Marcel Iureş împlineşte astăzi 62 de ani. La mulţi ani, maestre!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndrăgitul actor Marcel Iureş împlineşte astăzi vârsta de 62 de ani. Numele lui este sinonim cu performanţa şi dragostea atât pentru teatru, cât şi pentru film, dovadă stă faptul că a fost declarat de două ori cel mai bun actor de teatru din România (în 1998 şi 2001).

Marcel Iureş s-a născut pe 2 august 1951, la Băileşti, iar activitatea sa artistică este legată în principal de teatru. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1978, Marcel Iureş a debutat pe scena teatrului Bulandra în piesa „Ferma“. Din 1978 până în 1981 a fost angajat al Teatrului Naţional Cluj, unde a fost Beckman în piesa „Afară în faţa uşii“, de Wolfgang Borchert, şi Coriferul în „Perşii“ de Eschil, ambele în regia lui Mihai Măniuţiu. În paralel, actorul a primit primul său rol de cinema, Franz Listz, din filmul „Vis de ianuarie“ în regia lui Nicolae Opriţescu.

A jucat alături de Tom Cruise şi de Amza Pelea

În anii ’80, Marcel a jucat atât la Bulandra, cât şi la Odeon, iar dintre numeroasele roluri amintim trei dintre cei mai importanţi eroi shakespearieni: Hamlet, Henric al IV-lea şi Richard al III-lea. Performanţele sale artistice sunt legate şi de importante roluri în teatrul de televiziune şi în teatrul radiofonic naţional. În paralel, actorul şi-a continuat cariera cinematografică cu roluri în filmele „Artista, dolarii şi ardelenii“ şi „Să mori rănit din dragoste de viaţă“ (r. Mircea Veroiu), „Domnişoara Aurica“ şi „Cei care plătesc cu viaţa“ (r. Şerban Marinescu), „Un bulgăre de humă“ (r. Nicolae Mărgineanu), „Balanţa“ şi „O vară de neuitat“ (r. Lucian Pintilie).

image

Cariera internaţională a lui Marcel Iureş a început după turneul din 1994, susţinut în Marea Britanie cu spectacolul „Richard al III-lea“, în regia lui Mihai Măniuţiu. După un mic rol în „Interviu cu un vampir“ (r. Neil Jordan), alături de Tom Cruise şi Brad Pitt, a urmat un rol episodic, dar crucial, în „Misiune imposibila“ (r. Brian De Palma), tot cu Tom Cruise. Apoi, a primit trei roluri de o mare însemnătate, în „Pacificatorul“ (r. Mimi Leder), cu Geroge Clooney şi Nicole Kidman, „Războiul lui Tom Hart“ (r. Gregory Hoblit), cu Colin Farrell şi Bruce Willis şi „Layer Cake“ (r. Matthew Vaughn), cu Daniel Craig. Dintre filmele sale cele mai recente, amintim „Piratii din Caraibe: La capătul lumii“ (r. Gore Verbinski), „Tinereţe fără tinereţe“ (r. Francis Ford Coppola) sau „Călătoria lui Gruber“ (r. Radu Gabrea)Ultimul său succes în televiziune este serialul „În derivă“.

Marcel Iureş a reuşit să joace alături de cele mai mari nume ale industriei cinematografice mondiale (Tom Cruise, Morgan Freeman, Antonio Banderas, Bruce Willis), dar şi româneşti (Amza Pelea, Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu).

A dat startul mişcării teatrale independente

În 1995, Marcel Iureş punea bazele celei de-a doua scene independente de teatru din România, fiind preşedinte al Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul ACT. În prezent, joacă pe scena Teatrului ACT în trei piese regizate de Alexandru Dabija: „Creatorul de Teatru“ (de Thomas Bernhard), „Ultima bandă a lui Krapp“ (de Samuel Beckett) şi „Capra sau Cine e Sylvia?“ (de Edward Albee).

În stagiunea 1992-1993, Marcel Iureş a fost nominalizat la premiul UNITER pentru rolul principal din spectacolul „Richard al III-lea“, în 1998 şi 2001 a primit premiul UNITER pentru cel mai bun actor din spectacolele „Richard al III-lea“, respectiv „Creatorul de teatru“, în 2003 a primit premiul UNITER de excelenţă pentru fondarea Teatrului Act – catalizator al mişcării teatrale independente, iar în 2009 a primit premiul Festivalului de Dramaturgie Contemporană pentru cel mai bun rol masculin din spectacolul „Acasă la tata“ de Mimi Brănescu.

În 2006 a dublat în română vocea lui Doc Hudson, în producţia „Pixar/Disney Maşini“, în 2007 semnează lectura audio-book-ului Humanitas „Remember -  Mateiu Caragiale“, iar din 2004 este preşedintele Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul“.

„Cred în poveşti cu îngeri şi cred în Dumnezeu“

Despre momentul în care a realizat că doreşte să fie actor şi despre modelele vieţii sale , Marcel Iureş mărturisea pentru Formula AS că: „pe când aveam 16-17 ani, mi-am pus pe nas nişte ochelari de vedere cu dioptrii. La vremea aceea, nu aveam nevoie de ei. Vedeam perfect. Şi m-am uitat în oglindă. Prin lentile nu vedeam nimic, aşa că m-am uitat pe deasupra lor. Am fost fascinat de faptul că îmi vedeam reflexia în oglindă, pe deasupra ochelarilor şi nu prin ei. Mi s-a părut că e ceva: să te vezi bine fără ochelari, deşi purtându-i. De aici a cam pornit totul.(...) Seva vieţii mele urcă din modelele pe care le-am avut, din faptul că trei sferturi din viaţă am băut apă din fântână, din pământ, iar nu din ţeavă, că am mâncat pâine şi mămăligă făcute de bunica şi de mama mea, că am băut lapte de la vaca din grajd şi că am mâncat mere abia culese din pom. Seva vine din faptul că am întâlnit oameni care au trăit meditând, încercând, nu spunând. Mai cădeau în genunchi, se mai rostogoleau, dar se ridicau. Erau oameni. Şi mai vine din imensul noroc pe care mi l-a dat Dumnezeu: am primit o nevastă minunată, o adevărată forţă, şi un băiat absolut normal, un om. Şi mai vine seva şi din faptul că eu cred în poveşti cu îngeri şi cred în Dumnezeu. Nu-s multe. Le poţi strânge într-o batistă.“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite