Confesiunile poetului expeditor Emil Brumaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poetul Emil Brumaru la lansarea volumului "Opere III - Cerşetorul de cafea", apărut la Editura Polirom. FOTO Veronica D. Niculescu
Poetul Emil Brumaru la lansarea volumului "Opere III - Cerşetorul de cafea", apărut la Editura Polirom. FOTO Veronica D. Niculescu

Festivalul Internaţional de Poezie de la Sibiu a reunit, pe 28 şi 29 septembrie, douăzeci şi unu de poeţi, cu lecturi şi lansări de carte în premieră. Finalul festivalului a însemnat o lungă şi emoţionantă confesiune a poetului Emil Brumaru, la lansarea volumului Opere III, Cerşetorul de cafea, cuprinzând corespondenţă.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Sibiu a avut loc pe 28 şi 29 septembrie. Douăzeci şi unu de autori români şi străini au citit din cărţile lor la lecturi şi lansări desfăşurate la Biblioteca Astra şi Librăria Humanitas. Prima ediţie a festivalului i-a avut printre invitaţi pe Emil Brumaru, Ion Mureşan, Alexandru Muşina şi Ovidiu Nimigean, dar şi poeţi străini. 

Festivalul nu a apărut din senin: este de fapt parte a Colocviilor Revistei Transilvania, colocvii care au loc la Sibiu din 2004, fiind organizate de scriitorii Radu Vancu şi Dragoş Varga, de obicei în jurul unei teme de dezbatere. Întotdeauna colocviile cuprindeau şi lecturi de poezie, iar acum organizatorii au decis să se axeze numai pe acestea. Despre această ediţie specială, poetul Radu Vancu a spus: „Am gândit-o în formatul unui festival de poezie - de data asta chiar internaţional, întrucât am invitat poeţi şi editori din afara ţării: Gökcenur C. (Turcia), Milan Dobricic, Dejan Matic (Serbia), Ivan Hristov (Bulgaria).”

Un spectacol al stilurilor şi limbilor

Poezia festivalului a răsunat în sala Bibliotecii Astra în prima seară şi în Librăria Humanitas a doua zi, de dimineaţa până seara târziu. În tot acest timp, Piaţa Mare a Sibiului răsuna sub tiribombele unui aşa-zis Oktoberfest. 

A fost un spectacol al vârstelor, al stilurilor şi chiar al limbilor diferite. 

Poetul Ion Mureşan a fost cel care a deschis şirul lecturilor, citind din cartea Alcool, apoi Alexandru Muşina a  delectat publicul numeros cu încă o lectură savuroasă ca un one-man show, amintindu-şi că aceasta e biblioteca de unde, copil fiind, împrumuta cărţi. V. Leac a citit dintr-un volum care o să-i apară anul viitor la Editura Charmides, iar Claudiu Komartin şi-a citit poemele de pe ecranul telefonului. Poetul turc Gökcenur C. şi sârbul Dejan Matic  au fost cei doi invitaţi din străinătate ai primei seri, versiunile traduse în română fiind citite de Claudiu Komartin şi Radu Vancu. 

Tot în prima seară, Ruxandra Cesereanu a făcut o plecăciune în faţa lui Mircea Ivănescu, căruia îi fusese dedicată ediţia precedentă a colocviilor, citind poemul mopete şi v. Înnopteanu în noul mileniu, iar Constantin Acosmei a citit, desigur, din Jucăria mortului.

Efervescenţă emoţională şi un final de poveste

emil brumaru

Sâmbătă, la Librăria Humanitas, au deschis şirul lecturilor poeţii Milan Dobricic (Serbia) şi Ivan Hristov (Bulgaria), cel din urmă asezonându-şi poeziile despre experienţa americană cu note prelinse dintr-un flaut. Librăria a fost cuprinsă de efervescenţă la lectura tremurată a lui Ionel Ciupureanu, din Mişcări de insectă. A urmat o lectură însoţită de lansare: Rita Chirian, poetă din oraşul gazdă, a lansat Asperger, volum abia apărut la Cartea Românească. 

La prânz, o ediţie a clubului de lectură Institutul Blecher a constat din două lecturi: Nicolae Coande şi Teodora Coman – poetă din Sibiu care şi-a lansat volumul de debut, Cârtiţa de mansardă, de la Editura Max Blecher.

Lecturile de sâmbătă după-amiaza s-au succedat într-un ritm mai alert. De parcă ar fi fost înţeleşi ca să facă economie de timp pentru finalul special al festivalului, autorii au citit mai puţin, realizând un şnur de lecturi foarte dens. Santha Attila a fost urmat de Michael Astner, ambii poeţi bilingvi, scriind şi în română, dar şi în maghiară, respectiv germană. Michael Astner a citit din volumul Ţara transformată-n vînt, de la Casa de Pariuri Literare, o lectură puternică şi actuală, fiindcă „semne bune anul are! / semne bune. anulare - ”, iar Doina Ioanid a emoţionat cu o lectură delicată din Ritmuri de îmblânzit aricioaica, de la Cartea Românească. Dan Sociu a citit câteva poeme şi şi-a prezentat noul roman, Combinaţia, apărut la Casa de Pariuri Literare, scris în vara aceasta dintr-o enervare politică pe noii guvernanţi, iar Andrei Dosa şi-a ascuns bine emoţiile de cel mai tânăr participant şi a citit un foarte bun grupaj de poezii proaspete. Ovidiu Nimigean, profitând de publicul select al colocviilor, a citit texte rafinate din Planeta zero. 

Confesiunile poetului expeditor

A urmat un final de poveste. Practic, de-a lungul a mai bine de două ore, a avut loc lectura şi lansarea în premieră a volumului de corespondenţă Cerşetorul de cafea. Opere III, de Emil Brumaru, carte apărută la Editura Polirom. 

Lectură şi lansare sunt cuvintele care erau scrise în program. Dar, de fapt, poetul a făcut ca şi altă dată, în alte oraşe: a fentat lectura. A explicat că nu a venit pregătit pentru lectură de poezie, ci doar pentru lansarea cărţii. Oare să citească scrisori din volumul de corespondenţă, ca pe poeme în proză actuale? Ar avea totuşi în geantă o carte cu poezii. Dulapul îndrăgostit, cald ieşit de la TipoMoldova. Dar poetul va plana deasupra rugăminţilor de a recita, le va ocoli şi va povesti, va naviga printre confesiuni cu aerul că nu vrea să mai spună nimic publicului, dar spunând, astfel, mult mai multe decât se spun de obicei la o lansare. Desfăcându-se ca o haină şi arătând cusături interioare. 

În cele din urmă, după aproape un ceas, Emil Brumaru  a deschis Dulapul îndrăgostit, citind: „În carnea noastră fragedă doar vântul/ Îşi pune gura moale ca un crin” şi oprindu-se brusc: „Ei, vedeţi? Nu ţine”. Vorbeşte despre puritate, naivitate, tinereţe. Despre imposibilitatea de-a te mai întoarce acolo. Şi alunecă spre scrisori, spre volumul care se lansează de fapt. A citit din câteva scrisori, continuând confesiunile.

Şapte destinatari, o viaţă în scrisori

Abia spre final, cartea de corespondenţă a fost totuşi prezentată de Radu Vancu şi Bogdan Creţu, care au vorbit despre lectura hipnotică a celor peste şase sute de pagini de scrisori trimise cu decenii în urmă de poetul logodit cu cărţile, către şapte destinatari.

Tot spre final, rugămintea lui Ion Mureşan către Emil Brumaru, de a citi „poeme inoxidabile” e ascultată. Poetul citeşte Elegia de pe prima pagină a Dulapului îndrăgostit. Aplauzele sunt alungate cu un gest, seara şi festivalul se încheie cu Cerşetorul de cafea de la Iaşi scriind câteva dedicaţii, asezonându-le uneori cu desene. 

În Piaţa Mare, tiribombele Oktoberfestului se vor mai roti, şi lumea va mai chiui încă o noapte şi-o zi după ce poeţii îşi vor fi luat la revedere în micuţa pensiune din Oraşul de Jos.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri