„Gară pentru doi“ vine luni cu „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din filmul „Gară pentru doi“
Imagine din filmul „Gară pentru doi“

Ziarul „Adevărul“ continuă să distribuie legendarele filme ruseşti. Începând cu data de 7 noiembrie, în fiecare luni, „Adevărul“ vă aduce o serie de patru dintre cele mai cunoscute filme ruseşti, fiecare pentru doar 14,99 lei. Primul va fi comedia romantică „Gară pentru doi“, urmat de „Moscova nu crede în lacrimi“, în data de 14 noiembrie, iar în 21 noiembrie „Fata fără zestre“. Drama „Salonul nr. 6“ va încheia seria în data de 28 noiembrie.

Cinematografia rusă este recunoscută pentru complexitatea filmelor, seriozitatea temelor şi dramatismul jocului actoricesc. Regizorii şi actorii ruşi au schimbat modul în care ne raportăm la arta cinematografică aducând un suflu nou şi original. Tocmai din aceste motive Colecţia Adevărul Filme de Aur din cinematografia rusă este de neratat.

Lista este deschisă în data de 7 noiembrie de unul din cele mai cunoscute filme ruseşti: „Gară pentru doi“. În comedia romantică din 1982 gara este locul unde destinele se întâlnesc şi banalitatea devine extravaganţă. În acest decor provincial Vera, o chelneriţă trecută de prima tinereţe, îl întâlneşte pe Platon, un pianist acuzat pe nedrept de crimă. Urmează o serie de întâmplări amuzante, dar şi dramatice prin care cei doi se apropie.

„Gară pentru doi“ aduce două interpretări memorabile, din partea Ludmilei Gurcenko şi a lui Oleg Basilaşvili. Pelicula este o odă adusă iubirii fără de vârstă şi a răbdării. Filmul, regizat de Eldar Riazanov, îi mai aduce pe ecran pe Nikita Mihalkov şi Nonna Mordiukova. În afară de aprecierea publicului, s-au vândut peste 35,8 milioane de bilete, filmul s-a bucurat şi de laudele criticilor, fiind nominalizat pentru un Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes din 1983.

Film premiat cu Oscar

Pe 14 noiembrie urmează un alt important film rusesc: „Moscova nu crede în lacrimi“. Pelicula regizată de Vladimir Menşov a primit Oscarul pentru cel mai bun film străin în 1981. În acest film Moscova devine fundalul unor intrigi amoroase şi a unor aventuri galante. Antonia, Ludmila şi Katerina sunt trei prietene care vin la Moscova pentru a munci şi pentru a-şi găsi dragostea. Chiar dacă cele trei prietene o apucă pe căi diferite în viaţă. Antonia alege o căsătorie cu un băiat sărac, dar de încredere pe nume Nikolai. Ludmila, cinica grupului, visează în schimb la un bărbat bogat. Cea din urmă, Katerina, se angajează într-o fabrică şi se îndrăgosteşte de un cameraman care, însă, o părăseşte când rămâne însărcinată.

Această dramă romatică s-a bucurat de un mare succes, atât în Rusia cât şi de cealaltă parte a Zidului Berlinului, în ţările vestice. Numeroasele aprecieri se datorează modului profund universal în care dragostea şi maturizarea sunt tratate de regizorul Vladimir Menşov, dar şi a dialogului deştept şi spiritual de care se bucură filmul. Filmul îşi păstrează farmecul chiar şi după atâta timp deoarce tratează probleme contemporame ca divorţul, problemele unui părinte singur şi homosexualitatea. În film joacă: Vera Alentova (Katerina), Irina Muraviova (Ludmila) şi Raisa Riazanova (Antonia).

Ecranizare după Ostrovski

Cel de al treilea film de pe listă este „Fata fără zestre“, regizat tot de Eldar Riazanov. DVD-ul va ajunge pe rafturi în data de 21 noiembrie, împreună cu ziarul „Adevărul“. Considerată o „capodoperă a cinematografiei ruse“, pelicula spune povestea Ogudalovei şi a frumoasei sale fiice, Larisa. Văduvă scăpătată, Ogudalova, este hotărâtă să o căsătorească pe Larisa, chiar dacă aceasta din urmă nu se bucură de o zestre. Ogudalova îl tolerează pe Mokiy Parmenovich Knurov, un bogat care îi face avansuri Larisei, chiar dacă este căsătorit. În tot acest timp, Larisa este îndrăgostită de Serghei.

La fel ca în marile tragedii, adevărul şi dragostea sunt supuse capricilor vremii şi a ipocrizei societăţii. Pelicula este o adaptare cinematografică a piesei de teatru cu acelaşi nume scrisă de Aleksandr Ostrovski. În rolurile principale le veţi găsi pe Alisa Freindlih (Ogudalova) şi Larisa Guzeeva (Larisa), care a debutat cu acest rol, dar şi pe Nikita Mihalkov. Coloana sonoră a filmului a fost realizată de Andrei Petrov şi s-a bucurat de o mare popularitate în Rusia.

Ecranizare după Cehov

Colecţia este completată de „Salonul nr. 6“,în regia lui Karen Şahnazarov, care va fi disponibil din 28 noiembrie. Această peliculă din 2009 este considerată cea mai tulburătoare ecranizare a nuvelei cu acelaşi nume a lui A.P. Cehov. O sursă de inspiraţie pentru acest film a fost şi cazul real al unui administrator de azil care este atât de fascinat de un pacient care se crede profet încât înnebuneşte. Doctorul Raghin, jucat de Vladimir Ilin, este directorul unei instituţii psihiatrice într-un mic oraş de provincie. Singurul său prieten este poştaşul oraşului, iar dacă vrea o conversaţie inteligentă nu poate apela decât la unul din pacienţii spitalului. Izolat, Raghin are revelaţia faptului că progresul nu este cu adevărat posibil şi că totul este muritor.

Aceste concluzii devin prea puternice pentru doctor, care ajunge să-şi piardă credinţa în legitimitatea acţiunilor sale şi ajunge să înnebunească. În final, doctorul devine el însuşi pacient. Pelicula este îmbibată de nihilism şi de o angoasă obişnuită în cinematografia rusescă. Acţiunea filmului este plasată în Rusia contemporană şi are elemente specifice genului documentar. În „Salonul nr. 6“ spectatorii vor găsi o poveste încărcată de anxietate şi enigme, care în final ne arată cât de uşor este să devenim lucrul de care ne temem cel mai tare. În alte roluri îi găsim pe Aleksei Vertkov, Aleksandr Pankratov-Ciornâi, Evgheni Stâcikin şi Albina Evtuşenskaia.

filme ruseşti
filme ruseşti
Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite