Cinci paşi simpli să depăşeşti gelozia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţii ne sfătuiesc să folosim gelozia ca factor motivaţional. FOTO Shutterstock
Experţii ne sfătuiesc să folosim gelozia ca factor motivaţional. FOTO Shutterstock

Gelozia este boala secolului XXI, susţin specialiştii, care ne sfătuiesc să menţinem echilibrul în viaţă şi să profităm de invidia resimţită pentru a ne automotiva. Chiar dacă contextul este diferit de la caz la caz, există câteva tactici pe care le putem încerca pentru a evita gelozia.

Potrivit site-ului tressugar.com, există o listă cu cinci paşi recomandată oamenilor care îşi suspectează partenerii de infidelitate sau îşi invidiază prietenii, fără ca presupunerile lor să fie fondate.

  • Identifică sursa problemei. Psihologii sunt părere că oamenii trebuie să fie sinceri cu ei înşişi şi să stabiliească care sunt adevăratele situaţii deranjante. Pentru a privi problema dintr-un unghi obiectiv, aceştia sunt sfătuiţi să-şi noteze pe o foaie de hârtie grijile care îi frământă. Astfel, ei vor determina relevanţa şi importanţa temerilor resimţite. „Spre exemplu, dacă cea mai bună prietenă îşi petrece majoritatea timpului cu iubitul ei, este foarte important să realizezi că motivul supărării tale nu vizează relaţia lor în sine, ci faptul că întâlnirile dintre voi două s-au rărit“, explică Laura Marie Meyers, editorul „PopSugar“.
  • Concentrează-te pe propriile tale dorinţe. Un alt pas important pentru a depăşi această stare emoţională se referă la capacitatea fiecăruia de a-şi fixa obiectivele, fără să ţină cont de realizările celor din jur. Oamenii trebuie să-şi focuseze gândurile pe ceea ce vor să realizeze ei şi nu pe strategiile altora.
  • Gestionează-ţi sentimentele cu grijă. Invidia este unul dintre cei mai eficienţi factori motivaţionali, aşadar oamenii îşi pot transforma stările emoţionale negative în avantaje. Dacă colegul de serviciu a obţinut o primă, poţi identifica metodele utilizate şi proiectele pe care el le-a pus în practică, adaptându-le după bunul plac. Gelozia resimţită poate să te motiveze şi să-ţi sporească eficienţa, dacă este controlată.
  • Vorbeşte cu persoana potrivită. Gelozia întunecă mintea omului, sunt de părere specialiştii care recomandă analizarea obiectivă a situaţiei înainte de manifestarea unor atitudini negativiste. Dacă eşti geloasă pe o prietenă, nu discuta cu o amică de-a voastră despre ceea ce se întâmplă, pentru că ai putea fi caracterizată drept răutăcioasă. În schimb, poţi apela la un membru din familie, fără să te îngrijoreze eventuale consecinţe. Gândurile tale sunt în siguranţa, dacă sunt comunicate persoanelor potrivite.
  • Fii pozitiv în gândire. Atunci când oamenii se confruntă cu o problemă au tendinţa de a evalua strategiile puse în practică de ceilalţi în situaţii similare. Este foarte important să-ţi păstrezi o atitudine pozitivă vizavi de orice context chiar şi atunci când ceilalţi au depăşit problema şi tu nu.
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite