Lansare şi dezbatere - „Rusia. Un mileniu de istorie“ de Martin Sixsmith

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta Rusiei şi mapamondul
Harta Rusiei şi mapamondul

Marti, 25 octombrie, ora 19, Libraria Humanitas de la Cismigiu va fi gazda lansarii cartii Rusia. Un mileniu de istorie de Martin Sixsmith, unul dintre cei mai prolifici si apreciati realizatori de seriale documentare pentru Radio BBC – despre literatura si arta rusa, despre mostenirea KGB-ului in Rusia contemporana sau despre scriitorii si artistii evadati din blocul sovietic.

La eveniment vor vorbi Sabina Fati, Lina Vdovîi, Teodor Baconschi, Ioan Stanomir si Sever Voinescu. Moderator: Marian Voicu.

E oare imensitatea imperiului de la rasarit o povara psihologica pentru locuitorii sai, care traiesc cu spaima ca pot fi cotropiti oricand, din orice parte? Au oare rusii o bizara – si unica in felul sau – predispozitie spre conducerea autocratica? A fost oare era sovietica doar o punere in practica a proiectului comunist, sau centralizarea puterii in mainile unui grup de oameni este si o mostenire a perioadei tariste? De ce incercarile unor conducatori rusi de a face cativa pasi pe calea reformelor s-au soldat de fiecare data cu un recul dezastruos? Acestea sunt intrebarile care il urmaresc pe Martin Sixsmith; cartea sa este o lectura esentiala pentru intelegerea unei tari care intretine cu istoria o relatie cu totul aparte.

Cu un sfert de secol in urma, o lovitura de stat militara ameninta sa puna capat politicii de glasnost si perestroika inaugurate in Uniunea Sovietica de Mihail Gorbaciov. Puciul a esuat, anticipand insa dificultatile pe care schimbarea avea sa le intampine in viitor. Nu era pentru prima oara in istoria Rusiei cand incercarea de a schimba modelul conducerii ameninta sa sfarseasca inainte de a apuca sa dea roade. Caci Rusia, o tara de mare rafinament cultural si intelectual, a fost intotdeauna carmuita cu un „pumn de fier“, deplin acceptat de o populatie gata mereu sa jertfeasca individul pe altarul unei cauze colective primordiale: asigurarea unitatii colosului geografic.

Cartea lui Martin Sixsmith – cunoscator de-o viata al culturii, istoriei si limbii ruse si martor direct al evenimentelor cruciale de acum 25 de ani – este dedicata tocmai acestui aparent paradox: ea retraseaza cei o mie de ani de zbuciumata istorie ai Rusiei, evidentiindu-i pendularea perpetua intre Estul asiatic si Vestul european, o pendulare care continua pana in zilele noastre.

image

Cronicile primelor veacuri sau marturiile directe culese in anii din urma, reflectarea momentelor istorice in marea literatura rusa ori in cuvintele seci ale discursurilor politice zugravesc fundalul pe care se proiecteaza intreaga relatare a autorului – fost corespondent BBC la Moscova – si fac din cartea sa o istorie vie.

Citeşte şi: Istoria Rusiei, cum n-aţi mai citit-o vreodată. Un fragment în exclusivitate din noua panoramă a Molohului rusesc, care face deja furori peste hotare

rusia
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite