Candidaţii propuşi pentru conducerea Institutului Cultural Român, audiaţi marţi de două comisii ale Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisiile de cultură şi de politică externă ale Senatului îi vor audia, marţi, pe candidaţii propuşi pentru conducerea Institutului Cultural Român (ICR), între aceştia aflându-se Radu Carp, propus de PNL, Liliana Ţuroiu din partea PSD şi Cosmin Manolescu de la USR.

Candidaturile depuse la Senat pentru funcţia de preşedinte sunt: Radu Carp (propus de grupul parlamentar PNL), Liliana Ţuroiu (PSD), Cosmin Manolescu (USR) şi Radu Boroianu (propus de UNITER). Pentru funcţiile de vicepreşedinte şi-au depus candidaturile Irina Cornişteanu (propusă de grupul parlamentar al PNL), Krizbai Bela Dan (propus de UDMR), Mirel Taloş (ALDE), Cristina Modreanu (USR) şi Bogdan Popescu (propus de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România).

Potrivit Legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ICR, listele candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare şi, respectiv, de asociaţiile şi uniunile de creatori sunt înaintate de Biroul permanent al Senatului Comisiei pentru cultură şi media şi Comisiei pentru politică externă, în vederea audierii acestora în şedinţă comună.

În urma audierii, cele două comisii permanente vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta în şedinţa plenului Senatului.

Listele de candidaţi se supun votului plenului Senatului şi se aprobă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi. Conducerea operativă a ICR este asigurată de un preşedinte, cu rang de ministru, ajutat de doi vicepreşedinţi, cu rang de secretar de stat, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului permanent al Camerei superioare.

Radu Carp, membru în Consiliul de Administraţie al TVR şi profesor la Facultatea de Ştiinte Politice a Univeristăţii Bucureşti, şi Irina Cornişteanu, directorul Institutului Cultural Român (ICR) de la Viena, au fost propuşi de Partidul Naţional Liberal (PNL) pentru şefia ICR şi au transmis un proiect managerial comun Comisiei de cultură din Senat prin care susţin că ”experimentul” început în 2012 nu poate continua la nesfârşit, în ceea ce priveşte instituţia de cultură, institutul fiind ignorat tocmai de autoritatea care ar fi trebuit să exercite controlul parlamentar.

Artist plastic şi designer, lector universitar doctor în cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, Liliana Ţuroiu este propunerea PSD pentru a prelua conducerea ICR. Expoziţia sa de costum şi fotografie "Zestrea" a fost prezentă în acest an la Carnavalul de la Veneţia, în organizarea Primăriei Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Institutul Cultural Român şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Coregraful şi managerul cultural Cosmin Manolescu şi criticul de teatru şi expertul în politici culturale Cristina Modreanu sunt propunerile USR pentru conducerea Institutului Cultural Român. Manolescu a contribuit, între altele, la modificarea legislaţiei culturale şi la îmbunatăţirea sistemelor de finanţare publică pentru sectorul cultural - Administraţia Fondului Cultural Naţional, Programul Cantemir al Institutului Cultural Român, Centrul Naţional al Dansului -, a iniţiat şi produs peste 150 de proiecte culturale în zona dansului, managementului cultural şi a artelor contemporane în România, realizând ateliere, festivaluri, turnee şi evenimente culturale în parteneriat cu artişti şi operatori culturali din Europa, Statele Unite ale Americii şi Japonia.

Uniunea Teatrală din România (UNITER) şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) se numără printre organizaţiile care îl susţin pe Radu Boroianu la şefia ICR. În plus, mai multe organizaţii şi asociaţii din ţări ca Ucraina, Serbia şi Bulgaria laudă şi sprijină activitatea actualului preşedinte al Institutului. Radu Boroianu a absolvit, în 1968, Facultatea de regie a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti şi a profesat, până în 1989, ca regizor la mai multe teatre din ţară. Fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi în Ministerul Culturii, ambasador al României în Elveţia (1997 - 2001), Radu Boroianu a fost numit - în aprilie 2015 (pe când era vicepreşedinte al Partidului Liberal Reformator, condus de Călin Popescu Tăriceanu) - preşedinte al Institutului Cultural Român.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite