Galileo Galilei şi încercarea sa de a scăpa de acuzaţiile de erezie, într-o scrisoare recent descoperită: „ o escrocherie” care circula „sub mantia zelului şi a carităţii”
0
În 1613, Galileo Galilei îi trimitea o scrisoare prietenului său, matematicianul Benedetto Castelli, în care condamna interpretările bisericii cu privire la astronomie. Ulterior, aceste acuze aveau să fie folosite de Inchiziţie pentru a-l condamna, în 1633. Recent descoperită, scrisoarea arată că Galilei încerca să îşi tempereze limbajul pentru a scăpa de eticheta de eretic.
Descoperită în biblioteca Royal Society, de către un istoric din Italia, în luna august a acesui an, scrisoarea fusese ignorată secole întregi fiind înscrisă cu o dată greşită, conform nature.com.
Scrisoarea, semnată cu „G.G.”, iniţialele lui Galilei (15 februarie 1564- 8 ianuarie 1642), conţine numeroase corecturi făcute de autorul ei în încercarea evitării unui limbaj dur care l-ar fi putut face să fie văzut ca un eretic. Deşi iniţial Galilei a folosit cuvinte mai dure, ulterior le-a corectat, cel mai probabil pentru a părea mai puţin ofensiv faţă de biserică.
Spre exemplu, un pasaj numea anumite afirmaţii biblice „false”, descriere care a fost ulterior înlocuită de Galilei cu „arată diferit faţă de adevăr”.
Când a fost acuzat de erezie, Galilei a afirmat că scrisoarea folosită de Inchiziţie era atât de critică pentru că oficialii bisericii i-au schimbat cuvintele, numind documentul „o escrocherie” care circula „sub mantia zelului şi carităţii”, conform unei scrisori din 1615, trimise unui prieten pe nume Piero Dini care era preot.
(Foto: nature.com)

Aşadar, la începutul luptei sale cu autorităţile religioase, Galilei a încercat să răspândească o versiune mai rezervată a afirmaţiilor sale. Există două versiuni ale scrisorii: una care a fost trimisă Inchiziţiei şi cea descoperită la Royal Society, care are un limbaj mai temperat. Totuşi, din cauză că scrisoarea originală era considerată pierdută, nu era clar dacă clericii modificaseră scrisoarea pentru a-l acuza de erezie pe astronom, aşa cum se plânsese acesta prietenilor, sau dacă scrisese într-adevăr prima versiune pentru ca ulterior să modifice limbajul folosit.
Conform nature.com, Galilei ar fi făcut de fapt modificările. Analiza scrisului sugerează că, într-adevăr, astronomul a scris-o. Acesta i-a trimis copia lui Castelli pentru ca acesta să o trimită la Vatican.
Galileo scria că referinţele din Biblie cu privire la evenimentele astronomice n-ar trebui să fie luate în sens literar pentru că scribii ar fi simplificat descrierile pentru a fi înţelese de către oamenii de rând. De asemenea, acesta argumenta că modelul heliocentric pe care Copernicus îl propusese cu 70 de ani mai devreme, nu era incompatibil cu Biblia.
Versiunea scrisorii lui Galilei, care a fost trimisă la Roma pe 7 februarie 1615, de un călugăr dominican pe nume Niccolo Lorini, este păstrată în Arhivele Secrete ale Vaticanului, conform aceleiaşi surse.