în timp ce se îndreaptă spre ieşirea din sala Cercului Militar. 

„A fi om e lucru mare“

Coloana de persoane care aşteaptă să intre la Cercul Militar este formată atât din simpli admiratori, cât şi din cascadori şi revoluţionari. Fiecare dintre ei are de spus o poveste, fie de pe platourile de filmare, fie direct din stradă, de la decembrie 1989. 

Oameni de excepţie ca el se nasc rar. A fost o stea, un luceafăr al cinematografiei româneşti, spune revoluţionarul Simionov Walter
revolutionar

Unul dintre ei iese vizibil în evidenţă, deoarece poartă o bască de un albastru puternic, un fular în culorile tricolorului şi insigne cu mesaje revoluţionare în piept (foto). „Sergiu avea o vorbă: «A fi om e lucru mare». Iar oameni de excepţie ca el se nasc rar. A fost o stea, un luceafăr al cinematografiei româneşti“, spune revoluţionarul Simionov Walter. Se gândeşte să-i convingă pe ceilalţi prieten irevoluţionari ai săi să doneze nişte bani pentru a-i ridica un bust lui Sergiu Nicolaescu, pe care să-l amplaseze în Piaţa Universităţii. „Pe lângă bust, va fi şi un careu de aşi şi va reprezenta cele patru mari filme ale sale: «Dacii», «Mihai Viteazul», «Un comisar acuză» şi «Ultimul cartuş»“, explică bărbatul. 

Revoluţionarii şi cascadorii îl apreciază enorm pe Sergiu Nicolaescu

Însă dincolo de cei care aşteaptă în ordine să poată intra în clădire, un grup de bărbaţi discută aprins despre „conducătorii ăştia corupţi“. Sunt foşti cascadori care au lucrat cot la cot cu Sergiu Nicolaescu în cele mai grele condiţii. „Noi suntem o categorie socio-profesională defavorizată“, spune unul dintre ei, care a făcut parte din producţia celui din urmă film al lui Nicolaescu, „Ultimul corupt din România“. Sunt revoltaţi şi se îndoiesc că va mai exista un altul care să aibă realizări la fel de mari precum Sergiu Nicolaescu. „Să vedem dacă politicienii noştri sunt în stare să facă ce a făcut omul ăsta (n.r. - Sergiu Nicolaescu)“, exclamă un altul. 

Marian Raicu este un alt cascador din mulţime, care spune că sufletul oricum nu moare, ci doar părăseşte trupul. „Pe domnul Sergiu Nicolaescu o să-l ţin minte în primul rând ca om. Nu cascadoria, nici regia, nici actoria nu-l fac pe om. Omul le face pe toate“, punctează cascadorul şi revoluţionarul care, în decembrie 1989, a participat „în linia întâi“ la transmisiunile televizate, alături de Sergiu Nicolaescu, Mircea Dinescu şi Ion Caramitru. 

Grupul de oameni veniţi la Cercul Militar încă aşteaptă şi-n acest moment să îl salute pentru ultima dată pe regizorul Sergiu Nicolaescu. Trupul său va fi incinerat sâmbătă, de la ora 12.00, la Crematoriul Vitan Bârzeşti din Capitală. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite