„Ciuda lui Sfântul Neculai”, serbată de Sfânta Filofteia. „Nu se lucrează, ci numai se bea”

0
Publicat:

Tradițiile și superstițiile legate de Sfânta Filofteia, prăznuită pe 7 decembrie, se intersectează cu cele care țin de Sfântul Nicolae, celebrat în urmă cu o zi, căci calendarul popular marchează simultan și „Ciuda lui Sfântul Neculai”.

Sfânta Filofteia
Sfânta Filofteia

Pentru că Sfântul Nicolae se bucură de un statut deosebit în panteonul popular, era normal ca sărbătoarea lui să fie una complexă. O spune profesorul și cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu.

Sacralitatea sărbătorii se prelungește pe mai multe zile (a se vedea și Sâmnichioara) care reprezintă reflexe întârziate ale zilei de 6 decembrie). Ciuda sau Poitra Sfântului Nicolae este astfel cea de-a treia zi a prăznuirii sfântului”, explică Sorin Mazilescu.

Interzis la muncă, liber la băutură

Așa se face că în ziua în care creștin-ortodocșii o celebrează pe Sfânta Filofteia, ocrotitoarea copiilor şi a fetelor, în satul românesc se ține „Ciuda lui Sfântul Neculai”.

Ciuda lui Sfântul Neculai se serbează a doua zi de Sfântul Neculai. Nu se lucrează de nimeni, ci numai se bea”, consemna folcloristul Teodor Speranția.

Superstiții și credințe legate de Sfânta Filofteia

Sfânta Filofteia este considerată mijlocitoarea către Dumnezeu pentru ploaie și vindecătoare de boli (așa cum arătau folcloriștii Ion Mușlea și Ovidiu Bârlea).

Sora lui Sfântul Ilie e Sfânta Filofteia, care umblă cu ploile pe timp de secetă (....) Spun oamenii că de aceea nu mai plouă regulat și e tot secetă fiindcă nu mai crede toată lumea în Sf. Filofteia”, explica Teodor Speranția.

„Se ține pentru lehuzie” 

Sărbătoarea se ține pentru bunul mers al vieții și al treburilor:

„Sf. Filofteia se ține mai ales de fete, ca să le ajute sfânta de a ajunge și a trăi bine în căsătorie (...). Se ține pentru lehuzie (....). Se ține ca să dea rod mult la roade”, mai consemna același folclorist român.

 „E rea de bubat”

Sfânta prăznuită pe 7 decembrie este considerată apărătoare de rele și durere.

Sf. Filofteia e bine s-o ținem, zic bătrânii, că ne ferește de boale și ne dă ploaie la vreme (....) E rea de șchiopat (...). Se ține pentru gadini (...). Se ține ca boală a viilor (filoxera)”, arăta tot Teodor Speranția.

Sărbătoarea Sfintei Filofteia are, ca și „Ciuda lui Sfântul Neculai”, interdicție la muncă.

Fetele și femeile nu lucrează nimic în casă, că e rău de a boală, de boala copiilor (așa cum spunea etnologul Tudor Pamfile). E rea de bubat și se ține pentru a fi feriți de tăiere (cum  consemna Speranția)”, explică prof. Sorin Mazilescu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite