VIDEO Poate un fulger să ducă la prăbuşirea unui avion? Te îmbeţi mai repede în aer? Mituri despre călătoriile cu avionul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avioanele sunt construite pentru a rezista la lovitura unor fulgere FOTO: Captură YouTube
Avioanele sunt construite pentru a rezista la lovitura unor fulgere FOTO: Captură YouTube

Mulţi călători se tem să zboare cu avionul pe ploaie pentru ca nu cumva să fie lovite de fulgere şi să se prăbuşească. La fel de mulţi au convingerea că sistemul de navigaţie poate fi bruiat de telefoane şi tablete. Reprezentanţii autorităţilor aeronautice demontează aceste mituri.

Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (EASA) a autorizat la sfârşitul anului 2013 utilizarea dispozitivelor electronice, precum tablete, telefoane inteligente, aparate mp3 sau cărţi electronice, pe parcursul tuturor fazelor de zbor, setate pe „mod avion“, renunţând la interdicţia de a opri dispozitivele la aterizare şi la decolare şi demontând mitul potrivit căruia ele bruiază sistemele de navigaţie.

DailyMail.co.uk a realizat o listă a celor mai cunoscute legende despre călătoriile cu avionul.

Conţinutul toaletelor este aruncat în zbor

Deşeurile sunt păstrate într-un rezervor până la aterizare, iar acesta este golit înaintea fiecărui zbor. Aceste rezervoare nu pot fi golite decât din exterior, prin urmare, este imposibil ca pilotul să poată face lucrul acestuia când aeronava este în aer, potrivit Federal Aviation Administration (FAA), autoritatea aviatică naţională americană. Mai multe persoane au reclamat, de-al lungul timpului, că au văzut deşeuri căzând din cer, inclusiv o „gheaţă albastră“, despre care credeau că este conţinutul toaletelor din avioane, amestecat cu o substanţă chimică folosită pentru toalete şi îngheţat la altitudini mari. FAA a investigat aceste cazuri şi s-a dovedit că întotdeauna era vorba despre găinaţ de pasăre.

Te îmbeţi mai repede într-un avion

Mitul a fost testat de mai multe ori şi nu s-a găsit nicio dovadă care să susţină teoria potrivit căreia te îmbeţi mai uşor când zbori cu avionul. Este posibil ca acest mit să aibă legătură mai degrabă cu faptul că pasagerii au băutură la discreţie decât cu presiunea din cabină.

Poţi rămâne blocat în toaleta avionului dacă tragi apa în timp ce stai pe scaunul WC-ului

Lucrul acesta este posibil doar dacă, atunci când stai pe colac, corpul tău formează un vid perfect cu scaunul WC-ului. Însă, acest lucru este foarte greu de realizat. Cei de la Mythbusters au testat această teorie şi, chiar dacă Adam Savage a simţit că a rămas blocat, a reuşit să se ridice, în cele din urmă.

Te poţi droga cu măştile de oxigen

Tyler Durden (interpretat de Brad Pitt), personajul din pelicula „Fight Club“, ar putea fi responsabil pentru perpetuarea acestui mit. El spune că măştile de oxigen au fost puse în avion pentru că „te droghează... Dintr-o dată, devii euforic, docil. Începi să-ţi accepţi destinul“.

În ciuda acestei teorii a conspiraţiei, măştile permit pasagerilor să respire atunci când cabina se depresurizează la altitudini unde aerul este sărac în oxigen, permiţându-le piloţilor să aducă avionul la o altitudine la care aerul este respirabil.

Apa de la bord este potabilă

Un studiu american realizat în 2009 a arătat că, în unul din şapte avioane inspectate, apa de la robinetul aeronavei era contaminată cu E. coli, care provoacă toxiinfecţii alimentare. Apa le este servită pasagerilor drept potabilă şi folosită la prepararea cafelei şi a ceaiurilor, dar, de multe ori, ea nu este încălzită la o temperatură suficient de înaltă pentru ca bacteriile să fie distruse.

Aerul din avioane este plin de germeni

Realitatea este că aerul este foarte bine filtrat şi conţine mai puţini germeni decât cel din locurile foarte aglomerate. Pasagerii respiră la bordul aeronavelor un amestec de aer proaspăt şi recirculat, potrivit pilotului Patrick Smith.

Filtrele de aer sunt considerate de Boeing de „calitatea celor din spitale“; ele pot filtra între 94% şi 99,9% din germenii purtaţi de aer.

Dacă deschizi uşa avionului în timpul zborului, toţi pasagerii vor fi absorbiţi în afara aeronavei

Deoarece cabina este presurizată, mulţâi oameni au convingerea că ar cădea din avion în cazul în care uşile de urgenţă ar fi deschise. Însă, tocmai presurizarea cabinelor face ca deschiderea acestor uşi în timpul zborului, la altitudine mare, să fie aproape imposibilă. „Nu poţi, repet, nu poţi deschide ieşirile de urgenţă ale avionului în zbor. Presiunea din cabină nu ar permite acest lucru“, a declarat pilotul Patrick Smith. Este nevoie de o putere supraoemenească pentru a face lucrul acesta, mai spune el.

Avioanele se prăbuşesc dacă sunt lovite de fulger

Se întâmplă cam o dată pe an ca un avion de linie să fie lovit de fulger, dar nu s-a mai întâmplat din 1967 ca un fulger să ducă la prăbuşirea unui avion. Avioanele sunt construite şi testate astăzi să reziste la asemenea fenomene meteo. Când sunt lovite de fulgere, curentul „curge“ la exteriorul cabinei, către o extremitate a avionului.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite