„În noaptea timpului“, de Antonio Muñoz Molina, se lansează la Humanitas Cişmigiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 24 octombrie, de la ora 19.00, la librăria Humanitas Cişmigiu, se lansează romanul „În noaptea timpului“, de Antonio Muñoz Molina. Participă la eveniment: Carmen Muşat, Dana Ionescu şi Marin Mălaicu-Hondrari.

Cartea a apărut la editura Nemira, în colecţia Babel, în traducerea Adelinei Mioara Angheluţă, şi este un roman-fluviu despre sângerosul Război Civil din Spania, cu o scriitură ce aminteşte de Lev Tolstoi sau Ernst Hemingway. Mulţimea de personaje, în care se amestecă ficţiuni cu figuri reale, rutina din vreme de pace, cât şi violenţa grotescă a războiului face portretul unei lumi care dispare odată cu o mare iubire, aceea a protagonsitului.

 Arhitectul Ignacio Abel, a cărui poveste de dragoste se desfăşoară în paralel cu povestea de război din Spania, plecă din Madridul mutilat spre New York. Printre războaie exterioare şi interioare, viaţa se construieşte neîncetat, printre dorinţe şi suferinţe, dragostea trăieşte tulbure, asemenea epocii în care s-a născut.

Prin condiţia socială a personajelor sale, cititorul este introdus într-un Madrid literar (prin evocarea unor figuri precum Federico García Lorca, José Moreno Villa, Juan Alberti), arhitectural (prin menţionarea unor spaţii reprezentative în spaţiul iberic, precum Oraşul Universitar, cinematograful Capitol, clădirea Telefónica, dar şi european, precum Şcoala Bauhaus sau Turnul Einstein din Potsdam), politic (prin intervenţia vocilor lui Juan Negrín, Manuel Azaña sau José Bergamín).

„Un fel de Război şi pace pentru Războiul Civil din Spania, extraordinarul roman al lui Molina urmăreşte o mulţime de personaje, amestecând ficţiuni cu figuri reale, creionând atât rutina din vreme de pace, cât şi violenţa grotescă din vreme de război.“ Publishers Weekly

„Cartea lui Antonio Muñoz Molina e aproape insuportabil de frumoasă: la fel ca toate clipele de iubire nebună.“ Marin-Mălaicu HondrariANTONIO MUNOZ MOLINA este membru al Academiei Regale Spaniole din 1995, iar între 2004-2006 a fost director al Centrului Cultural Cervantes din New York. După ce a studiat istoria artei la Universitatea din Granada şi jurnalismul, a debutat în anul 1984 cu volumul El Robinson urbano, urmat de mai multe lucrări, printre care El Invierno en Lisabona (1986), tribut adus jazzului şi romanului noir. Pentru acest roman autorului i s-a decernat Premiul National pentru Literatură în Spania.

Colecţia Babel a editurii Nemira este coordonată de Dana Ionescu şi le propune cititorilor o privire de ansamblu asupra diversităţii literare actuale din literatura universală contemporană sau clasică. Printre autorii publicaţi până acum în colecţie se numără Julian Barnes, Muriel Barbery, John Cheever, Gustav Meyrink, Stefano Benni, Mathias Malzieu sau Philippe Forest.

Antonio Muñoz Molina
image
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite