Cea mai veche bere produsă într-o mănăstire a ajuns şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De multe secole, în spatele zidurilor abaţiilor, călugării belgieni produc bere. Acest produs reprezenta în trecut o alternativă sigură la apa ce putea fi contaminată şi o sursă nutritivă în perioadele de post.

Acum, Affligem este una dintre ultimele 22 de beri de abatie certificate ramase in lume, lansata in urma cu cateva luni si in Romania.

Abatia Affligem nu a fost intemeiata de calugari, ci de un grup de razboinici. Plini de remuscari fata de viata violenta pe care o duceau si hotarati sa-si dedice existenta celor nevoiasi, acestia s-au intors acasa in regiunea Affligem, unde, pentru o perioada de timp, au trait ca eremiti intr-o cabana mica de lemn. In tot acest timp, au visat ca intr-o buna zi sa construiasca o abatie a lor. In 1074, cu permisiunea arhiepiscopului de Köln, cavalerii au infiintat si inceput constructia abatiei in varful unui deal din Affligem. In 1085, cavalerii si-au vazut visul implinit, fiind numiti calugari ai ordinului Benedictin. De-a lungul secolelor XII si XIII, abatia Affligem a prosperat, oferind adapost pentru 200 de calugari si intemeind inca opt abatii in jurul sau.

De-a lungul anilor, in jurul abatiei au aparut o ferma, o moara, o brutarie, o fabrica de lactate, o cultura de hamei si desigur,o berarie. La inceputurile abatiei, berea a fost produsa in folosul calugarilor; insa aceasta a devenit bine cunoscuta in zona datorita hameiului de calitate adus de catre negutatorii englezi. Reteta a fost transmisa din generatie in generatie. Pe fiecare sticla de Affligem se regaseste blazonul abatiei: sabia Sfantului Pavel, alaturi de cheile asezate in forma de cruce ale Sfantului Petru.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite