FOTO Irina Petrescu sau nobleţea unei doamne. Actriţa va fi înmormântată vineri la Cimitirul Reînvierea din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriţa Irina Petrescu (1941-2013) FOTO: Marian Iliescu si Teatrul Bulandra
Actriţa Irina Petrescu (1941-2013) FOTO: Marian Iliescu si Teatrul Bulandra

Trupul neînsufleţit al actriţei va fi depus la Teatrul Bulandra, sala Liviu Ciulei, joi, de la ora 12.00. Înmormântarea va avea loc vineri, 22 martie, la Cimitirul Reînvierea (Str. Reinvierii nr. 4, sector 2, zona Lizeanu – Colentina).

Irina Petrescu, o prezenţă discretă, de o frumuseţe şi de o expresivitate tulburătoare, s-a stins marţi, la vârsta de 71 de ani, la Spitalul Elias din Capitală. Actriţa suferea de cancer de câţiva ani, dar îşi ducea cu multă demnitate boala, după cum povestesc colegii ei. Artista fusese transferată în urmă cu două săptămâni de la Spitalul de Urgenţă Floreasca la Spitalul Elias. Trupul neînsufleţit al actriţei va fi depus joi, în foaierul sălii Liviu Ciulei (fostă Izvor). Trupul neînsufleţit va fi depus la Teatrul Bulandra, sala Liviu Ciulei, joi, 21 martie începând cu ora 12.00. Înmormântarea va avea loc vineri, 22 martie ora 13.00 la Cimitirul Reînvierea (Str. Reinvierii nr. 4, sector 2, zona Lizeanu – Colentina)

„Privirea unei căprioare“

Cu o seară înainte de muri, am putut s-o urmărim pe TVR2, în spectacolul de teatru de televiziune „Concert din muzică de Bach“, după Hortensia Papadat- Bengescu,  în regia din 1974 a lui Dinu Tănase.

„Priveam la televizor , reluarea acestei înregistrări splendide. Irina Petrescu, în rolul Elenei din marea familie Hallipa, domina cu misterul şi cu fascinanta ei făptură lumea piesei. Splendidă în încremenirea acelui chip de gheaţă despre care parcă, niciodată nu se ştia ce simte, cu privirile duse  înăuntrul fiinţei sau cine ştie unde în altă parte, Irina şi personajul ei pluteau ca o obsesie pe micul ecran“, spune criticul Doina Papp, pe blogul său de pe platforma adevarul.ro.

Spectacolul de luni seară, reluat ieri de TVR 2, a fost urmărit şi de regizoarea Iarina Demian, care a scris pe blogul ei, un text la fel de emoţionant: „Am admirat gesturile măsurate ale Irinei Petrescu,zâmbetul abiat inflorit şi privirea lucioasă. Întodeauna privirea ei mi-a sugerat, mai ales pe ecran, privirea unei căprioare“.

Caleaşca cu roluri

La 19 ani, încă studentă, Irina Petrescu a primit rolul principal în filmul lui Liviu Ciulei „Valurile Dunării“ (1959). A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ (IATC) din Bucureşti, promoţia 1963, la clasa profesorului Ion Şahighian, avându-l asistent pe regizorul David Esrig.

În 1963, sub îndrumarea regizorului Radu Penciulescu care i-a încredinţat un rol în spectacolul „Noaptea e un sfetnic bun “ alături de Ştefan Ciubo­tăraşu, Victor Rebengiuc şi Octavian Cotescu,  actriţa a început la Teatrul Bulandra o carieră extraordinară. Irina Petrescu s-a identificat mai bine de 50 de ani cu teatrul în care a debutat.

„Mă simt bine în caleaşca mea de roluri“, spunea actriţa, care i-a avut alături pe unii dintre cei mai mari actori ai scenei româneşti: Clody Bertola, Gina Patrichi, Ileana Predescu, Petrică Gheorghiu, Liviu Ciulei, Florin Pittiş, Ion Caramitru şi Victor Rebengiuc. În stagiunea prezentă, ea a jucat, şa Bulandra, în spectacolele „Căsătoria“ (regia Yuri Kordonsky) şi „Oblomov“ (regia Alexandru Tocilescu).

Iubită de Adrian Pintea

Actriţa a fost iubită de unii dintre cei mai talentaţi bărbaţi din teatrul românesc. Adrian Pintea a fost unul dintre aceştia. „Am cunoscut în tinereţe o femeie absolut superbă, mult mai în vârstă decăt mine, care mi-a servit lecţiile exacte de inhibare şi de distrugere a propriului meu egoism“, povestea , la un moment dat, actorul. La rândul ei, actriţa a mărturisit ceea ce a însemnat Adrian Pintea pentru ea. „El a fost artistul generos. Nimeni nu-l va putea ajunge şi egala. A plecat, lăsându-ne pe noi toţi, care l-am iubit, învăluiţi de zâmbetul lui îngăduitor şi tandru“, a spus ea la moartea lui Adrian Pintea, în 2007, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), când a fost distinsă cu  Premiul de Excelenţă.

„A fost o anti-vedetă“

„Personajele au venit în întâmpinarea mea. De fiecare dată s-au potrivit momentului meu feminin de evoluţie“, mărturisea actriţa, într-un interviu pentru „Adevărul“.  Criticul Valerian Sava remarcă, pe blogul său de pe adevărul.ro, rolurile de excepţie ale actriţei din filmele „Valurile Dunării“ (Liviu Ciulei), „Poveste sentimentală“ (Iulian Mihu), „De-aş fi Harap Alb“ (Ion Popescu Gopo) şi „Duminică la ora 6“ (Lucian Pintilie),.  „Fiind o stea autentică, actriţa Irina Petrescu n-a fost însă o vedetă, în sensul star-system–ului comercial. A fost chiar o anti-vedetă“. Unicitatea actriţei s-a creat, spune criticul, din distincţia şi discreţia unei inteligenţe fermecătoare.

Premii şi distincţii

Născută la 19 iunie 1941, a absolvit în 1963 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, la clasa profesorilor Ion Şahighian şi David Esrig. Descoperită încă din anul 1960 de către regizorul Savel Ştiopul, a debutat în film – „Valurile Dunării” (1960), sub bagheta lui Liviu Ciulei. 

De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a primit numeroase distincţii şi premii. Astfel, în decembrie 2011, a primit premiul „Aristizza Romanescu” în domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Română pentru „creaţia teatrală şi cinematografică”.

În 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

De asemenea, în anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate.

În anul 2000, actriţa Irina Petrescu a fost decorată cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer, de către Preşedinţia României.

Spectacolele Teatrului Bulandra în care a jucat Irina Petrescu:

- Noaptea e un sfetnic bun  reg. Radu Penciulescu(1963)

- Leonce şi Lena reg. Liviu Ciulei (1970)

- Domnişoara de Belle-Isle reg. Liviu Ciulei (1971)

- A XII-a noapte (1973)

- Anunţ la mica publicitate reg. Sanda Manu (1973)

- Elisabeta I reg. Liviu Ciulei (1974)

- Într-o singură seară reg. Sanda Manu  (1974)

- Ferma reg. Sanda Manu (1975)

- Casa cea nouă  reg. Valeriu Moisescu (1978)

- Anchetă asupra unui tânăr care nu a făcut nimic reg. Petre Popescu (1980)

- Judecată în noapte reg. Tudor Marascu (1981)

- Mormântul călăreţului avar reg. Mircea Marin (1981)

- Cu uşile închise reg. Mihai Maniutiu (1982)

- O, ce zile frumoase reg. Mihai Maniutiu (1985)

- Dimineaţa pierdută reg. Catalina Buzoianu (1986)

- Io, Mircea Voievod reg. Alexandru Tocilescu (1986)

- Uriaşii munţilor reg. Catalina Buzoianu (1987)

- Mizantropul reg. Valeriu Moisescu (1989)

- Teatrul comic reg. Silviu Purcarete (1992)

- Antigona reg. Aex. Tocilescu (1993)

- Caligula reg. Mihai Maniutiu (1996)

- Libertinul reg. Alex. Tocilescu (1998)

- Thomas A Becket reg. Adrian Pintea (1999)

- Hamlet reg. Liviu Ciulei (2000)

- Unchiul Vanea reg. Yuri Kordonsky (2001)

- Casatoria reg. Yuri Kordonsky (2003)

- Oblomov reg. Alex. Tocilescu (2003)

- Elizaveta Bam reg. Alex. Tocilescu (2006)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite