Ce înseamnă să fii dependent de jocuri de noroc şi cum scapi de această adicţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
jocuri de noroc

Deşi avem o dorinţă de control, inconştientă uneori, care ne animă să fim mereu în siguranţă, se poate întâmpla şi ca anumite alegeri pe care le facem să ducă la rezultate nu tocmai plăcute. Aşa este în cazul dependenţelor. Viaţa unui dependent de jocuri de noroc ascunde nevoi, temeri şi anxietăţi cărora nu reuşeşte să le facă faţă altfel. Chiar şi aşa, soluţii există.

Cum ajungi dependent de jocuri de noroc

Se poate întâmpla ca o persoană să aibă probleme financiare şi, din disperarea că nu ar mai avea cu ce să-şi procure traiul zilnic, să recurgă la jocurile de noroc. Dorinţa este evident de câştig instantaneu şi atat de mare, încât să suplinească toate neajunsurile financiare pe care le are, iar dacă se întâmplă să câştige, în mintea persoanei a recăpătat controlul şi, în acelaşi timp, a scăpat de durerea de a trăi în incertitudine.

Este important de a sublinia că a fi dependent de jocuri de noroc presupune a apela la mai multe forme de joc de şansă: bilete la loto, cărţi de joc, jocuri în casino - păcănele, ruletă, black jack, pariuri sportive, poker online sau chiar ideea de a paria pe chestii uzuale cu prietenii sau cunoscuţii.

Se ajunge la dependenţă şi din cauza dorinţei de a câştiga tot ceea ce jucătorul a pierdut, din speranţa că ar putea avea chiar profit, dar şi din cauza unor convingeri care sunt demult interiorizate de către persoana în cauză. Din nou, nu toţi oamenii care joacă o dată la loto ajung şi dependenţi.

Cei cu anumite tipare de gândire cred în iluzia controlului şi a şansei, cred că pot într-un fel să controleze rezultatul - ajung poate să aibă obiecte care le poartă „noroc”, sau să apeleze la tot felul de superstiţii menite, de fapt, să îi pună pe ei „la cârmă”.

Semnele dependenţei de jocuri de noroc

La fel ca la celelalte adicţii - totul este ţinut secret faţă de cei dragi, familie şi prieteni. Persoana se găseşte în imposibilitatea de a opri comportamentul de a paria şi joacă chiar dacă nu are bani. Ajunge să aibă multe datorii, se împrumută, poate vinde lucruri din casă, le amanetează, şi nu mai aduce bani acasă.

Familia si prietenii ajung să se îngrijoreze şi îi spun deschis acest lucru, însă nu este suficient ca cel dependent de jocuri de noroc să se oprească, ba chiar neagă dependenţa şi spune că se poate opri oricând. Funcţionează la fel ca orice adicţie.

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite