FOTO Casa actorului Constantin I. Nottara din Bulevardul Dacia din Capitală, scoasă la vânzare la preţul de pornire de 750.000 euro
0Casa actorului Constantin I. Nottara (1859-1935) din bulevardul Dacia, ridicată în stil art deco, este scoasă la vânzare la preţul de pornire de 750.000 euro, anunţă Artmark Historical Estate.
Monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural naţional, imobilul a fost ridicat în plină perioadă modernistă, integrându-se perfect în arhitectura eclectică a cartierului select din care face parte.
În 1931, în zona cu cele mai multe monumente de arhitectură din Bucureşti, pe bulevardul Dacia, era ridicat "Căminul Nottara". Constantin I. Nottara a locuit mult timp pe str. Câmpineanu, fosta Regală în apropierea Teatrului Naţional (bombardat în al doilea Război Mondial). Spre finalul vieţii avea să locuiască, împreună cu fiul său, compozitorul Constantin C. Nottara, pe actualul Bulevard Dacia la nr. 105, unde s-a aflat până de curând casa memorială.Descendent al unei vechi familii bizantine de origine greacă, Constantin I. Nottara (1859-1935) a studiat la Conservatorul de Artă Dramatică şi Lirică din Bucureşti şi la Teatrul Odeon din Paris. S-a remarcat în roluri importante din teatrul Shakespearean precum Lear şi Hamlet sau Shylock, în bătrânul medic din „Medicul în dilemă” de Shaw, în Vlaicu din „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila, Ion din „Năpasta” de Ion L. Caragiale şi în alte roluri importante din acele vremuri.
Potrivit Artmark, clădirea a fost ridicată în plină perioadă modernistă în arhitectura bucureşteană, într-un stil funcţional, de sorginte art deco, integrându-se perfect în arhitectura eclectică a întregului bulevard.În anul 1956, în memoria celor doi mari artişti, la initiţiativa Annei Nottara, soţia lui C.C. Nottara, a fost deschis pentru public Muzeul Memorial "C.I şi C.C. Nottara", care a funcţionat în imobil până în anul 2016. Alături de casa Nottara, în portofoliul recent al Artmark Historical Estate se găsesc şi alte monumente reprezentative ale patrimoniului arhitectural şi cultural naţional, ce au aparţinut unor personalităţi marcante. Printre acestea: casa poetului Dimitrie Bolintineanu, a bancherilor Iarca şi Halfon sau a lui Aurel Mincu (toate în Bucureşti), conacul Golescu - Gussi (Leordeni - Argeş), castelul Haller (Saschiz - Mureş), vila arhitectului Paul Smărăndescu (Sinaia), Palatul Mocioni (Căpâlnaş - Arad).