„Sfinte Nicolae, ai icoană scumpă, iar noi n-avem de mâncare”. Rugăciune cu reproșuri făcută de ÎPS Calinic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfântul Nicolae, „cel mai iubit sfânt din lume”, este cel despre care ÎPS Calinic spune că a făurit minunea pe care ierarhul văzut-o la Mănăstirea Sinaia, în1980, după o rugăciune cu reproșuri.

IPS Calinic. FOTO arhiepiscopia Argeșului și Muscelului
IPS Calinic. FOTO arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Arhiepiscopul de Argeș și Muscel a explicat de ce Sfântul Nicolae, prăznuit la 6 decembrie, este atât de cunoscut și iubit de creștinii ortodocși.

Să fii cel mai iubit dintre pământeni, cum a zis Marin Preda, nu este o treabă deloc uşoară, darămite a fi cel mai iubit sfânt din lume, cred că nu este mai puţin uşor, ci dimpotrivă. Tot m-am întrebat, cum de a ajuns Sfântul Nicolae celebru? Şi tot gândind aşa, a început să ne fie drag şi să avem bucurie în inimă, atunci când îi pomenim numele. Iar acum, când se prăznuieşte ziua lui cea scumpă, Sfântul Nicolae mi-a desluşit mintea şi înţelesul numelui de Nicolae”, spunea ÎPS Calinic, în urmă cu un an. „

„Dacă s-a rugat doar un pic, a primit imediat ajutorul lui”

În limba greacă numele sfântului se compune din două cuvinte nicos (luptător, învingător) şi laos (popor), ceea, spune ÎPS Calinic, ar însemna învingător de popoare.

Iată, spre marea noastră bucurie, Sfântul Nicolae (+340) a biruit veacurile, prin darul lui Dumnezeu, făcând mari şi multe minuni până azi şi până în veac, atât cât vom fi pe acest pământ. Cred că fiecare dintre noi, dacă s-a rugat doar un pic, a primit imediat ajutorul lui efectiv. Nu pot să nu spun şi de data aceasta minunea pe care eu însumi am văzut-o la Mănăstirea Sinaia, prin anul 1980”, povestea ierarhul.

„Sfinte Nicolae, tu nu vezi ce necazuri avem?”

Istorisirea făcută are legătură cu lucrările de restaurare a lăcașului de cult, pentru finalizarea cărora ÎPS Calinic i-a cerut ajutorul, prin rugăciune, chiar Sfântului Nicolae. 

Restauram biserica mănăstirii şi schela închiriată de la Primăria oraşului costa 13.500 lei grei şi mi s-a impus s-o achităm rapid că altfel vor fi penalizări. Nu aveam nimic în tolbă, era aproape Crăciunul, de mâncare nu era şi mai aveam şi această belea. Cuprins de jale mare, m-am dus în biserică şi îndreptându-mă spre icoana Sfântului Nicolae (donată de Carol I, regele românilor, mănăstirii, el primindu-o de la ţarul Rusiei în dar!), i-am zis, precum auziţi: Sfinte Nicolae, tu nu vezi ce necazuri avem? Tu stai aici în biserică, ai icoană scumpă, candela îţi luminează faţa, căldură este, iar noi n-avem de mâncare şi pe deasupra Primăria nu ne iartă de datorie! Vezi, caută şi tu acolo în traistă şi dă-ne barem praful care a mai rămas din darurile date altora”, mai povestea, în urmă cu un an.

„M-a apucat o sfială de-mi pocnea obrazul de ruşine”

Calinic Argeșeanul, demult celebru pentru vorbele sale pline de tâlc, a povestit pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei cum a ajuns să se rușineze pentru reproșurile făcute celui mai iubit dintre sfinți și cum a reușit, de pe o zi pe alta, să adune întreaga sumă necesară pentru finalizarea lucrărilor. 

M-am mai uitat o dată în ochii Sfântului Nicolae şi dintr-odată m-a apucat o sfială de-mi pocnea obrazul de ruşine, gândindu-mă că n-am făcut o rugăciune sfântului, ci un reproş. Şi aşa am ieşit grabnic din biserică să nu mă trezesc cu vreo palmă din partea sfântului, zicându-mi, fără ocolişuri, că halal să-mi fie de aşa rugăciune. A doua zi să vezi minunea, cei 13.500 de lei s-au adunat până la ora două, după masă”, a povestit ÎPS Calinic.

„Noaptea le-a apărut în vis Sfântul Nicolae”

Arhiepiscopul a rămas impresionat când din Bucureşti au venit zece mii de lei, de la persoane diferite.

Când i-am întrebat cum de au trimis la Mănăstirea Sinaia ajutorul, mi-au spus, spre uimirea mea, că noaptea le-a apărut în vis Sfântul Nicolae şi le-a spus să trimită ajutor grabnic la Mănăstirea Sinaia! Am rămas uimit de ajutorul imediat, chiar dacă rugăciunea lui Calinic a fost cât un bob de mic. Dumnezeu, prin Sfinţii Săi, ajută grabnic doar celor în stări absolut de limită, adică atunci când noi nu mai putem face nimic cu puterile noastre slăbănoage. Strigătul la Dumnezeu este auzit şi minunea se săvârşeşte”, a încheiat arhiepiscopul.

„Ar fi o speranţă”!

Ierarhul de la Curtea de Argeș le vorbește frecvent credincioșilor despre legătura de inimă între om şi Dumnezeu.

Dar, Doamne, câţi dintre noi nu am primit semnul minunii lui Dumnezeu? Dacă le-am scrie fiecare, ar fi o bucurie pentru cei care vor veni după noi! Ar fi o speranţă! Deci, fiecare la scris minunile de care ne-a învrednicit Dumnezeu! Doamne, binecuvântează-ne pe toţi, iar azi, îndeosebi, pe cei care poartă numele Sfântului Nicolae! Tuturor, mulţi şi buni ani cu sănătate şi pace!”, a transmis Calinic Argeșeanul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite