Filmele româneşti ale anului 2008, între eşec şi succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de anul 2007, când doar douã producţii foarte bune s-au războit pentru titlul de Cel mai bun film al anului ("4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" şi "California dreamin"), în 2008 au rulat în cinematografele din ţarã o mulţime de producţii autohtone.

Campionul anului 2008 în materie de filme este „Supravieţuitorul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu.  Acest film a înregistrat cel mai mare numãr de spectatori (26.772), comparativ cu toate celelalte 12 producţii româneşti care au rulat anul trecut.

Din categoria opusã face parte filmul „Un acoperiş deasupra capului”, care are cel mai mic număr de spectatori în 2008. Doar 739 de persoane l-au vizionat, pe parcursul a patru săptămâni.

De asemenea, dintre cele 12 filme ale anului trecut, douã nu au rulat în circuitul cinematografic: ‘Elevator’ (regia George Dorobanţu) şi documentarul “Podul de flori”, în regia lui Thomas Ciulei.

Iată câteva dintre producţiile anului 2008:

"Boogie (30 şi ceva)", regia Radu Muntean, este realizat după un scenariu de Alexandru Baciu, Radu Muntean şi Răzvan Rădulescu. Filmul îl are în rolul principal pe Dragoş Bucur - un bărbat plecat cu soţia (Anamaria Marinca) şi copilul său de 3 ani la mare, în minivacanţa de 1 mai. Se întâlnesc întâmplător cu cei mai buni prieteni din liceu ai personajul interpretat de Bucur.

"Nunta mută", film regizat de Horaţiu Mălăele, a avut un buget de un milion şi jumătate de euro. Acţiunea se desfăşoară în 1953 şi prezintă povestea unor tineri care doresc să se căsătorească dar, pentru că se decretează doliu pentru moartea lui Stalin, nu au de ales decât să îşi facă nunta în tăcere. Distribuţia : Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Dan Condurache, Gheorghe Dinică, George Mihăiţă. Rolurile principale, Alexandru Potocean şi Meda Victor.

"Restul e tăcere", de Nae Caranfil, se spune cã a fost cea mai scumpă producţie românească postdecembristă. Protagoniştii lungmetrajului, realizat după un scenariu scris de Nae Caranfil în urmă cu 19 ani, sunt regizorul Grigore Brezeanu (Marius Florea Vizante) şi producătorul Leon Popescu (Ovidiu Niculescu), care realizează împreună primul film românesc de ficţiune, "Independenţa României" (1911).

"Supravieţuitorul" este cel mai nou film din seria Comisarul Moldovan, începută de Sergiu Nicolaescu în anii '70. Filmul îl are în centru pe celebrul comisar - interpretat la tinereţe de Petre Falc şi la bătrâneţe de Nicolaescu - care iese din închisoare şi intră într-un circuit internaţional de jocuri de ruletă rusească.

"Legiunea strãinã", cel de-al 20-lea film regizat de Mircea Daneliuc, vorbeşte despre un sat din Moldova lovit de gripa aviarã, unde se furã cabluri de cupru şi benzinã, cu acordul poliţiştilor, iar oamenii viseazã sã emigreze în Spania sau Olanda pentru a se înrola în Legiunea Strãinã.

Filmul ‘Schimb valutar’, în regia lui Nicolae Mărgineanu, realizat după un scenariu semnat de Tudor Voican, a avut un buget de 1.500.000 de lei şi a fost realizat timp de 45 de zile în diferite puncte din Capitală. Un tânăr de 30 de ani Emil (Cosmin Seleşi) rămâne şomer şi decide, împreună cu soţia sa, Ana (Rodica Ionescu), şomeră şi ea, să-şi vândă casa şi maşina şi să emigreze în Australia. Emil vine la Bucureşti să schimbe banii în valută. Aici, cade victima unui ‘şmenar’ (Andi Vasluianu), care îi fură toţi banii. La Poliţie, unde a mers să reclame furtul, o cunoaşte pe moldoveanca Lili (Aliona Munteanu), care îl păcăleşte cu valută falsă.

Top 5 încasãri

Publicaţia de specialitate “Cinemagia” a realizat un box office care cuprinde numărul de spectatori şi încasările filmelor româneşti în 2008. Topul cuprinde 11 cele mai vizionate pelicule româneşti.

image


„Supravieţuitorul” a avut cel mai mare numãr de spectatori (26.772) şi a bătut recordul la numărul de săptămâni în care a rulat în cinematografe: 16 - faţă de 9 săptămâni câte a înregistrat în România filmul american ‘Cavalerul negru / The Dark Knight’.

Locul doi în topul filmelor româneşti cu succes la public în 2008 este ocupat de „Restul e tăcere” (regia Nae Caranfil), care a adus la cinema 22.024 de persoane. MediaPro Distribution s-a ocupat de distribuirea ambelor filme şi a înregistrat încasări de 339.345 lei la „Supravieţuitorul” şi de 248.619 lei la „Restul e tăcere”.

  Pe locul trei, cu 9.000 de spectatori în minus faţă de primul clasat, se situează „Boogie”, în regia lui Radu Muntean. Pelicula a avut 17.552 de spectatori şi încasări de 233.389 lei.

Debutul în regie de film al lui Horaţiu Mălăele, cu pelicula „Nunta mută”, a stârnit cele mai multe controverse. Un film foarte criticat, dar foarte aplaudat de public, a înregistrat în a treia săptămână de când rulează, 10.202 de plătitori de bilete şi încasări de 124.108 lei.

Pe locul 5 se află „Poveste de cartier”, menţinut în cinematografe 14 săptămâni, timp în care 5.414 spectatori au adus încasări de 79.191 lei.

Topul fimelor româneşti pe 2008

1. Supravieţuitorul (Sergiu Nicolaescu) - 26.772 spectatori / încasări: 339.345 lei
2. Restul e tăcere (Nae Caranfil) - 22.024 spectatori / 248.619 lei
3. Boogie (Radu Muntean) - 17.552 spectatori / 233.389 lei
4. Nunta mută (Horaţiu Mălaele) - 10.202 spectatori / 124.108 lei
5. Poveste de cartier (Theodor Halacu Nicon) - 5.414 spectatori / 79.191 lei.
6. Cocoşul decapitat (Radu Gabrea) - 3.766 spectatori / 27.367 lei.
7. Legiunea Straină (Mircea Daneliuc) - 2.415 spectatori
8. Schimb valutar (Nicolae Mărgineanu) - 1.922 spectatori / 16.365 lei.
9. Dincolo de America (Marius Barna) - 1.032 spectatori
10. Dragoste pierdută (Petre Nastase) - 830 spectatori

Anul 2008, mai productiv

În 2008, au fost lansate şi implicit prezentate la cinematografele româneşti simţitor mai multe filme româneşti decât în anul 2007: “De la şase filme româneşti în 2007, numãrul a crescut la zece, în 2008, deci aproape dublu.”, a spus Raluca Soare, PR Specialist pentru Hollywood Multiplex & CinemaPRO, Division of  MediaPRO Group.

Potrivit aceleiaşi surse, în 2008, la Hollywood Multiplex din Capitală,, cele mai dorite trei filme româneşti au fost: “Supravieţuitorul”, “Boogie” şi “Restul e tãcere”.

Pentru anul 2009 se anunţã o mulţime de filme româneşi pe marile ecrane. Astfel, la Hollywood Multiplex, vor rula opt producţii autohtone: “Întâlniri încrucişate”, de Anca Damian, “Pescuit sportiv”, de Adrian Sitaru, “Week-end cu mama”, de Stere Gulea, “Cea mai fericitã fatã din lume”, de Radu Jude, “Mar Nero”, de Federico Bondi, “Intermediar”, de Corneliu Porumboiu,  “Aurora”, de Cristi Puiu , “Francesca”, de Bobby Păunescu.

Două filme meritã amintite : “Boogie” şi “Restul e tãcere”

image

Alex Leo Şerban, cunoscut critic de film, ne-a spus: “Anul 2008 are doar douã filme , în afară de “Boogie” şi “Restul e tãcere”, celelalte nici nu pot intra în discuţie. Problema noastrã este cã făceam prea multe filme proaste, mai fac şi alţii filme proaste, dar la noi proporţia este exageratã”.

În ceea ce priveşte numãrul doritorilor de filme româneşti, “Existã un mic efect în urma filmului lui Mungiu”, spune Leo Şerban. “Boogie”, unul din cele mai vizionate filme în 2008, a prins la publicul de 30 de ani.

“Deşi “Supravieţuitorul” a ieşit pe primul loc la încasãri, “Boogie” şi filmul lui Nicolaescu nu sunt comparabile. “Supravieţuitorul” este un film de gen, spectatorul s-a dus sã-l vadã şi datoritã reputaţiei lui Nicolaescu. Plus cã acest regizor ştie foarte bine sã atragã publicul prin prezenţe feminine, cum sunt Loredana Groza şi Ileana Lazariuc. Dacã ne gândim logic “Orient expres” a avut mai multe vânzãri comparativ cu “Supravieţuitorul”, a adãugat criticul de film.

De asemenea, şi “Restul e tãcere” a pierdut din cauza mediatizãrii prost fãcute. “Zvonurile cã este cel mai scump film din ultimul timp a determinat publicul sã aibã aşteptãri mari. El este foarte bine servit ca imagine, costume, dar este mai puţin antrenant faţã de filmele cu care ne-a obişnuit Nae Caranfil”, precizeazã Alex Leo Şerban.

“Filmele de gen sunt necesare”

Corneliu Porumboiu, regizorul filmului “A fost sau n-a fost” - 2006, crede cã filmele care sunt dedicate unui public ţintã sunt necesare pe piaţa din România. Aşa cum sunt “Poveste de cartier” şi Boogie”.

“Premiile din strãinãtate, luate de Mungiu, au stârnit interesul publicului pentru filmul românesc. Singurele filme care mi-au placut din cele apãrute anul trecut sunt “Boogie” şi “Restul e tãcere”. Însã nu am vãzut toate filmele, de exemplu filmul lui Nicolaescu”, spune  regizorul Corneliu Porumboiu.

Premii pentru filme româneşti

Gala Premiilor Gopo 2008. Filmul lui Cristian Mungiu premiat cu Palme d'Or la Cannes în 2007, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", a câştigat zece dintre trofeele Gopo. "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a fost "încoronat regele filmului românesc", după spusele prezentatorul celei de-a doua ediţii a premiilor Gopo, actorul Marius Florea Vizante.

image

Pelicula lui Mungiu şi-a adjudecat cele mai importante trofee ale serii, premiile pentru Regie şi pentru Cel mai bun film al anului, la care a concurat cu pelicula regretatului Cristian Nemescu, “California Dreamin' (nesfârşit)”.

De asemenea, cinci premii Gopo au revenit lui Cristian Nemescu, al cărui prim lungmetraj, "California Dreamin'" a fost laureat pentru: Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor într-un rol principal (Răzvan Vasilescu), Cel mai bun montaj (Cătălin Cristuţiu), Cele mai bune costume; filmul a primit şi premiul "Tânăra speranţă", care i-a revenit scenaristului Tudor Voican.

În Croaţia. Filmele "Nu te supăra dar...", de Adina Pintilie şi "Dimineaţa", de Radu Jude au fost premiate la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film din Vukovar, Croaţia, care a avut loc între 9 şi 13 iulie anul trecut.

Radu Jude a câştigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj cu "Dimineaţa", iar filmul Adinei Pintilie a fost distins pentru Cel mai bun documentar. Premiul la categoria "Cel mai bun lungmetraj", la care a concurat şi filmul lui Nae Caranfil, "Restul e tăcere", a revenit filmului "The Adventurers" de Bela Paczolaj, din Ungaria.

Seriale şi telenovele româneşti în 2008

Telenovela româneascã a reuşit sã strângã la un loc mulţi artişti consacraţi şi a reuşit, lejer, sã aibã audienţe de invidiat. Actorilor consacraţi ai teatrului şi filmului românesc li s-au alãturat şi vedete din televiziune şi muzicã. Chiar dacã nu toţi le agreeazã, ele reuşesc sã atragã atenţia tuturor.

“Doctori de mame”
“Doctori de mame” este o producţie Promance, difuzatã de Acasã TV. Cazurile descrise în serialul “Doctori de mame” sunt situaţii limită, provocări născute din indiferenţa şi neglijenţa umană.

“Îngeraşii”
“Îngeraşii” este o comedie romantică despre o femeie de carieră cu doi copii năstruşnici şi un bărbat devenit întâmplător bonă. Noua producţie Promance propune o poveste de iubire adevarată, adresată tuturor vârstelor, o iubire care va înfrunta obstacole şi tentaţii cu incursiuni în lumea plină de viaţă şi umor a celor mici. Din distribuţie fac parte Adela Popescu şi Ioan Isaiu.

“Regina”
“Regina” este difuzată pe canalul Acasã TV. Este o producţie care continuă povestea din “Inimă de ţigan” cu o altă poveste, mai frumoasă şi mai plină de intrigi.
“Regina”, noua producţie Promance este povestea lumilor unde onoarea şi dreptul

image

la fericire se plătesc cu sânge. Este povestea celor care ştiu că trebuie să fie curajoşi pentru a fi fericiţi.

“Voinţã de femeie”
Kanal D a lansat toamna trecutã serialul “Voinţã de femeie”, un serial românesc despre familie şi prieteni, despre trãdare şi infidelitate, despre lupta pe care fiecare dintre noi trebuie sã o ducã pentru a-şi pãstra dreptul la fericire.
“Voinţã de Femeie” are o distribuţie de excepţie şi o echipã de producţie cu experienţã. Cãtãlina Mustaţã, Adrian Pãduraru , Luminiţa Stoianovici, Marian Lepãdatu, Ruxandra Enescu, Iuliana Cãlinescu, Irina Bucescu şi Simona Simionescu fac parte din echipa condusã de regizorul Bogdan Danelopol.


Anul 2009 începe în forţã cu douã filme româneşti


“Întâlniri încrucişate", în regia Ancãi Damian, va avea premiera pe marile ecrane pe 23 ianuarie 2009.

Gabi, Mirela şi Andrei sunt trei oameni care aparent nu au nimic în comun, dar care ajung sã se întâlneascã şi sã se influenţeze reciproc. Gabi este DJ la un post de radio şi constatã cu stupoare cã un deţinut care i-a preluat numele îi seamãnã izbitor din punct de vedere fizic.

Mirela, directoarea unui penitenciar, a avut o legãturã amoroasã cu colegul ei de breaslã de origine finlandezã, Torbjorn, cu care se reîntâlneşte la o conferinţã. Iar Andrei, abia ieşit din închisoare, o gãseşte pe sora lui într-o relaţie compromiţãtoare cu cel pentru a cãrui libertate şi-a sacrificat independenţa.

"Pescuit sportiv",
filmul de debut în lungmetraj al lui Adrian Sitaru, este programat sã aparã pe marile ecrane în luna februarie a acestui an.

Filmul redă povestea unui cuplu care pleacã la picnic într-o zi de duminicã pentru a-şi rezolva problemele conjugale. Însã o serie de evenimente ciudate şi neaşteptate transformã aceastã ieşire idilicã de sfârşit de sãptãmânã într-o zi foarte ciudatã.

În distribuţia filmului se regãsesc actorii Adrian Titieni, Ioana Flora şi Maria Dinulescu.


Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite