Ce putem face ca timpul să pară mai lung
0În realitate nimic nu poate creşte numărul orelor dintr-o zi. Asta este imposibil. Dar există anumite trucuri prin care ne putem păcăli mintea, astfel încât timpul să pară mai lung.
De cele mai multe ori, asta este ceea ce ne dorim: să scăpăm de stresul presiunii timpului. Şi chiar dacă timpul este neschimbător, percepţia asupra lui poate fi modificată.
Accidentele rutiere şi îmbătrânirea
Oamenii spun adesea că în timpul accidentelor şi a momentelor înfiorătoare „timpul parcă stă în loc“. Şi nu sunt nebuni.
Atunci când ne este teamă, creierul nostru încearcă să-şi amintească pe cât de mult posibil despre împrejurarea respectivă, pentru ca noi să putem evita pe viitor situaţii asemănătoare, scrie „Business Insider“.
Din acestă cauză, percepţia noastră este distorsionată, iar scurgerea timpului pare să încetinească.
Oamenii de ştiinţă care au derulat experimentul „Chiar încetineşte timpul în timpul situaţiilor înfricoşătoare?“ sunt de părere că această senzaţie de încetinire a timpului este un rezultat al activităţii creierului nostru de a-şi aminti mai multe informaţii în timpul experienţelor traumatizante.
Astfel, atunci când o persoană practică bungee jumping sau paraşutism, timpul curge în ritm normal, dar el pare să fie mai lent, deoarece creierul înregistrează atât de multe detalii, încât experienţa pare să dureze mai mult, iar ulterior amintirile legate de evenimentul respectiv sunt foarte detaliate.
Oamenii mai în vârstă spun că „timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrâneşti“. Nici ei nu sunt nebuni. Studiile arată că ei chiar percep că timpul trece mai repede.
Cu toţii ştim că timpul pare să se accelereze pe măsură ce îmbătrânim, dar potrivit unor studii realizate în 1970 la Universitatea din Cincinnati, acest efect este atât de pronunţat, încât la 20 de ani avem impresia că ne aflăm deja la jumătatea vieţii, chiar dacă am putea trăi până la 80 de ani. Iar dacă avem 40 de ani, presupunând, de asemenea, că vom trăi până la 80 de ani, considerăm că 71% din viaţa s-a dus.
Percepţia asupra timpului şi modul în care reacţionăm la el nu sunt atât de simple precum am crede:
Credeţi sau nu, preferăm site-urile care se încarcă mai greu faţă de cele mai rapide
Ştiind că „timpul înseamnă bani“ apreciem mai greu timpul liber. Pe de altă parte, atunci când „gândim repede“ ne putem îmbunătăţi starea de spirit. Când ceva ne creează disconfort, cronometrarea timpului ne face să ne simţim mai bine. Metoda nu este indicată atunci când ne simţim bine.
Cercetătorii cred că ne trăim viaţa în fragmente de câte trei secunde: îmbrăţişările, salutul, respiraţia, funcţiile sistemului nervos, toate durează în medie trei secunde. Multiple studii indică aceste trei secunde ca fiind una dintre unităţile fundamentale ale vieţii.
Aşadar, cum putem folosi aceste informaţii pentru a ne îmbunătăţi viaţa?
Potrivit cercetătorilor, există două lucruri care ne dau impresia că timpul trece mai greu.
1. Când ne folosim timpul pentru a-i ajuta pe alţii
Este ironic faptul că pentru a ne simţi mai puţin ocupaţi trebuie să acordăm o parte din timpul nostru celorlalţi. Atunci când ne petrecem timpul cu alţii ne simţim mai puţin constrânşi de timp.
Deci, dacă simţiţi că nu vă ajung zilele dintr-o săptămână, ar trebui să acordaţi una dintre acele zile preţioase voluntariatului.
2. Când experimentăm un moment de teamă
Cercetătorii de la Stanford au constatat că teama ne face să ne simţim mai puţin presaţi de timp şi în acele momente în care trecem prin clipe de coşmar avem senzaţia că acestea nu se mai sfârşesc.
Momentele oportune pentru a face ceva:
Cel mai bun moment de a prinde la telefon un angajat de la serviciul cu clienţii: cu cât mai dimineaţă, cu atât mai bine (sunt mai puţine apeluri)
Cea mai bună zi din săptămână pentru a lua cina în oraş: marţi (alimente proaspete şi nu este înghesuială)
Cea mai bună zi pentru a călători cu avionul: sâmbăta (zboruri mai puţine înseamnă mai puţine întârzieri şi mai puţin stres)
Cel mai bun moment al zilei pentru a călători cu avionul: după-amiaza (piloţii spun că aglomeraţia din aeroporturi coincide cu cea de la locul de muncă)
Cel mai bun moment pentru a suferi o intervenţie chirurgicală: dimineaţa (de 4 ori mai puţine şanse de a apărea complicaţii, decât între orele 15:00-16:00).
Cel mai bun moment pentru a face exerciţii: între orele 18:00 - 20:00 (temperatura corpului este cea mai ridicată plus, putere şi flexibilitate mai mare).
Cea mai bună oră pentru a face sex: 22:00 - 01:00 (sensibilitatea pielii este mai mare seara târziu).