Fiul unui general nazist va restitui guvernului Poloniei trei lucrări de artă furate în Al Doilea Război Mondial
0Horst Waechter, fiul unui general al organizaţiei paramilitare naziste SS, va restitui guvernului Poloniei trei lucrări de artă furate de părinţii lui din Palatul Potocki, într-o ceremonie care va avea loc duminică, în Cracovia, informează The Guardian, citat de News.ro.
”Aceasta este probabil prima dată când un membru al unei familii alcătuite din cei mai importanţi ocupanţi nazişti restituie lucrări de artă care au fost furate din Polonia în timpul războiului”, a spus Ryszard Czarnecki, vicepreşedinte al Parlamentului European şi membru al Partidului pentru Lege şi Justiţie din Polonia.
Horst Waechter, în vârstă de 78 de ani, va restitui trei lucrări de artă pe care le-a furat mama sa: un tablou cu Palatul Potocki, o hartă a Poloniei din secolul al XVIII-lea şi gravură a oraşului Cracovia în timpul Renaşterii.
Tabloul de dimensiuni mici cu Palatul Potocki, pictat de contesa Julia Potocka (1818-1895) îl înfăţişează pe Artur Potocki în timp ce se afla la balconul palatului, luându-şi rămas bun de la rudele sale care se îndepărtau cu căruţe trase de cai, încărcate cu bagaje grele.
”Mamei mele i-a plăcut foarte mult. Tabloul a fost mereu prezent în încăperile pe care le-a ocupat. A luat picturi din Palatul Potocki – care era biroul tatălui meu (generalul SS Otto Waechter, n.r.), şi a dus-o în Austria, unde a mobilat casa în care am trăt în timpul războiului”, a spus Horst Waechter.
Horst Waechter a încercat anterior să restituie tabloul familiei Potocki – o familie nobilă cunoscută, a cărei locuinţă din Cracovia a fost ocupată de Otto Waechter în timpul războiului. Însă, nu a avut succes, pentru că familia Potocki l-a refuzat.
”Familia Potocki a refuzat să aibă de-a face cu mine, ca fiu al unui nazist”, a dezvăluit Horst Waechter, care locuieşte în Schloss Haggenberg, un castel din secolul al XVII-lea, aflat în Austria.
Aproximativ 68.000 de evrei au fost expulzaţi din Cracovia în 1940 la ordinele lui Otto Waechter, care a creat, în următorul an, ghetoul Cracoviei, unde au rămas 15.000 de evrei. Crimele comise din ordinele sale au continuat după ce Adolf Hitler l-a numit guvernator al regiunii Galiţia din Ucraina, în 1942.
Negocierea restituirii tabloului a fost finalizată de Magdalena Ogórek, politician şi istoric din Polonia, care a realizat o serie de interviuri cu Horst Waechter, pentru o carte pe care o scrie despre tatăl lui. Ea a spus că cea mai dificilă parte a procesului a fost să îi convingă pe oficialii poloni să negocieze cu fiul unui reputat criminal nazist.
Horst Waechter a declarat că restituie lucrările de artă în onoarea mamei sale, care a decedat în anul 1985. ”Nu sunt neaparat mândru de faptele mele. Nu restitui obiectele pentru mine, ci de dragul mamei mele”, a spus el.