FOTO VIDEO Şerban Ionescu, de la orgoliul din „Ion“, la ispăşirea din „Umilinţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Ionescu, în „Ion“, regia Mircea Mureşan
Şerban Ionescu, în „Ion“, regia Mircea Mureşan

Şerban Ionescu a încetat din viaţă miercuri noapte, la Spitalul Floreasca. Avea 62 de ani. În ultimii ani, starea lui de sănătate se înrăutăţise, actorul fiind diagnosticat cu borelioză, provocată de înţepătura unei căpuşe, apoi cu scleroză amiotrofică, o boală incurabilă.

Ziarul „Adevărul" vă propune să revedeţi „filmul" vieţii unui mare actor, aşa cum îl povestesc colegii lui. Şerban Ionescu s-a bătut până în ultima clipă să-şi păstreze locul şi pe scenă, în ultimul lui spectacol, „Dineu cu proşti", dar şi pe platoul de filmare.

Până în ultima parte a vieţii, Şerban Ionescu a trăit cu speranţa că o să învingă boala. Le spunea asta tuturor celor care îl sunau să-i mai ridice moralul cu o glumă sau cu o încurajare. I-a spus-o şi actorului Valentin Teodosiu, fostul său coleg de Facultate, alături de care a jucat în „Ion".

„Ca student, am fost cotat ca unul dintre cei mai buni din generaţia mea", se mândrea Şerban Ionescu. Regizorul Mircea Mureşan, care i-a fost şi profesor, a intuit imediat potenţialul lui. L-a luat direct de pe băncile facultăţii şi l-a distribuit în marele rol al carierei - Ion -, în filmul „Ion. Blestemul pământului, blestemul iubirii" (1980), după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu. Cariera lui a explodat imediat şi, în scurt timp, Şerban Ionescu a ajuns să facă chiar şi câte trei filme pe an. A jucat, printre altele, în „Burebista", „Capcana mercenarilor", „Horea", „Pădureanca", „Prea târziu".

„Tatăl meu făcuse un infarct, dar s-a pus pe picioare, destul cât să vină la premieră şi să vadă filmul. După care a murit. Mă bucur enorm că a apucat să aibă mulţumirea asta, să vadă că nu degeaba mi-a trimis, toată facultatea, câte 500 de lei pe lună", povestea, acum doi ani, pentru „Formula As", actorul care s-a născut în Corabia (Olt), pe 23 septembrie 1950.

Religia, cenzurată în filmul „Ion"

Regizorul Mircea Mureşan îşi aminteşte că a pus ochii pe Şerban Ionescu şi pe Valentin Teodosiu încă din facultate. „Îi urmăream zi de zi, pas cu pas. Iar cu Şerban Ionescu am avut mare noroc. Nu mi-am imaginat vreodată că filmul ar fi putut să fie cu altcineva decât cu el. Era cel mai indicat în rolul lui Ion", a declarat regizorul, pentru „Adevărul".

Filmările au durat aproape doi ani, trecând prin toate anotimpurile. „Şerban era vârful unei echipe cu actori foarte mari. Avea o disciplină extraordinară şi a intuit perfect trăsăturile personajului. Juca cu plăcere, iar prin umorul, personalitatea şi abnegaţia lui a făcut ca amintirea acelor zile să rămână pentru totdeauna", a mai spus Mircea Mureşan, care crede că termenul „veşnica pomenire" nu este o iluzie. „«Ion» va rămâne şi va putea fi văzut în veci".

În acea perioadă, filmul a avut mari probleme şi cu cenzura, după ce o comisie a cerut scurtări de secvenţe (bătaia, hora, balul, alegerile) şi eliminarea unor ritualuri religioase (parte din înmormântarea Anei, condamnarea lui Ion în biserică, unele imagini descriptive cu biserica).

Valentin Teodosiu, care a avut rolul lui Gheorghe în producţia regizată de Mircea Mureşan, povesteşte că el şi Şerban Ionescu au rămas aceiaşi buni prieteni care erau în facultate. Au împărţit afişul şi la „Ion", filmul lor de debut, şi la „Umilinţă", ultimul film al lui Şerban Ionescu. „Noi doi mai făcuserăm nişte cascadorii şi nişte lupte, într-un film, încă din anul II de facultate, iar în «Ion» ne-am apropiat", rememorează Teodosiu.

La finalul filmărilor, colegul său l-a întrebat: „Vali, oare când crezi că o să mai lucrăm noi împreună şi când o să mai avem noi roluri atât de mari?" N-a ştiut să-i răspundă atunci, dar, peste trei ani, jucau din nou împreună, în „Imposibila iubire", a lui Constantin Vaeni, două roluri la fel de importante. „A fost o legătură deosebită. Păcat de talentul lui, pentru că mai avea foarte multe de spus", a mai declarat Valentin Teodosiu, pentru „Adevărul".

Un Ion „întors pe dos“

Pentru Ioana Crăciunescu, Şerban Ionescu rămâne bărbatul frumos şi puternic din „Ion". Actriţa care a avut rolul Anei din filmul lui Mircea Mureşan a declarat pentru Mediafax că fostul ei partener de pe platoul de filmare „era de o inspiraţie naturală şi de o putere care te ajutau şi pe tine să te ridici".

Şerban Ionescu şi-a încheiat cariera cu un rol principal la fel de puternic, dar care nu a captat la fel de mult atenţia publicului şi a presei. În 2011, el a fost distribuit de regizorul Cătălin Apostol în filmul „Umilinţă". Apostol, care şi-a făcut debutul în cinematografie cu această peliculă, a declarat pentru „Adevărul" că personajul interpretat de Şerban Ionescu, un medic veterinar care alege să plătească pentru un păcat, e un fel de Ion „întors pe dos".

„După ce am scris scenariul, m-am gândit imediat la Şerban Ionescu", a mărturisit regizorul. „Dacă în «Ion», actorul era ţăranul zvelt, taurul comunal, flăcăul satului, aici a revenit în lumea satului, fiind batjocorit şi marginalizat. E ca o acoladă în care stă cariera acestui mare actor", este de părere Cătălin Apostol.

Actorii din distribuţie, Şerban Ionescu, Costel Caşcaval, Valentin Teodosiu, Ioan Grosu, Magda Catone, au filmat în satul „Pârlita" din Bărăgan. Şerban Ionescu a intrat în contact cu ţăranii de acolo, construindu-şi mai bine personajul. Actorul a făcut chiar şi câteva şedinţe de terapie, cu un psiholog, în încercarea de a înţelege cum se poate mişca în lume un om care a pierdut totul.

„M-ai omorât cu personajul ăsta", i-a spus Şerban Ionescu lui Cătălin Apostol, referindu-se şi la faptul că medicul veterinar Dumitru nu spune un cuvânt tot filmul, alegându-şi asta ca pe o penitenţă, după un accident pe care l-a produs.

Din păcate, filmul a avut puţini spectatori. Conform unei statistici a Agenţiei Champions, publicată de Cinemagia, „Umilinţă" a contorizat doar 57 de spectatori, în primul weekend de la lansare, în februarie 2011, cu încasări de 530 de lei. Regizorul spune că cifrele nu au mai fost actualizate şi că la „Umilinţă" ar fi venit 2.500 de spectatori. Frustrarea regizorului nu s-a dizolvat, însă, complet, iar Apostol afirmă că ar mai fi şi alte cauze ale insuccesului: „Nu e vorba despre o producţie premiată la Cannes, ci despre un film de debut, cu o promovare subtilă şi o poveste tristă". Pelicula a fost difuzată aseară, la TVR 1.

O poreclă: „Pelicanul“

Toţi actorii îl alintau printr-un singur cuvânt: „Pelicane!". Actorul Dinu Manolache l-a poreclit aşa după ce, la admiterea la Institutul de Teatru, în momentul în care examinatorul i-a oferit un stilou, Şerban Ionescu i-a răspuns cu umor: „Eu nu scriu decât cu «Pelikan!»"

"Mi-am trăit viaţa ca pe o felie de cozonac. Am mâncat-o cu plăcere şi mi-a căzut bine şi mie, şi celorlalţi care n-au apucat să muşte din mine, dar au simţit mirosul de cocă de cozonac“.
Şerban Ionescu, pentru revista Yorick

Va fi înmormântat sâmbătă, la Bellu

Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului Şerban Ionescu va fi depus vineri, între orele 8.00 şi 15.00, la biserica Batiştei. Cei care l-au îndrăgit pe regretatul actor îi pot aduce un ultim omagiu. Tot vineri, de la ora 17.00, sicriul va fi adus în foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional Bucureşti (intrarea prin strada Tudor Arghezi). Înmormântarea va avea loc sâmbătă, de la ora 14.00, la Cimitirul Bellu din Capitală.

Actorul Şerban Ionescu a încetat din viaţă miercuri noapte, la Spitalul Floreasca. În vârstă de 62 de ani, artistul a fost internat marţi, în secţia de Terapie Intensivă, după ce starea lui s-a agravat. În ultimii ani, starea de sănătate a lui Şerban Ionescu s-a înrăutăţit, actorul fiind diagnosticat, în urmă cu aproape un an, cu borelioză, o boală gravă provocată de înţepătura unei căpuşe. Ulterior, Şerban Ionescu a primit un nou diagnostic în Germania, cel de scleroză amiotrofică, boala fiind incurabilă. (Raluca Moisă)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite