Criticul de artă George Banu a fost omagiat la Academia Română VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Banu a fost aniversat la Academia Română
George Banu a fost aniversat la Academia Română

Reputatul eseist şi teatrolog George Banu a fost omagiat la Academia Română, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani. Criticul de artă a fost prezent şi la Adevărul Live, la Interviurile FNT, în perioada Festivalului Naţional de Teatru (19 octombrie-29 octombrie 2018).

În cadrul unei sesiuni aniversare organizate, pe 23 octombrie, de Secţiile de Filologie şi Literatură şi Arte, Arhitectură şi Audiovizual ale Academiei Române, personalitatea lui George Banu a fost elogiată de preşedintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură, Eugen Simion, de Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al prestigioasei instituţii, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, şi profesorul Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române.

În cadrul evenimentului de la Academia Română a avut loc lansarea celor trei volume ale antologiei Pagini alese (1- Eseuri; 2 - Studii, 3 - Mărturii), apărute la Editura Nemira. 

Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa de la Paris, l-a omagiat pe George Banu, în luna septembrie a acestui an, printr-un spectacol aniversar ce a avut loc în sala Bizantină din Hôtel de Béhague – reşedinţa Ambasadorului României în Franţa.

Desfăşurată sub motto-ul „Prietenia… şi clipa care face ca totul să conteze!”, seara dedicată lui George Banu a avut ca punct cardinal semnul prieteniei care uneşte personalităţi din lumea muzicii, a teatrului, a cărţii, în jurul celui care este dramaturgul, scriitorul, eseistul George Banu, o personalitate unică şi singurul critic de teatru membru al Academiei Române. Fiecare invitat a fost legat intrinsec de persoana şi cariera lui George Banu prin fire vizibile în lumea culturală europeană, şi prin firele invizibile, dar la fel de solide, ale prieteniei.

Liliana Turoiu George Banu Academie

Prezentă la evenimentul de la Academia Română, doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român (foto, alături de Eugen Simion şi George Banu), a declarat:

„George Banu este unul dintre ambasadorii culturali ai României în Franţa şi în lume. Este unul dintre acei mari români trăitori la Paris şi deopotrivă prieten drag al Institutului Cultural Român. La iniţiativa ICR, cu sprijinul MAE, academicianul George Banu a primit, în an Centenar, o disctincţie de onoare, precum şi titlul de ambassador onorific al României, ca recunoaştere a meritelor sale în promovarea culturii naţionale”.
George Banu Academie

Născut în 1943, la Buzău, George Banu locuieşte şi trăieşte la Paris din 1973. Profesor la Universitatea Sorbonne Nouvelle - Paris 3, el este autorul mai multor eseuri fundamentale despre teatru, arte, călătorii imaginare într-un Paris foarte personal, dar şi creatorul Academiei experimentale a teatrelor, împreună cu Michelle Kokosowski, şi co-director al revistei Alternatives théâtrales, cu Bernard Debroux. 

George Banu Academie

Distins cu numeroase premii, Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi, cetăţean de onoare al mai multor oraşe din lume, membru de onoare al Academiei Române, ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, George Banu este şi câştigătorul, în 2014, al Marelui Premiu al Academiei Franceze pentru Francofonie. Conduce revista Alternatives theatrales şi colecţia Le Temps du theatre la Editura Actes-Sud. La Editura Nemira a mai publicat volumele Arta teatrului (coautor Mihaela Tonitza-Iordache), Repetiţiile şi teatrul reînnoit, Spatele omului, Dincolo de rol sau actorul nesupus şi este autorul textelor din albumul de fotografie Hamlet Machine de Mihaela Marin (2007).

Interviurile FNT. George Banu şi Felix Alexa,despre spectacole şi lansările de carte din cadrul Festivalului

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite