Video Vaticanul dă undă verde pelerinajelor în Medjugorje, Bosnia. Controverse privind miracolele din micul sat
0Vaticanul a autorizat rugăciunile și ritualurile publice la Medjugorje, recunoscând impactul pozitiv asupra credincioșilor care participă la aceste devoțiuni. Totuși, această decizie nu confirmă autenticitatea fenomenelor supranaturale legate de aparițiile Fecioarei Maria.
În iunie 1981, șase copii și tineri au uimit lumea după ce au împărtășit faptul că Fecioara Maria le-a apărut pe un deal stâncos, de lângă satul Medjugorje, Bosnia Herțegovina. Pe atunci aveau între 10 și 20 de ani. Au susținut că Fecioara le-a încredințat mai multe secrete - avertizări (zece) și le-a cerut să se roage pentru bolnavi, necredincioși, dar și pentru familii, tineri și preoții din întreaga lume. Un documentar pe această temă a fost postat pe YouTube (VEZI VIDEO).
Grupul, denumit ulterior „Vizionarii”, a susținut că a continuat să aibă viziuni fie zilnic, fie anual, afirmând că Fecioara Maria se întoarce frecvent la Medjugorje, Bosnia. Această afirmație a atras milioane de credincioși din întreaga lume, transformând micuțul sat într-un important loc de pelerinaj.
Controversele au apărut la scurt timp după începerea aparițiilor. Mii de credincioși au susținut că au găsit alinare spirituală în Medjugorje, inspirați de relatările despre vindecări miraculoase, convertiri și vocații religioase. Aceștia s-au declarat convinși că locul are o putere specială, care atrage pe cei aflați în căutarea credinței și speranței. Pe de altă parte, scepticii consideră că este vorba de o înșelătorie, din cauza duratei și regularității surprinzătoare a aparițiilor divine.
După ani de investigații, analize și declarații, Vaticanul a emis recent o declarație prin care încearcă să „încheie o istorie lungă și complexă” legată de „miracolele de la Medjugorje”. După decenii de controverse, Papalitatea a decis să autorizeze pelerinajele din Bosnia, deschizând astfel o nouă eră pentru această zonă sacră. Decizia reflectă respectul Vaticanului față de devoțiunea populară, fără a confirma însă natura supranaturală a aparițiilor.
„Credincioșii nu sunt obligați să creadă în aparițiile Fecioarei Maria”
Vaticanul a dat undă verde pelerinajului. Documentul semnat de Cardinalul Víctor Manuel Fernández, liderul biroului de doctrină, nu a validat însă și viziunile ca fiind supranaturale.
Altfel spus, în ciuda rezultatelor pozitive și a experiențelor spirituale frumoase din Medjugorje, Biserica Catolică nu garantează autenticitatea evenimentelor supranaturale, dar recunoaște că fenomenul aduce beneficii credincioșilor care „nu sunt obligați să creadă în apariții (ale Fecioarei Maria)”.
Cardinalul Fernández a subliniat și că ultimii trei papi au recunoscut impactul pozitiv, arătând respect pentru această formă de credință care a câștigat popularitate la nivel mondial, şi a menționat și că Papa Francisc nu intenționează să discute despre natura supranaturală a acestor viziuni, considerând că autorizarea pelerinajului este suficientă.
„E absurd să recunoști efectele pozitive, dar să nu clarifici sursa acestora”
În ceea ce îi privește pe vizionari, documentul notează și că Vaticanul nu face „o judecată cu privire la viața morală a pretinșilor vizionari”. De asemenea, s-a adăugat: „pelerinii care merg la Medjugorje sunt sfătuiți cu tărie să accepte că pelerinajele nu sunt făcute pentru a se întâlni cu vizionarii, ci pentru a avea o experiență spirituală și a participa la o Liturghie.”
Un autor și jurnalist cu două cărți despre Medjugorje, David Murgia, a remarcat că decizia Vaticanului îi va dezamăgi pe cei care sperau o clarificare din partea acestui for: „Mulți din cei care vin la Medjugorje sunt convinși că Fecioara apare în mod real. E absurd să recunoști efectele pozitive, dar să nu clarifici sursa acestora. E ca și cum ai spune că roadele sunt excelente, dar nu ai certitudinea că pomul există”.
Biserica Catolică a schimbat abordarea minunilor, în comparație cu Fátima și Lourdes
Biserica Catolică a schimbat abordarea față de minunile din Medjugorje, comparativ cu cele de la Fátima și Lourdes.
Investigațiile asupra miracolelor de la Medjugorje au fost, în mare parte, inconcludente. Studiile realizate de Episcopia Mostar-Duvno și de fosta Conferință Episcopală a Iugoslaviei nu au adus rezultate clare. De asemenea, concluziile comisiei conduse de un cardinal de rang înalt din timpul Papei Benedict al XVI-lea nu au fost publicate până în prezent.
Vaticanul a modificat recent criteriile prin care evaluează astfel de „minuni”, stabilind că Biserica nu va mai recunoaște originile supranaturale ale acestor unor astfel de evenimente legate de credință, spre deosebire de abordarea avută în cazurile de la Fátima și Lourdes.
La Fátima, în Portugalia, în 1917, trei copii au susținut la fel că au avut viziuni cu Fecioara Maria care le-a transmis mesaje de rugăciune și convertire. Biserica a recunoscut aparițiile ca fiind autentice în 1930, iar Fátima a devenit un important loc de pelerinaj, cu un sanctuar dedicat.
Iar la Lourdes, în Franța, în 1858, o tânără a împărtășit faptul că a avut 18 viziuni cu Fecioara Maria într-o grotă. Și în acest caz Biserica a recunoscut aparițiile, în 1862, iar Lourdes a devenit un loc emblematic pentru pelerinii care caută vindecare spirituală și fizică.
Ambele locuri sunt acum renumite pentru viziunile Fecioarei și au fost aprobate de Biserica Catolică ca fiind semne de credință și devoțiune.
În cazul Medjugorje, Biserica va permite unui episcop local să recunoască și să promoveze beneficiile „fenomenelor spirituale”.
Controversele persistă
Scepticii fenomenului Medjugorje au acuzat exploatarea viziunilor în scopuri financiare, amplificând un conflict preexistent între ierarhii locali. Iar Cardinalul Fernández a recunoscut că un preot apropiat vizionarilor a fost îndepărtat din cler pentru „deficiențe morale și sexuale”.
Vaticanul a mai confirmat și că aproape un milion de pelerini vizitează anual Medjugorje, care s-a transformat dintr-un sat agricol într-o destinație turistică.
Deși nu există încă un sanctuar, episcopul din Mostar-Duvno nu a exclus posibilitatea construirii unuia după recenta decizie a Vaticanului.
O altă schimbare importantă este că mesajele pretinse a fi de la Fecioara Maria nu vor mai fi publicate automat, ca până acum, pe site-ul parohiei, fără autorizarea unui oficial al Vaticanului.