Cine este oligarhul rus care a dat 100 de milioane de dolari pe 9 ouă Fabergé, care au aparținut familiei imperiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ouăle Fabergé au devenit un simbol nu doar al artei și maiestriei bijutierului Peter Carl Faberge, dar și al întâmplărilor complexe și fascinante care au legătură cu Rusia imperială. Creativitatea, romantismul și intrigile politice sunt elementele care alcătuiesc povestea misterioasă și plină de culoare a acestor obiecte extraordinare. În mod interesant, dacă fuga Anastasiei este un mit, ouăle Fabergé nu sunt doar legende, sunt, de fapt, obiecte istorice cu o valoare impresionantă.

Citește și: Fabergé. Numele francez al extravaganței ruse

Ouale Fabergé: bijuterii istorice și subiectul multor licitații legendare

Ideea de a crea ouăle Fabergé a fost inițiată de țarul Alexandru al III-lea, care i-a dăruit primul astfel de ou soției sale, împărăteasa Maria Feodorovna, în 1885, sărbătorile pascale fiind un prilej pentru crearea lor.

Fiul său, țarul Nicolae al II-lea, a continuat tradiția, comandând ouăle imperiale atât pentru mama sa, cât și pentru soția lui, Alexandra. Până în 1917, anul în care Revoluția rusă a pus capăt dinastiei Romanov, au fost create aproximativ 50 de ouă Fabergé, dintre care doar 43 au fost localizate până în prezent.

Citește și: Peter Carl Fabergé, faimos pentru ouăle Fabergé, omagiat de Google

Licitații și Vânzări

Ouăle imperiale Fabergé au fost vândute, de-a lungul timpului, la licitații realizate cu ușa închisă, adică într-un mediu exclusivist și privat, astfel că nu se știe cu exactitate cu ce sume s-au vândut multe dintre cele 50 de ouă Fabergé.

Aceste ouă imperiale Fabergé se numără printre cele mai râvnite și valoroase tipuri de artă, dar și bijuterii cu o importanță majoră la nivel istoric. 

1. The Rothschild Clock Egg - Oul cu ceas Rothschild - 25.1 milioane de dolari

În mod surprinzător, cel mai scump ou Fabergé vândut vreodată nu face parte din colecția imperială. Oul cu Ceas Rothschild Fabergé a fost creat în 1902 și comandat de Beatrice Ephrussi de Rothschild pentru cumnata sa, Germaine Halphen. Oul cu ceas Rothschild are un mecanism inteligent în spate, iar la trecerea fiecărei ore iese un cocoșel care cântă.

Acest ou s-a vândut, în 2007, la casa de licitații Christie's (n.r. una dintre cele mai importante case de licitații din Marea Britanie, extinsă ulterior în toată lumea), pentru suma de 8,9 milioane de lire sterline. În prezent, prețul ar fi echivalent cu aproximativ 25,1 milioane de dolari. Proprietarul actual este Alexander Ivanov, directorul Muzeului Național Rus, conform lovetoknow.com

2. The Winter Egg - Oul de iarnă - 16,25 milioane de dolari

Acest ou Fabergé fabulos a fost creat pentru țarul Nicolae al II-lea în 1913. Sculptat în cristal de stâncă și decorat cu platina și diamante, Oul de Iarnă a fost gravat cu mai multe cristale, platină și diamante albe pentru a crea iluzia de gheață. În 2002, acesta a fost vândut la licitație pentru aproximativ 9,6 milioane de dolari, în zilele noastre însemnând în jur de 16,25 milioane de dolari.

3. The Pine Cone Egg - Oul cu con de pin - 7,73 milioane de dolari

Comandat de Alexander Kelch în 1900 pentru soția lui Barbara Kelch-Bazanova, acest ou Fabergé extravagant este în forma unui con de brad, împodobit cu smalț albastru regal, argint, aur și diamante. În interiorul oului se găsește un mic elefant făcut din argint, aur, fildeș, diamante și smalț. Oul a fost vândut pentru 3,14 milioane de dolari în 1989, ceea ce ar însemna 7,73 milioane de dolari astăzi.

4. The Love Trophies/Cradle With Garlands Egg - Trofeele iubirii/Oul cu ghirlande

Acest ou imperial Fabergé a fost oferit de țarul Nicolae al II-lea mamei sale, Maria Feodorovna, în 1907. Creația este bogat decorată cu rubine, perle, diamante, onix și mătase. Deși portretul unuia dintre copiii fostei familii imperiale rusă nu mai există în interior, oul s-a vândut pentru 3,19 milioane de dolari în 1992, echivalentul a 6,94 milioane de dolari astăzi. Oul este poziționat pe un suport realizat dintr-un leagăn cu ghirlande decorate cu diamante.

Alte nouă ouă Fabergé, cumpărate la licitație de către oligarhul rus Viktor Vekselberg

Viktor Vekselberg a cumpărat un lot de nouă ouă Fabergé cu suma de 100 de milioane de dolari, capodoperele fiind dintre cele mai valoroase dintre cele 50 de ouă imperiale. Acestea cuprind o varietate de stiluri și dimensiuni și sunt expuse în prezent la Muzeul Fabergé din Rusia.

  • The Hen Egg - Oul renascentist: 1894
  • The Renaissance Egg - Oul renascentist: 1894
  • The Rosebud Egg: 1895 - Oul Rosebud: 1895
  • The Coronation Egg - Oul Încoronării: 1897
  • The Lilies of the Valley Egg - Oul valea crinilor: 1898
  • The Cockerel Egg - Oul Cocoșului: 1900
  • The Bay-Tree Egg: 1911
  • The Fifteenth Anniversary Egg - Oul celei de-a cincisprezecea aniversări: 1911
  • The Order of Saint George Egg - Oul Ordinul Sfântului George: 1916

Importanța Culturală și Istorică

Ouăle Fabergé sunt un simbol al unei epoci pierdute, o perioadă în care arta și frumusețea erau prețuite într-un mod pe care lumea modernă nu îl mai percepe la fel în totalitate. Povestea lor complexă și evoluția lor ca obiecte de colecție rămân fascinante, fie că ești un istoric, un colecționar sau doar un admirator al artizanatului de înaltă calitate.

Nimic nu se compară cu bucuria de a găsi un tezaur nesperat în timp ce scormonești prin magazinele de antichități sau târgurile cu obiecte vechi. Un colecționar din Midwest a avut parte de norocul vieții sale când a cumpărat un ou de aur la un târg de antichități pentru puțin peste 13.000 de dolari, cu gândul de a-l topi și de a-și recupera investiția. Cu toate acestea, valoarea reală a obiectului s-a dovedit a fi mult mai mare decât suma pe care o plătise.

După câteva seri de cercetare online, comerciantul a descoperit ceea ce părea a fi un vis devenit realitate pentru orice iubitor de obiecte vechi. Oul pe care îl cumpărase era de fapt unul dintre legendarele ouă Fabergé, o piesă pierdută încă din 1922. O evaluare ulterioară a confirmat autenticitatea oului, care, se estimează, ar valora până la 33 de milioane de dolari. În 2014, un colecționar privat a achiziționat oul, suma exactă rămânând un mister.

Chiar dacă legenda despre evadarea Anastasiei rămâne un mit, ouăle Fabergé sunt comori tangibile ale istoriei. Multe dintre moștenirile Europei de Est au fost pierdute din cauza influenței occidentale, conflictelor armate, revoluțiilor și regimurilor autoritare. Dar obiectele precum ouăle Fabergé din Rusia țaristă ne oferă o fereastră către un trecut glorios. Și chiar dacă majoritatea dintre noi nu ne putem permite să deținem astfel de bijuterii, ne putem bucura totuși admirându-le în fotografii.

Alte ouă Fabergé expuse în diferite muzee din lume

image

Alexander Palace Egg, Fabergé, maestru Henrik Wigstrom (1862-1923), 1908 © Moscow Kremlin Museums

Al treilea ou imperial oferit de împăratul Alexander III împărătesei Maria Feodorovn

Al treilea ou imperial Fabergé oferit de împăratul Alexander III împărătesei Maria Feodorovna, în 1887, realizat de August Holmström pentru Fabergé, 1886

De altfel, la Muzeul de Istorie din Succeava au fost expuse trei ouă Fabergé.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite