Filmul „Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu, premiat de „Societatea naţională a criticilor de film” din SUA VIDEO
0Pelicula „Bacalaureat”, regizată de Cristian Mungiu, a primit premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, la gala organizată de Societatea naţională a criticilor de film (National Society of Film Critics- NSFC) din SUA, după cum informează variety.com.
La aceeaşi categorie au mai fost nominalizate filmele ”Faces Places”, regizat de Agnès Varda şi JR, respectiv “BPM (Beats Per Minute)”, în regia lui Robin Campillo.
De asemenea, „Bacalaureat” a intrat şi în topul realizat de New York Times la finalul anului 2017, „Cele mai bune 100 de filme pe Netflix”.
„Bacalaureat construieşte încet şi deliberat- propunând, cu întrebări de moralitate, rareori o singură decizie majoră care să schimbe totul. Este acumularea lentă de mici compromisuri care, în cele din urmă, te fac de nerecunoscut”, scrie The Times despre filmul lui Mungiu.
„Bacalaureat“ sau „Fotografii de familie“ este scris şi regizat de Cristian Mungiu. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Vlad Ivanov, Maria Drăguş şi Adrian Titieni. A avut premiera la 19 mai 2016 la Festivalul de la Cannes, unde Cristian Mungiu a câştigat titlul de Cel mai bun regizor şi a fost nominalizat pentru prestigiosul Palme d'Or.
Sinopsis
Romeo Aldea (49) este doctor într-un mic oraş de provincie şi şi-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că odata ce va termina liceul, va pleca să studieze şi poate să se şi stabilească în străinătate.
Planul lui e pe cale să se împlinească, Eliza tocmai a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia. Mai trebuie doar să-şi ia Bacalaureatul, o formalitate pentru o elevă aşa de bună cum este ea.
În preziua primei teze scrise, un incident iscat pe nepusă masă pune dintr-o dată în pericol planurile de viitor ale lui Romeo. Acum el trebuie să ia o decizie. Desigur, situaţia poate fi rezolvată, însă nu urmând calea pe care, ca părinte, a încercat să i-o arate fiicei lui ca fiind singura de urmat în viaţă.