Cât de des ar trebui să curăţăm telefonul mobil, sutienul sau blugii ca să evităm problemele de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Telefonul mobil, lenjeria de pat şi pernele, blugii preferaţi şi sutienele se numără printre nenumăratele obiecte pe care le utilizăm în mod frecvent. Ce nu realizează multe persoane este că acestea se pot transforma în adevărate focare de infecţie atunci când ignorăm anumite reguli de igienă.

Specialistul în microbiologie Laura Bowater, angajată în cadrul Universităţii de Est din Anglia, a explicat pentru publicaţia Daily Mail riscurile pe care ni le asumăm atunci când nu conştientizăm cât de important este să curăţăm zilnic, de exemplu, telefonul mobil.
 

Telefonul mobil

În medie, o persoană atinge telefonul mobil de 150 de ori pe zi, iar cantitatea de bacterii transferată pe aparat în decursul unei zile este greu de imaginat. În urma unui experiment recent s-a ajuns la concluzia că telefonul mobil conţine mai mulţi germeni decât colacul unei toalete. Tocmai de aceea, telefoanele mobile ar trebui zilnic curăţate cu un şerveţel antibacterian. Nu mai puţin de 7.000 de tipuri de bacterii au fost descoperite cu ocazia unui alt studiu realizat pe telefoane mobile, printre ele şi enterococcus fecalis, bacterie care se găseşte de regulă în fecale şi poate cauza infecţii patogene neplăcute. Telefoanele cu butoane sunt cele mai periculoase din acest punct de vedere, din cauza nenumăratelor zone unde se pot acumula şi înmulţi bacteriile.

Sutienul

Doamnele şi domnişoarele ar trebui să spele sutienele după cel mult trei purtări, dar pentru a nu deteriora materialul este indicat să fie spălate de mână şi nu la maşina de spălat. Sutienul stă lipit de zona de sub sâni şi aproape de subraţ, zonă adesea transpirată şi caldă, un mediu perfect pentru dezvoltarea germenilor.

Lenjeria de pat

Milioane de celule moarte care se desprind de pe piele ajung în fiecare noapte pe lenjeria de pat, iar în combinaţie cu transpiraţia acumulată atrag acarieni care se hrănesc din plin cu dezgustătorul „amestec“. Acarienii produc excremente care conţin alergeni, iar aceste substanţe ne pot provoca mâncărimi sau iritaţii, rinite, infecţii ale ochilor sau chiar astm. Un studiu realizat recent de YouGov, una dintre cele mai importante companii de cercetare din Marea Britanie, a arătat că 1 din 10 persoane schimbă lenjeria de pat o dată la patru săptămâni, iar o treime după două săptămâni. Pe de altă parte, specialistul în microbiologie recomandă să schimbăm lenjeria o dată pe săptămână, în apă încălzită la 60 de grade Celsius pentru ca bacteriile să fie distruse.
Pernele confecţionate din materiale sintetice se pot curăţa de cele mai multe ori la maşina de spălat, lucru care ar trebui să se întâmple o dată la trei luni. Interiorul pernelor acţionează ca un burete care se îmbibă cu transpiraţie şi devine astfel culcuşul perfect pentru bacterii şi acarieni.

Saltelele de pat

La fel ca în cazul lenjeriilor de pat şi pernelor, bacteriile şi acarienii din salteaua patului pot cauza alergii sau astm. Cel puţin o dată la şase luni ar trebui să aspirăm saltelele sau să le curăţăm cu vapori, apoi să le aerisim şi să le întoarcem pe cealaltă parte. 

Blugii

După cel mult cinci purtări, perechea preferată de jeanşi ar trebui spălată, recomandă designerul Donna Ida, însă pentru a nu deteriora fibra folosiţi apă rece, nu caldă. Întoarceţi blugii pe dos ca să protejaţi nasturii sau capsele şi după spălare lăsaţi pantalonii să se usuce în aer liber. În cazul în care aveţi o pereche de blugi la care ţineţi în mod deosebit sau care a fost destul de scumpă, există varianta să o băgaţi într-o pungă de plastic şi să o lăsaţi peste noapte la congelator, astfel încât bacteriile să fie neutralizate.

Cârpele de spălat şi de şters vasele

Cârpa de spălat vase sau cele cu care ştergem vasele umede trebuie spălate după fiecare utilizare, acestea numărându-se printre cele mai importante surse de contaminare cu bacaterii din bucătărie, în special cu E.coli, care poate provoca probleme digestive.

Genţile

Oricât ar încerca să se ţină departe de gemeni spălându-se pe mâini frecvent, doamnele şi domnişoarele ar trebui să nu ignore curăţatul periodic al poşetelor. Acestea trebuie şterse săptămânal, la exterior şi în interior, cu şerveţele antibacteriene. Înainte de a le şterge cu şerveţele de acest tip este indicat să le testaţi pe o suprafaţă mică a genţii pentru a nu deteriora obiectul.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite