Pro sau contra incinerare pe adevarul.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Nicolaescu a vrut să fie incinerat, nu înhumat, aşa cum cere datina creştin-ortodoxă
Sergiu Nicolaescu a vrut să fie incinerat, nu înhumat, aşa cum cere datina creştin-ortodoxă

Moartea maestrului Sergiu Nicolaescu a lăsat, cu siguranţă, urme în sufletele românilor. Pentru unii au fost superficiale, pentru alţii ceva mai adânci, însă ultima sa dorinţă, aceea de a fi incinerat, a creat adevărate controverse.

Subiectul a fost dezbătul pe site-ul nostru, atât de jurnalişti, cât şi de bloggeri şi de comentatori. Ca de obicei, s-au creat două tabere, iar balanţa înclină de astă dată pro incinerare.

„Întoarcerea în ţărână a trupului omului este importantă pentru păstrarea amprentei dumnezeieşti personalizate, adecvate fiecărui om în parte până la a doua venire a Mântuitorului Hristos“, spune preotul Daniel Vraciu pe blogul său. Aceeaşi idee este suţinută şi de Eugen Tănăsescu: „Trupul este locaş al sufletului, purtător al chipului lui Dumnezeu, prin urmare capabil de a se sfinţi. În creştinism, trupul devine templu al Duhului Sfânt“.

În cealaltă tabără se află jurnalista Dana Musceleanu şi mare parte din comentatorii Adevărul care susţin respectarea ultimei dorinţe a maestrului.

„Unde este Legea Iubirii adusă de Iisus, dacă unui mort i se refuză slujba finală din diverse motive? (Şi aici e loc de o întreagă discuţie despre sinucidere ori eutanasiere...)“, scrie Dana pe blogul său.

„Eu ştiam că statul român este unul laic, iar incinerarea este o practică recunoscută prin legile statului român“, îşi argumentează părerea Claudiu Ionuţ, comentator Adevărul.

PRO INCINERARE

Claudiu Ionuţ: „Unde este ambasadorul Gitenstein să ne lămurească el cum este cu incinerarea? Peste 40% din decedaţii din SUA sunt incineraţi, iar în unele state apusene această rată ajunge chiar la 70%. De când a fi român este sinonim cu a fi creştin ortodox? Biserica Catolică a ridicat interdicţia privind incinerarea în 1963 - cu ce este ea mai puţin creştină decât Biserica Ortodoxă? Oricum, eu ştiam că statul român este unul laic, iar incinerarea este o practică recunoscută prin legile statului român“.

Un bucurestean: „Gânditorii creştini Vasile cel Mare şi Fericitul Augustin recunosc existenţa liberului arbitru, adică libertatea omului de a alege între posibilităţile care i de oferă. Sergiu Nicolaescu a ales, aşa că respectaţi-i alegerea! Pentru un ateu credinţa în inexistenţa lui Dumnezeu la fel de sinceră e ca şi credinţa în existenţa Lui pentru creştini. Nu cred că e cazul să-l creştinăm acum ca pe popoarele din America de Sud din timpul conquistadorilor spanioli. Iar în cazul unei persoane oarecare, biserica e la fel de insistentă? Nu cumva e doar un mijoc de a-şi face publicitate şi de a-şi expune odajdiile scumpe în public?“

Corneliu Todireanu: „Fără ironie întreb: Credeţi că Giordano Bruno sau martirii creştini arşi pe rug au ajuns biftec înaintea Creatorului?“

Ilinca Oprita: „Marele Sergiu Nicolaescu a ales! Să i se respecte alegerea. Aer ,foc ,pământ sau apa este locul prin care ne întoarcem toţi în valea noastră de acasă“.

Ştefan: „Incinerarea este un proces igienic şi nu ocupă loc în acest spaţiu devenit şi aşa insuficient. Dovezile aduse de dvs. sunt indirecte şi au iz de manipulare. Pe de ală parte neacceptând dorinţa actorului, nu arătaţi decât lipsa de respect faţă de el. Pentru dvs. nu contează ultimele dorinţe ale unui decedat? Oare BOR iubeşte oamenii sau doar puterea asupra lor? Cred că doar cea de-a doua variantă. Şi nu cred că este cazul să vă pretindeţi a fi o instanţă morală. Mai aveţi mult de lucru“.

CONTRA INCINERARE

Kentanu: „Incinerarea este un ritual păgân şi urât înaintea Domnului. Şi unii comunişti preferau incinerarea, fiind atei. Dacă ai cât de cât frică de Dumnezeu, nu spui nici în glumă că vrei să te incinerezi“.

Viorica Păunescu: „Păcat, aveam impresie frumoasă de el când trăia, dar acum mi-am schimbat părerea“. (Facebook)

Daria-Maria Mocanu: „Pentru noi, ortodocşii, da, incinerarea este sinucidere“.(Facebook)

Tu în ce tabără eşti?

Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite