Care sunt cei mai bine vânduţi pictori români la licitaţii
0Casa de Licitaţie AraArt a alcătuit un top al celor mai bine vânduţi pictori români în cei cinci ani de activitate, împliniţi luna aceasta. De departe, cel mai bine cotat este Nicolae Tonitza, artist care a dat tonul licitaţiilor, cu 117 lucrări de pictură şi grafică licitate până acum.
Cea mai mare valoare la care s-a ridicat un tablou de Nicolae Tonitza adjudecat într-o licitaţie AraArt a fost "Fetiţa cu codiţe", estimată de experţii AraArt la suma de 20.000 euro şi adjudecată pentru suma de 57.500 euro, în cadrul licitaţiei numărul 15, din 23 mai 2013.
Ştefan Luchian, un alt nume cu greutate în pictura românească, se află pe poziţa a doua, cu 16 lucrări adjudecate. Luchian a fost în egală măsură pictor de compoziţii, peisagist, portretist şi genial interpret al naturilor moarte cu flori. Este artistul care preia tematica florilor şi o dezvoltă la un înalt nivel, transformând-o într-un gen de sine stătător în pictura românească. "Ulcica cu garoafe" (foto jos) a fost printre cele mai râvnite tablouri ale licitaţiei AraArt numărul 22, organizată în data de 3 decembrie 2014 la Casa Capşa. De altfel, suma de 37.000 euro pentru care a fost adjudecată aceasta este cea mai mare valoare la care s-a ridicat un tablou de Luchian în licitaţiile AraArt.
Nicolae Grigorescu este pictorul care completează podiumul, cu 10 lucrări vândute. Cea mai bine vândută lucrare a sa în cadrul licitaţiilor AraArt a fost "Moara" (foto jos), adjudecată pentru suma de 20.000 de euro, în cadrul licitaţiei numărul 9, din data de 29 martie 2012.
În clasamentul celor mai bine vânduţi pictori în cadrul licitaţiilor AraArt se mai înscrie şi Theodor Aman, cu 9 lucrări, dintre care "Ţigancă cu trandafir la ureche" a fost adjudecată pentru suma de 22.000 de euro, în cadrul licitaţiei numărul 24, din data de 20 mai 2015.
Ultimul, dar nu cel din urmă, Gheorghe Petraşcu întregeşte top 5 cei mai bine vânduţi pictori AraArt cu 8 lucrări adjudicate, dintre care menţionăm Ulcica cu trandafiri, adjudecată pentru suma de 14.000 de euro, în cadrul licitaţiei numărul 15 din 23 mai 2013.
“Acum ceva vreme, cumpărătorii se băteau pe o lucrare slabă a unui nume răsunător, astăzi au alte pretenţii. În primul rând vor ca imaginea să fie plăcută ochiului, caută, aşadar, valoarea estetică. Apoi, îşi doresc ca valoarea să fie motivată teoretic de cineva avizat. De asemenea, vor să primească toate garanţiile privind confortul unei stări de sănătate optime a lucrării, precum şi să constate că preţul este în conformitate cu valorizarea artei noastre pe piaţa mondială”, precizează Prof. Dr. Ariadna Zeck, istoric de artă şi expert evaluator AraArt.