Cele mai frecvente blocaje personale pe drumul dezvoltării unei afaceri de succes. Cum scapi de ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cristian Oneţiu, antreprenor şi business mentor, a explicat care sunt cele 10 blocaje personale care pot să apară pe drumul dezvoltării unei afaceri de succes.

Insatisfacţiile la locul de muncă şi nevoia de creştere profesională şi personală au reprezentat motivaţii foarte puternice pentru cei care au pornit pe drumul dezvoltării unui proiect personal, a unei afaceri în care să investească nu doar timp şi resurse materiale, dar în care să îşi folosească şi întreg potenţialul creativ. 

De la vis la realitate există câţiva paşi esenţiali care, corect făcuţi, vor pune bazele unui business de succes nu doar la nivel material, ci şi emoţional. 

Cristian Oneţiu, antreprenor şi mentor, a explicat care sunt aceşti paşi, dar mai ales care sunt blocajele personale care îi împiedică pe românii care au curajul să pornească pe acest drum să-şi atingă întregul potenţial. 

Analizând piaţa şi stând de vorbă cu mulţi antreprenori români, Oneţiu subliniază faptul că „România este ţara cu cei mai puţini antreprenori activi la mia de locuitori, din Europa. Doar 12 oameni dintr-o mie. Suntem ţara în care antreprenorii lucrează cel mai mult, zilnic, peste nouă ore şi câştigă cel mai puţin din Europa, cu o medie de sub 1200 de euro lunar. Sunt multe informaţii care ne arată că antreprenoriatul românesc este şubred, puţin performant şi bazat pe muncă grea, nu muncă inteligentă“.  

El a exemplificat în ce constau aceste 10 blocaje cel mai frecvent întâlnite, legate de atitudinea faţă de învăţare şi creşterea afacerii.

1. Unicitatea. „În afacerea mea, lucrurile sunt total diferite. E imposibil să învăţ de la alţii care au învăţat din cărţi sau din experienţa lor“, sunt de părere mulţi dintre cei care pornesc un business.  

2. Teama. „Mi-e teamă să fac aşa ceva, pentru că s-ar putea să greşesc.“

3. Perfecţionismul. „Trebuie  să analizez pentru a găsi cea mai bună metodă şi cel mai bun context posibil.“

4. Presupunerea. Că afacerea va creşte automat, fără să faci nimic pentru asta. 

5. (Ne)Ştiinţa. „Nu ştiu cum să încep, ce să fac sau cum să o dezvolt. Nu ştiu, deci mai bine nu mă apuc.“

6. Timpul. „Nu e momentul potrivit, nu e vremea potrivită, acum există lucruri urgente de făcut. Pompierul principal al companiei nu are timp pentru aşa ceva.“

7. Inspiraţia. „Nu am chef să o fac, nu simt. Şi dacă nu simt, nimeni nu mă va convinge de altceva.“

8. Comparaţia. „Alţii sunt mai buni ca mine, deci nu are rost să mă compar cu alţii din piaţă, eu atât pot, atât fac.“

9. Falsele aşteptări. „Am crezut că va fi mult mai uşor, dar se arată mult mai greu în realitate. Aşa că mai bine stau.“

10. Distanţa. „Nu mai am cum să-i ajung pe cei care au pornit mai demult. Mai ales pe concurenţii mei. E mult prea târziu.“ 

„Acestea sunt cele mai frecvente blocaje care îi ţin pe antreprenori să crească. Să pornească în procesul de educaţie, de formare, de antrenament ca să ajungă la ceea ce îşi doresc. Sunt, practic, nişte scuze de care trebuie să devenim conştienţi pentru că le fabricăm ca să ne sabotăm“, adaugă unul dintre cei mai apreciaţi tineri antreprenori din România, în opinia căruia succesul poate fi privit într-un mod foarte simplu: concentrarea pe propria dezvoltare şi pe cea a afacerii, timp de câţiva ani. 

„Uită-te în agenda ta şi vezi câţi bani şi cât timp ai alocat pentru creşterea ta şi a afacerii tale“, spune Oneţiu.

În plus, Cristian Oneţiu spune că primul pas spre succes este educaţia. El îi sfătuieşte pe cei care îşi doresc să atingă aceste obiective să aibă în vedere că începutul acestui drum presupune în mod firesc şi renunţări la investiţii şi achiziţii de produse care nu au legătură cu educaţia, creşterea personală sau dezvoltarea afacerii, cum ar fi „câteva haine noi, petreceri, upgrade la maşină, la o vacanţă foarte scumpă, tot felul de nunţi, botezuri, cumetrii“. 

Imagine indisponibilă

Cristian Oneţiu

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite