FOTO Cele mai impresionante 10 librării din întreaga lume
0E posibil ca tehnologia din ce în ce mai avansată să-i facă pe copiii generaţiilor viitoare să creadă că librăriile sunt nişte creaturi fictive întâlnite numai în romane. Acest lucru este de înţeles având în vedere că mai multe librării frumoase din întreaga lumea s-au închis în ultimii ani. Există, însă, unele care au rezistat erei Amazon, datorită design-ului remarcabil sau cărţilor rare pe care le deţin pe stoc.
Mai vechi sau mai noi, librăriile prezentate într-un material de pe CNN au, fiecare în parte, poveşti fascinante şi servesc drept situri istorice, sanctuare, saloane de cultură şi puncte de atracţie turistică care trebuie bifate într-o vacanţă.
Shakespeare and Company (Paris, Franţa)
Deschisă în 1951 la Paris, clădirea arată de parcă ar fi desprinsă din cărţile lui Hemingway. De altfel, el este succesorul spiritual al primei librării Shakespeare and Company, condusă de librarul Sylvia Beach şi imortalizată în cartea de memorii „Sărbătoarea continuă“, a lui Ernest Hemingway.
Sylvia Beach a decis închiderea magazinului în 1941, însă în 1958 şi-a dat acordul ca o altă librărie, numită Le Mistral, să ia numele Shakespeare and Company. Încă de la deschidere, librăria a inclus şi rezidenţe pentru scriitori: până la patru cărturari îşi pot petrece noaptea în magazin şi pot rămâne acolo timp de o săptămână sau o lună. „Tatăl meu şi-a dorit să ducă mai departe atmosfera pe care Sylvia Beach a creat-o în librăria sa – să-i primească şi să-i găzduiască pe scriitori şi să permită schimbul de cărţi prin intermediul sălii de lectură“, spune Sylvia Whitman, fiica fondatorului George Whitman, pentru CNN.
Librăria Shakespeare and Co. din Paris FOTO miragebookmark.ch
Eslite Dunnan Store (Taipei, Taiwan)
În anul 1999, prima librărie Elsite îi delecta pe locuitorii oraşului Taipei cu un program de 24 de ore pe zi. Magazinul care se întinde pe 17.000 de metri pătraţi şi-a făcut un nume datorită faptului că reuneşte o plajă foarte vastă de cărţi şi reviste scrise în numeroase limbi. Librăria a avut un asemenea succes încât i-a determinat pe fondatori să deschidă alte două filiale în capitala taiwaneză.
Librăria Eslite din Taiwan FOTO wikipedia.org
El Ateneo (Buenos Aires, Argentina)
În 1929, pe locul actualei librării era o sală de cinema. La începutul anilor 2000 El Ateneo din Buenos Aires a „renăscut“ sub forma unei librării spaţioase, păstrând arhitectura şi decorul secolului trecut. Locul destinat cândva scenei şi culisele acesteia au devenit spaţii de lectură.
El Ateneo din Buenos Aires FOTO luciatravels.com
Librairie Avant-Garde (Nanjing, China)
Cea mai frumoasă librărie din China îşi are sediul într-o parcare subterană, un spaţiu de 4.000 de metri pătraţi folosit ca adăpost în timpul războiului. Decoraţiile interioare sunt puţin neobişnuite: cruci de mari dimensiuni, o copie după statuia „Gânditorul“ a lui Rodin şi o casă de marcat alcătuită din mii de cărţi vechi. Magazinul funcţionează şi ca o bibliotecă, fiind amenajate peste 300 de fotolii pentru citit.
Librăria Avant-Garde din China FOTO 500px.com, River Jiang
Assouline Venezia (Veneţia, Italia)
Librăria Assouline este amenajată la parterul Hotelului Bauer din Veneţia, un palat recondiţionat care datează din secolul al XVIII-lea. Magazinul a fost deschis de editura de lux Assouline şi poate fi luat ca obiect de studiu în ceea ce priveşte designul interior deosebit.
Librăria stochează multe dintre cele mai scumpe cărţi editate de Assouline, cum ar fi volume realizate manual, cu preţuri care pornesc de la 500 de euro şi pot ajunge până la 7.000 de euro. Cărţile se înscriu în domeniul modei, arhitecturii, călătoriilor.
Livraria Lello (Porto, Portugalia)
Această librărie sublimă datează din 1869, însă a căpătat frumuseţea deplină în 1906, datorită inginerului Xavier Esteves. Un secol mai târziu, ea rămâne cea mai frumoasă librărie din lume, cu vitralii în stilul arhitecturii neo-gothice, o scară interioară uimitoare şi un plafon încrustat în lemn.
Boekhandel Domincanen (Maastricht, Netherlands)
Construită în secolul al XIII-lea, această impresionantă biserică dominicană de 1.100 metri pătraţi a devenit librărie în anul 2006. Spaţiul gothic al actualului magazin a fost folosit în mai multe scopuri: a găzduit concerte ale Orchestrei oraşului Maastricht, carnavaluri organizate de copii şi ceremonii de sacrificare a oilor.
Dincolo de cele 40.000 de cărţi în germană, engleză, franceză, spaniolă şi italiană, şi de faptul că aici se găseşte cea mai bună cafea din întregul oraş, librăria este gazda a aproximativ 140 de evenimente anual.
Cea mai impunătoare librărie a Ţărilor de Jos îşi are sediul într-o fostă biserică
Strand (New York)
Dacă ar fi să ne întoarcem în anii 1920, în New York, am şti că şase blocuri de pe Fourth Avenue din Manhattan purtau numele de „Raftul de cărţi“. Din cele 48 de librării care i-au dat zonei acest nume, numai Strand a supravieţuit trecerii timpului.
După ce a fost mutat în sediul actual de pe Broadway, librăria newyorkeză şi-a construit un catalog uimitor de lucrări, care numără în prezent 2,5 milioane de cărţi noi, cărţi folosite şi lucrări rare. Cea mai interesantă secţiune este Camera Cărţilor Rare. „Cea mai scumpă carte din librărie în acest moment este o copie după „Ulise“, de James Joyce, cu ilustraţii de Henri Matisse“, spune managerul de marketing al magazinului, Biranne Sperber, pentru CNN. Volumul costă nici mai mult, nici mai puţin de 45.000 de dolari.
Strand, librăria de pe Broadway FOTO nypost.com
Foyles Flagship (Londra)
În luna iunie a acestui an, Foyles, librăria londoneză veche de un secol s-a mutat într-un sediu extrem de spaţios – de mărimea a 13 terenuri de tenis – la doar un pas de fostul sediu. Noul spaţiu este încărcat, la rândul lui, de istorie: înainte găzduia Facultatea de Artă şi Design Saint Martins, unde au studiat Alexander McQueen şi Stella McCartney.
Foyles a lansat un catalog digital al librăriei, care devine accesibil automat în momentul în care clienţii se conectează la reţeaua Wi-Fi a magazinului.
Noul sediu al Librăriei Foyles din Londra FOTO independent.co.uk
Cafebreria El Pendulo (Polanco, Mexico City)
Cine alege să ia micul-dejun în această librărie-cafenea impresionantă, în timpul weekendului, se poate bucura de muzică clasică live. Una dintre cele şase astfel de librării din oraşul Mexic, Polanco oferă clienţilor săi şi cea mai bună mâncare. Servirea poate fi lentă, dar cu o asemenea ambianţă şi o carte bună în mână, acest lucru va trece neobservat.
În Mexic, librăria El Pendulo e un frumos loc unde poţi să iei prânzul sau să bei o cafea