Corina Şuteu şi-a dat demisia din funcţia de director al Institutului Cultural Român din New York
0Directorul Institutului Cultural Român (ICR) New York, Corina Şuteu, a demisionat, vineri, din funcţia de director, au declarat reprezentanţii ICR Bucureşti. De asemenea, directorul adjunct al ICR din New York, Oana Radu, şi-a depus demisia o dată cu Corina Şuteu.
Demisiile Corinei Şuteu şi a Oanei Radu de la conducerea ICR din New York au survenit ca urmare a numirii la conducerea Institutului Cultural Român a lui Andrei Marga.
Corina Şuteu a fost numită la conducerea ICR din New York în anul 2006, iar sub directoratul ei instituţia a devenit una dintre cele mai importante şi active filiale ale ICR din străinătate. De nenumărate ori, New York Times şi alte publicaţii internaţionale de prestigiu au lăudat, în această perioadă, manifestările culturale organizate de ICR New York.
Scandalul poneiului roz
Totodată, în jurul acestei instituţii s-a creat un imens scandal politic: în 2008 expoziţia cu "poneiul roz" tatuat cu zvastică din „Freedom for Lazy People" („Libertate pentru leneşi"), susţinută de ICR New York, a stârnit numeroase controverse.
Artiştii români au fost invitaţi să picteze sala Teatrului 37 Arts, pe Broadway, pentru premiera unui spectacol. Revista românească „New York Magazin" i-a acuzat atunci însă că au profanat zidurile ICR.
Corina Şuteu, directorul ICR New York, a explicat în acea perioadă că expoziţia de artă stradală de la New York face parte dintr-un proiect mai amplu, prin care instituţia şi-a propus să promoveze, pentru o perioadă de trei ani, artişti contemporani. „M-am gândit că poate exista o interconectivitate cu zonele underground din New York, a declarat atunci ea.
Specialistă în management cultural
Fostul director ICR New York şi-a început cariera în calitate de critic de teatru în România. A devenit interesată de sectorul managementului cultural imediat după căderea Comunismului în România. În 1991 a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar în 1995 a devenit director al Mastere Specialisee Europeen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franta) şi preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene.
În 1998 a fondat asociaţia ECUMEST. Între 2005 - 2006 a editat cartea "Arts Politics and Change" (ca urmare a programului "Policies for culture"), publicată la Amsterdam, şi a lansat la Columbia University volumul "Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe".