Povestea celor mai scumpe ouă din lume. De ce valorează patru milioane de dolari un ou vechi de peste un secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oul încoronării, unul dintre cele mai preţioase ouă Faberger FOTO wikipedia.org
Oul încoronării, unul dintre cele mai preţioase ouă Faberger FOTO wikipedia.org

Ouăle de găină sunt un aliment cât se poate de obişnuit. Cu toate acestea, un artizan din Rusia ţaristă a reuşit să transforme coaja ouălor în adevărate bijuterii de lux, cu o lucrătură unică şi care astăzi costă o adevărată avere.

Din banala coajă de ou, se poate face artă. O pot dovedi maeştrii încondeietori, cei care reuşesc să impresioneze mereu la târguri sau evenimente pascale. Există însă câteva ouă care valorează, fiecare în parte, aproape patru milioane de dolari. Este vorba despre renumitele ouă Faberge realizate acum mai bine de un secol pentru ţarii Rusiei. Pe lângă materialele deosebite folosite pentru confecţionarea ouălor, de la aur şi perle până la rubine şi diamante, cea mai scumpă şi mai preţioasă este lucrătura deosebită, cu miniaturi realizate impecabil. 

Un cadou deosebit al ţarului pentru iubita sa soţie

Povestea ouălor Faberge începe în anul In 1885, când ţarul rus Alexandru al III-lea a dorit să-şi impresioneze soţia, cu ocazia Paştelui, cu un cadou deosebit. Ţarina Maria Fedorovna trăise mai mult la Copenhaga, în Danemarca, înainte să se căsătorească cu Alexandru al III-lea, iar acest dar ar fi fost o urare de bun venit. Aşa că împăratul rus a apelat la un bijutier faimos din Sankt Petersburg, Peter Carl Faberge să-i facă o bijuterie cu tematică pascală. Faberge a preferat să confecţioneze un ou simplu, alb la exterior şi căptuşit cu aur, pe interior. Oul se deschidea iar în interior se afla o găinuşă din aur, în miniatură.

Găinuşa avea o coroană minusculă cu diamante şi un pendant cu rubin. Bijuteria a fost atât de reuşită încât a impresionat-o extrem pe împărăteasă, dar şi întreaga curte imperială. Ţarul a fost atât de mulţumit încât a ajuns să comande în fiecare an câte un astfel de ou, evident lucrat în mod diferit, şi cu tematici diverse. Iniţial, ţarul dădea indicaţiile privind decoraţiile sau tematica, dar mai apoi Faberge a primit mână liber să-şi dea frâu liber imaginaţiei. 

 

O colecţie unicat, cu o valoare inestimabilă

Ţarul Nicolae al II-lea a continuat tradiţia comenzilor de ouă la Faberge, pentru femeile din familia imperială sau pentru diverse persoane influente din Europa. Confecţionarea unui singur ou dura un an şi presupunea munca migăloasă a unei echipe întregi de artizani. Totul era realizat manual în atelierele Faberge. Maestrul bijutier Peter Carl Faberge făcea schiţa, iar bijutierii realizau toate detaliile. În total, au fost realizate 50 de ouă Faberge. Tradiţia începută în anul 1885 a fost oprită definitiv în anul 1917, odată cu revoluţia bolşevică din Rusia şi uciderea familiei Romanov. Bolşevicii au reuşit să pună mâna pe ouăle Faberge. Până astăzi s-au păstrat 44, în colecţii private sau în colecţii muzeale. Şase ouă, foarte valoroase au dispărut. Printre cele mai preţioase şi care s-au păstrat sunt 11 ouă. Este vorba în primul rând despre ”Oul găină”, primul ou realizat în 1885.

O realizare deosebită este şi „Oul încoronării”, o piesă splendidă reprezentată de un ou decorat în culori şi modeluri imperiale şi care avea în interior o trăsură din aur, o miniatură a trăsurii folosite de obicei la încoronarea Romanovilor. Acest ou a fost oferit cadou de Nicolae al II-lea împărătesei Alexandra. Tot pentru împărăteasa Alexandra a fost realizat şi ”Oul Rosebud”, în anul 1895, o adevărată splendoare, cu un trandafir cu pietre preţioase în interior. Deosebit de valoros este şi cel de-al treilea ou de Paşte, imperial, din anul 1887. Acesta este din aur masiv şi a fost oferit de Alexandru al III-lea soţiei sale. Suportul oului avea forma unor labe de leu, împodobite cu safire. Totodată, era prevăzut şi un buton din diamant care, odată presat, desfăcea oul şi scotea la iveală un ceas Vacheron Constantin, deosebit de valoros. Unul dintre cele mai preţioase 11 ouă Faberge valorează peste 4-5 milioane de dolari fiecare. 

Cine era maestrul bijutier Faberge

Peter Carl Faberge era un maestru bijutier cu origini germane şi baltice. Era fiul lui Gustav Faberge, la rândul său un faimos bijutier, şi al lui Charlotte Jungstedt. Peter Carl Faberge s-a născut în Sankt Petersburg, acolo unde tatăl său a deschis un atelier de bijuterii devenit faimos. În 1860, familia Faberge s-a retras în Germania lăsând afacerea pe mâna unui partener rămas la Sankt Petersburg. Carl a împărtăşit pasiunea tatălui pentru bijuterii şi a urmat şcoli importante de bijutieri din Germania.

În 1882, preia afacerea familiei şi se întoarce la Sankt Petersburg. Se dovedeşte a fi unul dintre cei mai talentaţi bijutieri şi primeşte titlul de ”Maestru Aurar”. După 1885, devine bijutier al casei imperiale. Pe lângă faimoasele ouă imperiale, Faberge a realizat sute de alte bijuterii mai ales pentru capete încoronate şi membri ai caselor nobiliare. După Revoluţia rusă fuge în ţările baltice, iar mai apoi către Elveţia. Nu-şi va mai reveni niciodată după şocul pierderii afacerii. Moare în anul 1920. 
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Membră a clanului Căldăraş, acuzată că i-a furat unui renumit bijutier spaniol un inel cu diamante de 900.000 de euro

Sute de lucrări ale bijutierului Carl Fabergé, expuse la Londra

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite