Dezbatere HISTORIA: 70 de ani de la bătălia de la Stalingrad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stalingrad
Stalingrad

Într-o vreme în care patriotismul a ajuns vorbă de ocară şi interesul naţional se vinde la tarabă, în direct, la oră de audienţă maximă, revista „Historia“ continuă misiunea pe care şi-a asumat-o: de a aduce în dezbaterea zilei de astăzi cele mai dramatice momente ale istoriei românilor.

La 70 de ani de la cea mai mare înfrângere a Armatei Române, revista „Historia“ organizează, joi, la Târgul de Carte „Gaudeamus“, standul „Adevărul“, dezbaterea: „70 de ani de la bătălia de la Stalingrad“. 

19 noiembrie 1942. Stalingrad. Brusc, liniştea dimineţii e aruncată în aer de un puternic baraj de artilerie. Un milion de soldaţi ruşi sunt pregătiţi să lanseze un contraatac asupra flancurilor Armatei a 6-a germane, apărate de doar 250.000 de soldaţi români. Armatele 3 şi 4 române, aflate la Cotul Donului şi în Stepa Calmucă, sunt supuse unor presiuni enorme. Când bombardamentul încetează, din ceaţă apar siluetele grosolane ale tancurilor T-34. Diviziile române, „înşirate ca mărgelele pe aţă“ pe distanţe de sute de kilometri, cedează în faţa miilor de tancuri sovietice. Aproape toate sunt distruse şi capturate.

Cum s-a fost întâmplat o asemenea catastrofă?

Dezastrul e complet pentru Armata Română: 158.854 de morţi, răniţi şi dispăruţi. Cei încercuiţi organizează puncte de rezistenţă. Unii vor lupta eroic şi vor muri. Mulţi sunt capturaţi, alţii se predau. Pentru prizonieri începe infernul lagărelor sovietice. În drum spre temniţe, mintea soldaţilor supravieţuitori e măcinată de mii de întrebări. Cum a fost posibil un asemenea dezastru? De ce au luptat soldaţii români la mii de kilometri depărtare de ţară? A fost instruită Armata Română pentru o asemenea bătălie? Care vor fi consecinţele înfrângerii pentru cei de-acasă? Vor mai apuca să revină în patrie?

La toate aceste întrebări, şi la multe altele, vor răspunde, joi, începând cu ora 17.30, la Târgul de Carte „Gaudeamus“, standul „Adevărul“, istoricii: Călin Hentea, Dan Falcan, Adrian Cioroianu şi jurnalistul Ion Cristoiu. Dezbaterea va fi moderată de Ion M. Ioniţă şi este prilejuită de lansarea numărului special din luna noiembrie al revistei „Historia“: „Stalingrad. Armata Română în infern“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite