FOTO Lucrările artistului contemporan Georg Baselitz au ajuns în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai renumiţi artişti contemporani din Germania şi nu numai este Georg Baselitz, ale cărui lucrări sunt expuse în perioada 7 martie – 7 septembrie 2014, în pavilionul UniCredit Ţiriac Bank (vizavi de Romexpo). Operele de artă  sunt realizate în anii 1982-1986.

La sediul UniCredit Ţiriac Bank sunt expuse trei lucrări ale lui Baselitz, artistul german în vârstă de 76 de ani, şi un tablou realizat de Thomas Schütte (60 de ani), toate aparţinând colecţiei internaţionale a băncii, care numără mii de opere de artă strânse în peste 100 de ani. Singurul tablou al lui Thomas Schütte ilustrează un cartof, ca simbol al necesităţii materiale, alimentare. El a realizat, de asemenea, machete şi alte lucrări arhitecturale şi sculpturale, exprimându-se prin mai multe medii. 

„Putem considera expoziţia aceasta o lecţie de istorie germană, deoarece ne referim la contextul din Germania anilor 80, când a fost o dezvoltare economică foarte importantă. Lucrările realizate în acea perioadă sunt nişte comentarii ale artiştilor la perioada în care au trăit. Unul dintre simbolurile pe care îl regăsim în desenele sale este  vulturul, care se află şi pe stema Germaniei, dar pe care Baselitz a ales să-l deseneze cu capul în jos, ca o marcă a lui de identitate“, a explicat Adrian Dan, curatorul expoziţiei. 

Noi suntem unii dintre cei mai mari colecţionari, avem peste 60.000 de lucrări care pornesc de la artefacte mesopotamice până la picturi de artă contemporană, printre care şi trei lucrări semnate de Andy Warhol. Nu este simplu să faci o astfel de expoziţie, fiindcă foarte multe dintre lucrări sunt împrumutate diverselor muzee sau instituţii de artă şi e destul de greu să le muţi în alte spaţii pentru o perioadă destul de lungă“, a punctat Anca Nuţă, director Identitate & Comunicare în cadrul UniCredit Ţiriac Bank. 

Expoziţia „Into the room will come an eagle“, deschisă în perioada 7 martie – 1 septembrie 2014, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-20:00, vine după alte trei expoziţii tematice amplasate în acelaşi spaţiu, în lobby-ul sediului central al UniCredit Ţiriac Bank din Bulevardul Expoziţiei 1F, Bucuresţi: Frost Flowers (septembrie 2013 – februarie 2014), Flight Tracking (martie - august 2013) şi Spatial Poetry (care a putut fi vizitată din septembrie 2012 până în februarie 2013).

Titlul actualei expoziţii reprezintă o construcţie gramaticală întâlnită în anumite limbi ca engleza sau germana, ce presupune inversarea poziţiei verbului şi a substantivului. Formularea uzuală ar fi fost: An eagle will come into the room (Un vultur va intra în cameră). 

Georg Baselitz (născut în 1938) este unul dintre pionierii neo-expresionismului german din anii ’60. Lucrările sale evocă subiecte tulburătoare, abordate într-un stil febril, ca modalitate de a pune sub semnul întrebării realităţile lumii moderne. El explorează statutul de artist german în lumea postbelică. Baselitz a dezvoltat un stil distinct cu lucrările sale iconice din anii ’70, care surprind oameni, peisaje sau clădiri în plan răsturnat şi par să ignore regulile lumii reale. 

Thomas Schütte s-a născut in 1954, în Oldenburg, Germania. Lucrările sale preiau forme şi teme foarte diferite. Primele erau machete arhitecturale, prin care Schütte comenta rolul artistului şi al artei în societate. Peste ani, operele sale au început să arate preocuparea pentru condiţia umană şi pentru elementele culturale, sociale şi politice ale vieţii cotidiene. Conceptele au prins viaţă în sculpturi, picturi sau fotografii care folosesc simbolurile ca modalitate de expresie. A expus lucrări în Los Angeles County Museum of Art, Muzeul Stedelijk din Amsterdam şi în cadrul Fundaţiei Beyeler din Basel. Schütte a fost premiat în 2005, în cadrul Bienalei de la Viena. Trăieşte şi creează în Germania.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite