Bestsellerul „Cu ultima suflare”, de Paul Kalanithi, se lansează luni la Humanitas Cişmigiu
0Luni, 31 octombrie, de la ora 19.00, editura Nemira lansează la librăria Humanitas Cişmigiu bestseller-ul „Cu ultima suflare“, de Paul Kalanithi, cartea care a inspirat sute de mii de oameni din întreaga lume, tradus în zeci de ţări, bestseller New York Times şi cea mai bună carte pe Amazon în ianuarie 2016. Vorbesc despre carte Iuliana Alexa, redactor-şef al revistei Psychologies şi Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.
La treizeci şi şase de ani, neurochirurgul Paul Kalanithi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienţi în fază terminală s-a transformat într-un pacient care se luptă să trăiască. Iar viitorul pe care şi-l imagina împreună cu soţia s-a evaporat. Cu ultima suflare este cronica transformării sale dintr-un student la Medicină, care se întreabă ce înseamnă o viaţă plină de sens, în neurochirurg, apoi în pacient şi într-un tată care trebuie să-şi înfrunte propria moarte.
De ce merită trăită viaţa? Ce faci când viitorul rămâne un etern prezent? Ce înseamnă să ai un copil când nu mai ai şansă la viaţă? Iată câteva dintre întrebările la care autorul acestei mărturii profund emoţionante caută răspuns. Cartea lui Paul Kalanithi este o meditaţie de neuitat despre înfruntarea morţii şi un elogiu al vieţii.
„Îmi petrecusem atât de mult timp studiind literatura la Stanford şi istoria medicinei la Cambridge, în încercarea mea de a înţelege mai bine particularităţile morţii, doar ca să ajung la concluzia că acestea îmi sunt la fel de enigmatice ca şi la început. Descrieri ca ale lui Nuland mă convingeau că asemenea lucruri trebuie cunoscute numai direct. Urmam medicina ca să fiu martorul misterelor îngemănate ale morţii, ale manifestărilor ei biologice şi existenţiale: deopotrivă profund personale, dar şi din cale afară de impersonale.”
Paul Kalanithi, neurochirurg şi scriitor, s-a născut pe 1 aprilie 1977 la New York. A crescut în Kingsman, Arizona, după care a studiat literatura şi biologia la Stanford University. A urmat studii aprofundate de istoria şi filosofia ştiinţei şi de medicină la University of Cambridge, absolvind cu distincţia cum laude Yale School of Medicine. S-a întors la Stanford pentru a-şi continua rezidenţiatul în neurochirurgie şi studiile postdoctorale în neuroştiinţe, obţinând cea mai înaltă distincţie a Academiei Americane de Neurochirurgie. În anul 2013 a fost diagnosticat cu o boală terminală, despre care a scris în The New York Times şi The Washington Post. În 2014 şi-a încheiat rezidenţiatul. A murit în martie 2015, în timp ce lucra la această carte, care a fost publicată de către soţia lui, Lucy.