Dezbatere despre „Statutul Artistului” la Bucureşti
0Statutul Artistului din România va fi dezbătut în cadrul proiectului „Cultura Alternativă”, care se desfăşoară în mai multe oraşe din ţară. Pe 31 octombrie este rândul Bucureştiului să aducă în discuţie una dintre cele mai sensibile probleme a lumii artistice.
Dezbaterea de la Bucureşti, la care sunt invitaţi reprezentanţi ai instituţiilor publice, autorităţilor locale şi presei, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, implicaţi în activităţi artistice şi culturale, va avea loc la Casa Filipescu Cesianu – Muzeul Municipiului Bucureşti, mansardă, de la ora 11. Înscrierile participanţilor se pot face şi on-line, pe website-ul proiectului Cultura Alternativă.
Proiectul ”Cultura Alternativă” a fost selectat spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020 şi este cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul Social European. Programul are ca scop principal crearea unei administraţii publice moderne, capabilă să faciliteze dezvoltarea socio-economică, prin intermediul unor servicii publice competitive, investiţii şi reglementări de calitate, contribuind astfel la atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020.
„Unul dintre punctele cheie ale proiectului „Cultura Alternativă” este reprezentat de asumarea, în cadrul activităţilor, a unor instrumente de democraţie participativă: dezbateri, workshopuri, interviuri, chestionare, forumuri, reţele sociale, prin intermediul cărora să se poată ajunge la identificarea unor probleme orizontale societale în ceea ce priveşte statutul socio-profesional al artistului în România de astăzi.
Deşi documentaţia astfel strânsă este iniţial eterogenă şi greoaie, centralizarea, analizarea şi sintetizarea ei aduce informaţii valoroase în direcţia găsirii de oportunităţi şi soluţii în arii legislative şi administrative româneşti; pe de o parte oportunităţi, prin aducerea la lumină a unor facilităţi deja existente dar necunoscute artiştilor şi lucrătorilor în domeniul cultural extins, iar pe de altă parte, soluţii viabile şi fezabile în contextul social şi politic actual.
Dezbaterile din cele şapte regiuni de dezvoltare au fost propuse ca întâlniri deschise, în care artişti, reprezentanţi ai mediului privat profit şi non-profit, personal din cadrul instituţiilor de cultură şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, regionale şi centrale să poată adresa opinii şi comentarii, să poată oferi informaţii şi posibile soluţii la probleme punctuale, toate acestea în direcţia aducerii laolaltă a unor drepturi şi obligaţii specifice, aplicate pentru artist ca şi contributor valoros la societatea românească.
„Strângerea acestor informaţii, coroborate cu alte tipuri de analize, calitative şi cantitative, de percepţie sau de structură, de la beneficiari sau ministere de resort, vor permite conturarea şi alcătuirea unei politici publice culturale, propusă ulterior spre implementare către autorităţi.”, explică Oana Nasui, coordonator propuneri politici publice în cadrul proiectului ”Cultura Alternativă”.
”Alături de urmărirea obiectivului său principal, formularea unei politici publice referitoare la Statutul Artistului în România, acest proiect realizează ceva mult mai important la nivel social: punerea în discuţie, împreună cu artiştii, managerii culturali şi alte categorii de oameni implicaţi în viaţa culturală, a problemelor reale ale vieţii culturale de la noi, mai ales ale artiştilor din generaţiile mai tinere.
Discuţiile iniţiate şi posibilităţile de comunicare pe care le deschide acest proiect, cât şi cadrul necesar pentru a se lucra în grup la o propunere de politică publică, pe perioada unui atelier prelungit, intensiv, sub coordonarea unor formatori culturali cu mare experienţă în domeniu, este caracteristica cea mai importantă a proiectului.”, declară Anca Constantin van der Zee, Preşedintele Asociaţiei Culturale Flower Power.
Definirea unui statut al artistului în România nu se poate face fără implicarea celor care pot să contribuie la strângerea datelor şi creionarea problemelor şi a soluţiilor posibile, fără comunicarea cu toate instituţiile administrative locale şi centrale, pentru identificarea unor pârghii de intervenţie spre o mai bună administrare a situaţiei actuale a artiştilor independenţi şi a rezolvării problemelor din ce în ce mai mari, apărute în urma transformărilor sociale, în viaţa artiştilor din toate categoriile şi domeniile artistice.
Proiectul ”Cultura Alternativă” este iniţiat şi derulat de Asociaţia Culturală Flower Power, a cărei misiune este de a crea proiecte şi programe care să susţină activităţile tinerilor artişti, comunicarea reală dintre aceştia şi celelalte instituţii şi entităţi ce pot contribui la dezvoltarea şi derularea proiectelor lor şi de a susţine implicarea artiştilor în diverse domenii: educaţie, formare profesională, evenimente culturale, formulare de politici culturale adaptate contextului cultural internaţional.