Cicatrice considerate semne de frumuseţe: o tradiţie interzisă, dar aplicată şi acum în satele izolate din Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi membrii acetsor triburi se supun ritualului de crestare şi tatuare pe corp şi pe faţă, pentru a fi feriţi de necazuri şi pentru a fi consideraţi atrăgători/Imagini Eric Lafforgue/Daily Mail
Toţi membrii acetsor triburi se supun ritualului de crestare şi tatuare pe corp şi pe faţă, pentru a fi feriţi de necazuri şi pentru a fi consideraţi atrăgători/Imagini Eric Lafforgue/Daily Mail

În satele izolate din Africa de Vest se practică în continuare o formă tradiţională de artă tribală, interzisă prin lege. Aici, oamenii se crestează pe piele ca să facă cicatrice, pe care le vopsesc apoi în diferite modele. Chiar şi copiii sunt supuşi acestor forme de mutilare corporală, iar desenele de pe corpul lor rămân toată viaţa.

Fotograful francez Eric Lafforgue a imortalizat câteva portrete ale locuitorilor de aici. Nu este doar o tradiţie artistică, ci şi spirituală, pentru că în aceste triburi oamenii cred că tatuajele şi cicatricele făcute pe corp vor alunga spiritele rele. Această superstiţie se aplică mai ales în cazul copiilor, scrie Daily Mail. Astfel, chiar şi bebeluşii sunt cretaţi pe piele, mai exact pe obrazul stâng, sub ochi, gest care se crede că îi fereşte de boli.

image

Tatuajele şi cicatricele sunt considerate aici simboluri ale frumuseţii, dar şi ale statutului social. Fiecare locuitor are desenate de corp şi pe faţă diferite modele şi forme geometrice. Fiecare trib are desenele sale specifice, iar tradiţia se menţine mai ales în satele Holi, Somba, Fulani şi Fon.

Când sunt bolnavi sau nu vor să mănânce, copiii sunt supuşi din nou acestui ritual, menit să alunge spiritele rele. Femeile se supun de bună voie tradiţiei, convinse că vor fi astfel ferite de necazuri. La adolescenţă, ele trec printr-o ceremonie de consacrare, care presupune inclusiv crestarea şi tatuarea pieptului, semn că nu mai sunt fetiţe, ci au devenit femei. De obicei, pe faţă ele îşi fac crestături mai discrete, pe care le acoperă cu o pudră neagră, ca o formă tradiţională de machiaj.

image

De asemenea, în unele sate se consideră că o femeie va face mai mulţi copii dacă va avea mai multe tatuaje şi tăieturi şi va fi considerată mai frumoasă. Desenele alese nu indică doar un trib, ci şi familia din care face parte fiecare membru.

Este posibil ca la început acest obicei al cicatricelor la vedere să fi avut un rol mai practic: în cazul în care triburile se luptau între ele, prin aceste semne era foarte uşor de identificat un aliat sau un duşman, pentru că fiecare trib are desene specifice.

Unii membri ai triburilor au pe corp desene foarte elaborate, care sunt realizate după câteva zile de chin. Acest lucru arată curajul şi rezistenţa lor, având în vedere că tăieturile acoperă de obicei suprafeţe foarte mari din corp.

image

Femeile sunt supuse ritualului de crestare înainte de a se căsători, dar şi când sun gravide, pentru a avea noroc şi a fi sănătoase.

Desenele sunt realizate prin crestarea pielii cu o lamă specială, considerată magică, iar apoi tăietura este umplută cu cărbune şi ulei de palmier, care formează tatuaje de durată.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite