Crăciunul ne face mai darnici şi mai buni
0În preajma Sărbătorilor devenim mai atenţi la problemele celor din jurul nostru şi suntem mai deschişi să-i ajutăm pe cei uitaţi de sistem. De Crăciun, ne amintim că trebuie să dăruim. Dragoste şi, dacă se poate, bani pentru cei cu care soarta a fost mai crudă.
Multe asociaţii umanitare încearcă să ajungă de Sărbători la inimile celor care au resursele financiare pentru a-i ajuta pe semenii aflaţi în nevoie. Oameni pe care sistemul îi uită sau pentru care banii nu ajung.
Asociaţia M.A.M.E. este una dintre ele. Iar mâine-seară, la ora 18.00, organizează un eveniment caritabil în încercarea de a strânge bani pentru achiziţionarea unui aparat ecograf pentru secţia de pediatrie a Institutului Clinic Fundeni. Aici sunt trataţi copii
diagnosticaţi cu leucemie, limfoame, copii care fac dializă sau care suferă de hepatită cronică.
Anual, se înregistrează peste 5.000 de internări. Pentru a interveni prompt, medicii au nevoie de logistică. Prin proiectul „Atinge o Stea", asociaţia luptă pentru această cauză.
Cazul mobilizator
Organizaţia a luat fiinţă în luna aprilie a acestui an, din dorinţa de a ajuta. Un grup de femei care se cunoscuseră în 2006, pe vremea când erau gravide, pe un site dedicat mamelor şi copiilor, s-au gândit că pot să se mobilizeze pentru a aduce o rază de speranţă. Câteva dintre ele se mai implicaseră în cazuri umanitare.
Primul a fost în vara lui 2007. Darius, un băieţel de numai nouă luni lupta zi de zi pentru viaţa lui. Suferea de o malformaţie a inimii şi doar o operaţie pe cord îl putea salva.
La iniţiativa Lilianei Pintilie, acum şi ea membră în asociaţie, mămicile care se împrieteniseră în urma discuţiilor de pe site-ul www.babycafe.ro au trecut la treabă. După trei luni de campanie, Darius a fost operat la o clinică din Germania şi a fost salvat. De atunci au mai trecut prin câteva exerciţii de mobilizare. Şi au demonstrat că se descurcă.
O experienţă cumplită
La începutul lui 2008, Maria Culescu, acum preşedintele asociaţiei, a trecut printr-o experienţă cumplită şi a simţit pe pielea ei ce înseamnă lipsa aparaturii de calitate din spitalele din România. La 35 de ani, a fost diagnosticată cu cancer. Adenocarcinom corp uterin G2.
Mamă a doi copii, unul acum în vârstă de 15 ani, celălalt de 3 ani, Maria Culescu a luptat cu boala. În România, la Fundeni. „Am simţit pe pielea mea ce înseamnă aparatura de aici. Am făcut 25 de şedinte de radioterapie la un aparat care azi mergea, mâine nu mergea", spune ea. „Iar asta nu era de bun augur pentru succesul tratamentului deoarece cu fiecare şedinţă de radioterapie celulele canceroase sunt stimulate ca apoi să fie distruse. Dacă nu faci tratamentul continuu, e în zadar", adaugă ea.
Una dintre mamele pe care le cunoscuse pe site a decis să organizeze o campanie umanitară pentru ea, astfel încât să poată beneficia de un tratament în străinătate. Deşi iniţial nu a vrut să audă de aşa ceva, Maria a ajuns la un centru medical din Turcia.
Boala a intrat în remisie parţială. Dar femeia nu a uitat prin ce a trecut. Şi nici ce a însemnat ajutorul primit. Asociaţia s-a înfiinţat pentru că mamele au constatat că le este greu să ajute oamenii dacă nu se constituie în persoană juridică.
Lupta pentru o cauză colectivă
Întoarsă din străinătate, Maria Culescu a decis să se implice în proiecte mai ample, mai puţin în cazuri individuale. „Primesc câte 40-50 de e-mailuri pe zi. Răspund la toate, dar dacă se pune problema să alegi un caz pentru care să organizezi o campanie umanitară, pur şi simplu nu poţi", explică ea. La un moment dat, a primit un e-mail prin care i se aducea la cunoştinţă că este nevoie de un ecograf în secţia de pediatrie Fundeni. Dacă ar exista, mulţi copii ar putea fi ajutaţi.
Frăţia mamelor
Vicepreşedintele asociaţiei, Mariana Cîrnu (de 38 de ani), a avut ideea organizării unui eveniment caritabil în acest sens. S-a implicat în această acţiune, conştientă fiind că o campanie trebuie bine organizată astfel încât să dea rezultate. Iar celelalte femei au ajutat-o. Fiecare cum a putut. Niciuna nu a ezitat să-şi rupă din timpul ei şi nici din propriile resurse financiare.
„Mi-a plăcut să mă implic, să ajut oamenii. La început au fost cazuri individuale. Acum, am prins «microbul». Sunt dependentă", afirmă ea.
O altă membră a asociaţiei, Cătălina Pieptea, de 32 de ani, spune că s-a înscris în organizaţie întrucât a învăţat în viaţă că, dacă fiecare se implică atât cât poate, lucrurile se pun în mişcare. „Vreau să fiu un exemplu bun pentru copilul meu şi cred că făcând toate lucrurile acestea, implicându-mă pentru a-i ajuta pe alţii, voi reuşi", conchide Cătălina Pieptea.
Cadouri ce pot fi de folos
Mai multe organizaţii nonguvernamentale, printre care Asociaţia Ateliere Protejate, Asociaţia Sindrom Down Bucureşti şi Mişcarea Eclezială Carmelitană, au organizat la sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, Piaţa de Crăciun. Evenimentul de anul acesta s-a aflat la a cincea ediţie. Produsele scoase la vânzare au fost realizate de beneficiarii sau de voluntarii organizaţiilor participante, iar banii strânşi vor fi folosiţi pentru susţinerea proiectelor sociale.
Asociaţia Ateliere Protejate, de pildă, acţionează pentru persoane cu handicap care au depăşit vârsta de 18 ani. Cei care îşi desfăşoară activitatea aici confecţionează lumânări de diverse forme şi culori, potrivite pentru un mic cadou de Crăciun.
„Noi considerăm că există persoane cu dizabilităţi care pot face faţă muncii într-o unitate protejată", explică Florentina Könözsi, membră a asociaţiei. „Aceste persoane au nevoie de ateliere sub forma unor centre de terapie ocupaţională, care lipsesc din legislaţie. După aprecierea noastră, numai în Bucureşti ar fi nevoie de 2.000 de locuri. Există însă doar câteva asociaţii cu astfel de proiecte, împreună ajungând la maximum 100 de locuri", mai spune Florentina Könözsi.
Un aparat esenţial
Ecograful pe care Asociaţia M.A.M.E. vrea să-l achiziţioneze pentru secţia de pediatrie a Institutului Clinic Fundeni este esenţial pentru descoperirea modificărilor care apar la nivelul ficatului sau rinichilor copiilor bolnavi. Potrivit specialiştilor, dacă schimbările nu sunt depistate la timp, consecinţele pot fi fatale. Valoarea unui aparat care să corespundă cerinţelor medicilor care-l vor folosi este de aproximativ 45.000 de euro.
Mai atenţi de Sărbători
Spiritul Crăciunului îşi spune cuvântul, indiferent de cât de religioşi suntem, consideră specialiştii în comportamentul uman. „Actul de a dărui ne întăreşte stima pe care o avem pentru noi înşine", afirmă psihologul Lena Rusti. Atmosfera de sărbătoare ne dă o stare interioară de bine ce ne face mai atenţi la problemele celor din jur. „De multe ori amânăm să ne ocupăm de problemele altora pentru că ne concentrăm asupra lucrurilor ce ne frământă doar pe noi", adaugă Lena Rusti. De Crăciun şi de Paşte suntem însă ceva mai darnici.
5.000 de copii sunt internaţi anual la secţia de pediatrie a Institutului Clinic Fundeni.
Conturi în care se pot face donaţii
Asociaţia M.A.M.E.
CUI: 25454339
Banca Transilvania SA, Sucursala Iancului
Cont IBAN RON: RO03BTRL04401205N75044XX
Cont IBAN EURO: R075BTRL04404205N75044XX
Asociaţia Ateliere Protejate
CIF 14574399
Banca Italo Romena
Cont IBAN RON: RO62BITRBU1 ROL013669CC01
Cont IBAN EUR: RO94BITRBU1EUR013669CC01
Cont IBAN USD: RO19BITRBU1USD013669CC01