Ada Solomon: „În momentul în care vedem cum naţionalismul înfloreşte în lumea largă e important să discutăm despre unde se poate ajunge“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ada Solomon, la Adevărul Live
Ada Solomon, la Adevărul Live

Ada Solomon vorbeşte într-un interviu acordat News.ro despre cel mai nou lungmetraj al lui Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari“, care reprezintă al treilea film produs de ea şi propus de România pentru o nominalizare la Oscar. Producătoarea îl descrie ca fiind un film despre prejudecăţi ale oricărui popor din lume şi care îndeamnă la dezbatere.

„Este un film despre prejudecăţi ale oricărui popor din lume”, spune Ada Solomon în interviu despre filmul regizat de Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari“. „Este important în momentul în care vedem cum înfloreşte naţionalismul în lumea întreagă, în Europa, în special, să discutăm despre unde se poate ajunge“, explică producătoarea în interviul acordat news.ro.

Lungmetrajul lui Radu Jude, primul film românesc recompensat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary, a fost premiat recent cu trofeul Golden Mimosa pentru cel mai bun scenariu, la Herceg Novi Film Festival - Montenegro Film Festival. Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice a masacrului de la Odessa din Al Doilea Război Mondial pentru un spectacol de stradă.

Filmul lui Jude, nominalizarea României la Oscar

Potrivit lui Radu Jude, titlul este un citat. „Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniştri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deşi nu este o invitaţie la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, aşa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni“, a declarat Radu Jude.

Proiectat în avanpremieră naţională la Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul, cel de-al şaselea lungmetraj al lui Radu Jude a fost selectat, recent în secţiunea Contemporary World Cinema a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto (6 - 16 septembrie), aici urmând să aibă premiera nord-americană.

În interviul acordat news.ro, producătoarea Ada Solomon a vorbit despre tema filmului, despre condiţia femieii artist şi despre şansele lungmetrajului la Oscar,  filmul lui Jude fiind desemnat de Centrul Naţional al Cinematografiei pentru o nominalizare la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină“ a premiilor Oscar 2019.

Radu Jude primind Globul de Cristal la Karlovy Vary Foto Epa Efe

„Un punct de plecare pentru o dezbatere deschisă“

Imagine indisponibilă

Se vrea o expunere a unor lucruri despre care se vorbeşte mult prea puţin. A unor lucruri pe care nu le-am învăţat nici acum 30 de ani la şcoală, şi despre care nu se vorbeşte în continuare în manualele de istorie. Cred că este important să avem o perspectivă corectă. O judecă fiecare după capacităţile proprii. Nu ne-am propus şi nu ne permitem să tragem concluzii. Sunt, mai degrabă, puneri în pagină - toate filmele lui Radu Jude, de fapt - şi expuneri de situaţii: aduceri aminte într-un context.

Pe de altă parte, cred că este important în momentul în care vedem cum înfloreşte naţionalismul în lumea întreagă, în Europa, în special, în proximitatea României, poate chiar cel mai mult între vecinii noştri, să discutăm despre unde se poate ajunge. Sigur, condiţiile sunt diferite, sigur că suntem într-o altă etapă a societăţii, dar, pe de altă parte, pericolul cred că există şi, mai mult decât atât, cred că este de luat în considerare cât e un discurs bazat pe convingeri şi cât e un discurs oportunist, de conjunctură, pentru atragerea unei mase de votanţi, pentru a abate atenţia de la alte probleme care sunt gestionate prost. Cred că lucrurile despre care vorbeşte filmul ăsta sunt extrem de actuale şi importante de discutat. Cred că mai mult decât orice ne-am dorit un punct de plecare pentru o dezbatere deschisă, publică.“, a declarat Ada Solomon pentru news.ro.

Producătoarea e de părere că filmul lui Jude nu rămâne strict românesc, ci dimpotrivă, „e un film despre prejudecăţi ale oricărui popor din lume“.

imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari film foto silviu ghetie

Mi se pare că filmul are o dimensiune internaţională. Vorbeşte despre un fapt local, care aparţine istoriei României, şi care este important pentru felul în care o privim şi cum ne poziţionăm faţă de ea, dar, în acelaşi timp, vorbeşte despre evitarea asumării posturii de călău, de opresor, a unui popor, care e valabilă pentru orice popor din lume. Orice ţară din lume are şi părţi mai întunecate de istorie.

Întrebată de şansele filmului la Oscar, Ada Solomon crede că „este moment mai propice“, ţinând cont felul în care este văzut şi cât de cunoscut e regizorul Radu Jude astăzi.

El şi-a căpătat o notorietate în lumea cinematografică nord-americană cu „Aferim!”, ce a continuat cu „Ţara moartă”, care a circulat foarte mult în America anul trecut şi a fost extrem de bine primit, a fost lansat în cinematografe „Inimi cicatrizate” în SUA, din nou cu recenzii extraordinare, iar presa americană a scris deja despre „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” incredibil. Mie mi s-a părut ireal felul în care a fost primit şi reacţia imediată de la Karlovy Vary şi profunzimea analizei făcute de criticii americani“, e de părere Ada Solomo, potrivit news.ro.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari“ va intra în cinematografele româneşti pe 28 septembrie.

Din distribuţie fac parte Ioana Iacob, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Alexandru Dabija, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ. Imaginea este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul - de Cătălin Cristuţiu, sunetul - de Jean Umanski, mixajul - de Cristinel Şirli, designul de sunet - de Dana Bunescu, decorurile şi costumele - de Iuliana Vîlsan.

Producător este Ada Solomon, iar coproducători sunt Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat este Holger Stern.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite