Când are loc lansarea romanului „Intuiţionista“ de Colson Whitehead , o meditaţie despre rasă, gen şi societate într-o lume distopică şi totodată actuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colson Whitehead, autorul romanului „Intuiţionista”                                             FOTO: Captură Youtube
Colson Whitehead, autorul romanului „Intuiţionista”                                             FOTO: Captură Youtube

Miercuri, 22 ianuarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc lansarea romanului „Intuiţionista“ de Colson Whitehead, unul din cei mai apreciaţi scriitori americani contemporani, câştigător al Premiului Pulitzer în 2017. Vor vorbi despre carte Justina Bandol, traducătoarea romanului, Ana Maria Caia şi Alina Purcaru, scriitoare şi George Volceanov, traducător şi profesor de anglistică.

Recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, Intuiţionista îi are ca protagonişti pe inspectorii de ascensoare dintr-un oraş american semănând cu New Yorkul, într-o perioadă nedefinită. Whitehead creează o lume perfect credibilă pornind de la elemente aparent neverosimile, un fel de labirint borgesian în care străluceşte Lila Mae Watson, una dintre cele mai fascinante eroine din ficţiunea contemporană.

Colson Whitehead, autor al romanui Ruta subterană, încununat cu Pulitzer Prize în 2017 şi tradus în peste 40 de ţări, a avut un debut fulminant, ingenios şi de o originalitate izbitoare. Intuiţionista a apărut în 1999 şi a fost comparat cu Catch-22 de Joseph Heller, V de Thomas Pynchon şi Ochiul cel mai albastru de Toni Morrison. A primit Quality Paperback Book Club New Voices Award şi a fost finalist la PEN/Hemingway Award. Alegorie a rasei, a societăţii moderne, sau pur şi simplu a naturii umane, cartea jonglează cu procedee stilistice şi structurale ale romanului noir, ale genului detectivistic, ale criticii sociale naturaliste, chiar ale distopiei.

Într-un oraş nenumit, imagine imperfect suprapusă New Yorkului din anii ’50, lifturile joacă un rol capital în economie, în societate şi, evident, în politică, reclamele lor sunt peste tot, iar o slujbă în Departamentul public pentru Inspecţia Ascensoarelor oferă un statut social de invidiat. Lila Mae Watson este prima femeie inspector din departament şi a doua persoană de culoare care accede la un asemenea post – într-o metropolă preocupată fervent şi ostentativ de „integrare“ rasială. Departamentul – ca şi întreaga comunitate a „liftologilor“ – este împărţit între empirişti, pentru care ascensoarele nu sunt decât nişte maşinării, şi intuiţionişti, adepţii unei viziuni antropologizante asupra lifturilor, statistic mai eficienţi în meseria lor. Un accident catastrofal la un ascensor care fusese verificat de intuiţionista Lila Mae scoate la iveală, treptat, corupţia şi încrengătura de interese din breasla inspectorilor şi producătorilor de ascensoare, dar îi dezvăluie în acelaşi timp eroinei existenţa unei schiţe preliminare a „ascensorului perfect“ la care visează toţi intuiţioniştii (şi de care se tem toţi empiriştii) şi faptul că autorul ei, James Fulton, părintele venerat al intuiţionismului, îi este mult mai apropiat decât şi-ar fi putut închipui.

Intuiţionista_Colson Whitehead

„Ţesând cu dibăcie un soi de thriller melodramatic, care se dovedeşte a fi în acelaşi timp o provocatoare aventură intelectuală, Whitehead urmăreşte educaţia permanentă a Lilei Mae Watson, prima femeie de culoare care absolvă Institutul pentru Transportul pe Verticală şi care este apoi angajată în Departamentul pentru Inspecţia Ascensoarelor. […] Autorul îmbină trăsăturile romanului noir cu o avalanşă de detalii tehnice şi cu meditaţii penetrante pe teme de rasă şi societate, armonizându-le într-o naraţiune multistratificată care funcţionează la fel de bine şi ca poveste poliţistă, şi ca roman filozofic.“ – Kirkus Reviews

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.

Colson Whitehead, una dintre vocile proeminente ale ficţiunii americane actuale, s-a născut la 6 noiembrie 1969 în New York. După absolvirea studiilor la Harvard University în 1991, a lucrat la revista Village Voice, perioadă în care a început să-şi scrie primele romane. În timp, a predat la Princeton University, New York University, Columbia University, Brooklyn College, Hunter College, Wesleyan University şi a fost scriitor în rezidenţă la Vassar College, University of Richmond şi University of Wyoming. Din 2015 deţine o rubrică de­spre limbă în New York Times Magazine. Este autorul a şase romane şi a două volume de nonficţiune. 

Imagine indisponibilă

Romanul său de debut, din 1999, Intuiţionista (The Intuitionist; Humanitas Fiction, 2019), a câştigat Quality Paperback Book Club New Voices Award şi a fost finalist la PEN/Hemingway Award. John Henry Days, din 2001, a primit Young Lions Fiction Award, fiind finalist la National Book Critics Circle Award, L.A. Times Fiction Award şi Pulitzer Prize. După volumul de eseuri The Colossus of New York din 2003, au urmat romanele: Apex Hides the Hurt în 2006, Sag Harbor în 2009, care a fost finalist la PEN/ Faulkner Award, şi Zone One în 2011. Volumul de nonficţiune The Noble Hustle: Poker, Beef Jerky & Death a apărut în 2014. Romanul Ruta subterană (The Underground Railroad, 2016; Humanitas Fiction, 2017), tradus în peste 40 de ţări, a acumulat un număr impresionant de premii şi distincţii, printre care cele mai importante două premii literare ale Americii — National Book Award 2016 şi Pulitzer Prize 2017 —, precum şi Andrew Carnegie Medal for Excellence 2017, la care se adaugă, tot în 2017, prestigiosul premiu britanic Arthur C. Clarke. În 2019 a publicat romanul The Nickel Boys, nominalizat la National Book Award. Eseurile şi proza lui Colson Whitehead au apărut în New York TimesNew YorkerNew York MagazineHarper’s şi Granta.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite