VIDEO Santorini, apusuri romantice şi minuni ale naturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plimbări pe plaje cu nisip negru şi pe străduţe înguste, apusuri de soare încântătoare şi faimosul crater vulcanic scufundat. Pe toate le poţi întâlni în insula elenă Santorini.

Am ajuns în insula celor mai frumoase apusuri de soare în a doua parte a lunii iulie, când afară erau aproape 40 de grade Celsius la umbră, şi ne-am cazat într-un cochet hotel de patru stele din Kamari. 

Aveam două piscine înconjurate de palmieri, pe balconul camerei noastre construiseră un jacuzzi în manieră tradiţională, iar micul dejun se servea până la ora 11.00 după miezul nopţii. Ador hotelurile cu mic dejun târziu. În Maldive, am stat într-o vilă pe apă unde puteam lua masa de dimineaţă până la 12.30, dar asta-i altă poveste. 

Numai că hotelaşul era cam departe de plaja cu nisip vulcanic amestecat cu pietricele, şi până la magazine aveam de mers prin soare cam mult.

Amintiri amuzante

Cum ne-am cazat, ne-am aruncat pe noi hainele de plajă şi, ţuşti, la piscină. La locul faptei, am realizat că fiul meu Sabin avea un bax de „pamperşi“ normali, dar niciunul pentru apă. Îi uitaserăm acasă. După îndelungi dezbateri pe şezlong în faţa unui pahar de Cuba libre, am hotărât să-i dăm pe el costumul care să-l apere de ultraviolete şi un „pampers“ normal. Să nu creadă turiştii germani din jurul nostru că suntem nesimţiţi, în cazul în care făcea copilul în piscină.

Aţi văzut vreodată cum arată un bebe cu un scutec plin ochi de apă? Mai mare haiul! Nici nu putea să meargă, săracul, când îl scoteam pe mal, din cauza monstrului pe care-l târa după fundul lui. Dar nu ne-am stresat prea tare din cauza asta, spunându-ne că seara vom cumpăra ce trebuie şi de a doua zi vom avea şi noi echipament adecvat.

Numai că, după apus, când am început să ne plimbăm pe faleză, ne-a furat peisajul. Am găsit o tavernă superbă pe malul mării, am mâncat un platou întreg cu mix de fructe de mare, am băut din plin reţina (faimosul vin alb cu aromă de brad), un grec mustăcios ne-a cântat din bouzouki… Aşa că nu s-a mai gândit nimeni la costumul de baie al copilului şi dimineaţa turiştii germani iar holbau ochii cât cepele la „budigăii“ lui Sabin.

Privelişti de vis

În zilele următoare, am închiriat o maşină şi am bătut insula în lung şi-n lat. Am mers să vedem vulcanul de sus, am degustat vinuri la Santowine, am privit romanticele apusuri de soare la un pahar de Vinsante (licoros, perfect pentru desert). 

În capitala Fira, un oraş construit pe stânci abrupte, de aproape 300 de metri, am întâlnit locul ideal pentru shopping şi clubbing. Terasele, restaurantele, cafenelele sau tradiţionalele taverne ne ieşeau în cale în cele mai neaşteptate locuri. De la malul mării şi până pe platforme suspendate deasupra apei, ce păreau inaccesibile, peste tot găseai locuri dintre cele mai diverse pentru mâncat, petrecut şi pierdut vremea la un pahar de vorbă cu prietenii.

Un alt loc pe care nu l-am ratat a fost satul Oia. Grecii spun că nicăieri în lume nu există un apus de soare mai frumos… Sincer să fiu, spectacolul trebuie savurat cu orice preţ. Căsuţele de un alb imaculat şi acoperişurile albastre, în formă de cupolă, te poartă într-o lume de basm. Atmosfera este desăvârşită de turnuleţe ori arcade prin care se vede marea, aruncate pe străduţele întortocheate, cu garduri în nuanţe moi, de culori abia sugerate.

Apoi am vizitat Caldera, faimosul crater vulcanic scufundat, înconjurat de un bazin de apă, care, pur şi simplu, îţi taie respiraţia. 

Seara, când am ajuns la hotel, după două zile de plimbat cu maşina închiriată printre atâtea peisaje superbe, ne-a cuprins romantismul. Am culcat copilul, am ieşit pe balcon şi ne-am umplut jacuzzi-ul exterior, am aprins lumânări, am scos frapiera cu şampanie de la rece şi ne-am pus pe relaxare. 

La un moment dat, deasupra noastră am auzit un cântec în surdină, pe limba lui Goethe. Am sărit amândoi ca arşi: „Turiştii germani… Ce-or să spună când or să-l vadă şi mâine pe Sabin fără «pampers» de piscină?“. 

Ce n-ai voie să ratezi în Santorini

Vizitează satul Oia (foto). Aşezarea este cocoţată în vârf de munte şi formată dintr-o înşiruire de faleze şi case parcă pudrate cu zahăr şi cu arhitectură uimitoare. O plimbare pe străduţele înguste este o adevărată încântare: albul caselor contrastează cu albastrul uşilor şi al obloanelor, cu florile roz bougainvillea, iar marea oglindeşte întreg peisajul. 

image

Relaxează-te la Canava Roussos. Este o terasă inundată de flori din staţiunea Kamari, unde poţi gusta vinuri albe şi roşii, precum şi vinul dulce Vinsanto. Expoziţia de aici face o incursiune în istoria vinului din insulă, iar gazdele îţi oferă şi un prânz apetisant alături de un vin pe măsură. Opreşte-te şi la vinăria ArtSpace. Aici, artişti locali şi regionali lucrează într-un labirint de peşteri şi au lucrări pentru admirat, dar şi pentru cumpărat. 

Desfată-ţi simţurile pe Kamari Beach. Este faimoasă datorită pietricelelor negre rezultate în urma erupţiei vulcanice. Aici găseşti şi pietre ponce, ideale pentru exfoliere, pe care le poţi lua acasă.

Fă o plimbare pe plaja din staţiunea Perissa. Vei descoperi o întindere de nisip negru şi o rocă enormă numită Mesa Vouno care se ridică din marea turcoaz. Te poţi îndulci cu struguri şi pepene verde, dar şi cu un masaj chiar pe şezlongul tău. Rămâi aici până noaptea pentru că priveliştea este încântătoare când roca este luminată.

Plimbă-te cu măgăruşul (foto). Este una dintre experienţele autentice din capitala Fira. Îţi oferă o plimbare frenetică şi distractivă. Trebuie doar să-ţi menţii echilibrul ori de câte ori măgăruşul face curbe pe străduţele înguste.

image

Plimbă-te pe „Strada de Aur“ din Fira. Este plină de magazine cu bijuterii din aur create de designeri celebri. Proprietarii magazinelor sunt ospitalieri şi te îmbie cu ceva de băut şi apoi îţi prezintă bijuteriile din aur şi argint, din cristal şi din chihlimbar lucrate manual. Obiceiul negocierii este frecvent întâlnit şi poţi obţine reduceri de câteva zeci de euro. 

Petrece serile la Cinekamari. Aflat în aer liber, într-o grădină aflată chiar la intrarea în staţiunea Kamari, cinemaul îţi oferă posibilitatea de a urmări filme, concerte şi spectacole de teatru alături de bunătăţile de la snack-barul din apropiere. 

Distrează-te la Waterpark-ul din staţiunea Perissa! Vei găsi aici trei piscine, umbreluţe şi trei tobogane care oferă experienţe vesele atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Barul de la piscină serveşte băuturi răcoritoare, restaurantul oferă bunătăţi locale, iar magazinul de aici are suvenire autentice. Tot în staţiunea Perissa vei găsi şi o gelaterie italiană unde vei putea comanda îngheţată cu fistic, pepene galben şi piersici.  

Steluţa Năstase

Preţuri

o salată – 7 euro

souvlaki – 2,5 euro

gyros – 2,5 euro

saganaki – 4-5 euro

calamari la grătar – 12 euro

midii – 8 euro

scorpion la grătar – 17 euro

vinete albe cu roşii – 6,5 euro

anşoa cu roşii – 7 euro

miel fript cu frunze de viţă de vie – 12 euro

o sticlă cu vin local – 3-5 euro

o bere – 3 euro

apă plată (0,5 l) – 2 euro

sudul Insulei Santorini – 24 de euro

Thira Antică – 11 euro

croazieră Caldera & Apus în Oia – 37 de euro

croazieră noaptea în Santorini – 42 de euro

excursie la Vulcanul Nea Kameni şi la Izvoarele termale – 21 de euro

turul insulei Santorini într-o zi – 40 de euro

intrare la Muzeul de Folclor – 2 euro

intrare la Muzeul Arheologic – 3 euro

turul vinului (pentru 3-6 persoane) – 80 de euro/persoană

Sejur în Santorini cu toată familia

image

Pe malul Mării Egee, Hotelul Mediterranean Beach (foto), de patru stele, oferă o vacanţă ideală pentru cupluri şi familiile cu copii. Tariful pentru un sejur porneşte de la 530 de euro de persoană pentru transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi de cazare cu mic dejun şi asistenţă turistică. Resortul, aflat în staţiunea Kamari, pune la dispoziţia oaspeţilor piscină exterioară şi piscină pentru copii, loc de joacă, bar tropical, saună, teren de tenis şi baschet, internet. Oferta este disponibilă la Christian Tour, www.christiantour.ro, telefon 021-211.11.39. O vacanţă la Hotel Orion Star de trei stele costă de la 307 euro de persoană pentru transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi de cazare cu mic dejun, asistenţă turistică. Detalii la agenţia Europa Travel, www.europatravel.ro, telefon 021-9407. Resortul este amplasat în staţiunea Kamari, în apropiere de Veche Thira şi la doar 250 de metri de plaja cu nisip vulcanic. Este special creat pentru cupluri şi copii peste 15 ani, fiind dotat cu o piscină mare, unde oaspeţii se pot relaxa în timp ce se bucură de o gustare sau de o băutură. Toate camerele sunt confortabile, spaţioase, dotate cu toate facilităţile moderne (aer condiţionat, minifrigider, TV prin satelit) care garantează o şedere plăcută.

Istoria unui vulcan activ

Chiar dacă are numai 73 de kilometri pătraţi, Santorini este una dintre cele mai frumoase atracţii naturale din Grecia. Situată în partea de sud a Mării Egee, nu departe de insula Creta, aceasta este cea mai sudică dintre Insulele Ciclade, renumită pentru geografia sa – o calderă masiv vulcanică, un memento permanent al trecutului insulei.

image

Erupţia vulcanică din jurul anului 1500 î. Hr. a modelat insula Santorini. Vulcanul Nea Kameni (foto), care a produs modificarea structurii insulei, este scufundat în prezent, dar este încă activ şi poate fi înconjurat în timpul unei croaziere. 

Vei ajunge şi pe insuliţele formate în urma erupţiei, Nea Kameni şi Thirassia, dar şi la craterul imens care mărgineşte oraşul Fira. Cea mai recentă erupţie a fost pe 10 ianuarie 1950, când vulcanul Nea Kameni a aruncat fragmente de lavă pe o rază de 850 de metri de jur împrejur. Exploziile au continuat până pe 2 februarie 1950, creând cele mai tinere roci vulcanice din Grecia. Astăzi, caldera vulcanică oferă o imagine deosebită. Măsoară 11 kilometri şi este înconjurată de stânci abrupte pe trei laturi, iar laguna are o adâncime de 400 de metri.

Una dintre cele mai populare destinaţii  

image

Climatul este de tip mediteraneean, cu veri însorite şi fără precipitaţii, iar temperaturile ajung la 29˚C. Deşi insula este caldă la sfârşitul lunii iulie şi în august, vei observa că este un pic mai răcoroasă decât alte insule din Marea Egee. Dacă îţi doreşti să eviţi mulţimea de turişti, vizitează Santorini în mai-iunie. Insula este una dintre cele mai populare destinaţii turistice din lume, astfel încât este bine să-ţi cumperi vacanţa din timp pentru că preţurile vor exploda în plin sezon 

estival. 

Cu peste 250 de biserici, Santorini are câte un lăcaş de cult spălat în alb cu dom albastru la fiecare pas şi aşteaptă să fie fotografiat. Ca şi în alte insule greceşti, biserica joacă un rol important în viaţa locuitorilor. Biserica Ortodoxă Greacă domină multe tradiţii culturale, ritualuri şi festivaluri care au impact asupra vieţii de zi cu zi a grecilor. Paştele este cea mai importantă sărbătoare pe insulă. Limba oficială este greaca, dar în zonele turistice pe care le vei frecventa, Kamari, Perissa, Oia, Fira, locuitorii vorbesc bine limba engleză şi îţi dau sfaturi de cumpărături. Moneda folosită este euro. 

Steluţa Năstase

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite