In memoriam regizorul Dan Micu: spectacolul „Într-o dimineaţă“, mâine, la TVR 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 22 martie se împlinesc 15 ani de la încetarea din viaţă a regizorului Dan Micu (1949-1999). Cu acest prilej, luni, 17 martie, de la ora 20.00, la TVR 2, va fi difuzat spectacolul „Într-o dimineaţă“. Din distribuţie fac parte:  Viorel Comănici, Horaţiu Mălăele, Mircea Diaconu, Camelia Zorlescu şi Anca Bejenaru. Acest spectacol aparţine Arhivei de Aur a TVR şi a fost preluat, după Revoluţie, de la Teatrul Nottara.

Montarea regizorului Dan Micu îi introduce pe telespectatori în lumea teatrului de rezistenţă al vremii. Premiera spectacolului „Într-o dimineaţă“, după piesa „Aprilie, dimineaţa“ a dramaturgului Mihai Ispirescu, avut loc, în 1988, la Teatrul Nottara. 

Cu toate că regizorul a schimbat numele comediei negre a lui Ispirescu, pentru a evita asocierea cu „Tezele din aprilie“ - sinteza politico-ideologică ceauşistă din acelaşi an - reprezentaţia nu a fost ferită de presiunile cenzurii regimului.

„Spectacolul lui Ispirescu şi Dan Micu, cu scenografia Ancăi Pâslaru, interpretat strălucit de Horaţiu Mălăele, Viorel Comănici, Camelia Zorlescu, Mircea Diaconu şi Anca Bejenaru a fost neîndoielnic, la vremea aceea, unul dintre cele mai cutezătoare gesturi prin care Teatrul riposta, îşi afirma forţa de a interveni public în probleme vitale ale societăţii. […] Prin acest spectacol, Dan Micu făcea încă o dată dovada posibilităţii de a se responsabiliza major, de a face teatru politic de cea mai înaltă valoare. A avut alături întreaga echipă, care s-a solidarizat cu spectacolul şi cu aventura lui tragicomică“, a consemnat criticul de teatru Doina Papp, în volumul „Un destin spulberat: Dan Micu“, editat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu“, în 2003, la Bucureşti.

Viorel Comănici, Horaţiu Mălăele şi Mircea Diaconu, în spectacolul Într-o dimineaţă“ FOTO: TVR 

image

Spectacolul „Într-o dimineaţă“ poate fi urmărit şi online, de la ora 20.00, pe platforma video TVRplus.ro.

Dan Micu a studiat alături de regizori precum David Esrig (n. 1935) şi Radu Penciulescu (n. 1930). Acesta s-a remarcat cu două spectacole de institut: „Ritmuri“, realizat la Teatrul Podul şi premiat în Polonia, la Wrocław, şi „Lăpuşneanul“ după Costache Negruzzi. Artistul s-a afirmat la Teatrul Naţional din Bucureşti, pe scenele teatrelor Notarra şi Bulandra, dar şi pe scene din Ungaria. După 1989, a fost director al Teatrului Mic pentru aproape un deceniu. 

Printre montările de seamă ale regizorului Dan Micu se numără: „Piticul din grădina de vară“ de D.R. Popescu, „Ulciorul sfărâmat“ de Heinrich von Kleist, „Răceala“ de Marin Sorescu, „Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă“ de Horia Lovinescu, „Karamazovii“ după Dostoievski şi „O noapte furtunoasă“ de Caragiale. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite