Vacanță pe litoralul Mării Negre din Bulgaria. Cele mai atractive stațiuni pentru români

0
0
Publicat:

Litoralul bulgăresc poate fi opțiune atractivă pentru turiștii români care caută vacanțe accesibile, peisaje spectaculoase, atracții istorice și naturale, dar și servicii de calitate. Stațiuni ca Nisipurile de Aur, Sunny Beach și Balcic sunt apreciate de români.

Balcic. Foto: Wikipedia.
Balcic. Foto: Wikipedia.

Bulgaria poate fi o opțiune accesibilă pentru turiștii români, datorită apropierii de România, a costurilor reduse de cazare și masă, a peisajelor atractive și a stațiunilor sale cu plaje apreciate și numeroase atracții istorice.

Stațiuni moderne precum Sunny Beach și Nisipurile de Aur, altele mai liniștite, precum Sozopol și Albena, ori destinații culturale ca Balcic și Nessebar oferă numeroase oportunități pentru un concediu reușit în Balcani.

Nisipurile de Aur, stațiunea legendară

Aflată la mai puțin de 20 de kilometri de orașul Varna și învecinată cu un parc natural, Nisipurile de Aur (Golden Sands) este una dintre stațiunile moderne ale Bulgariei, situată pe coasta Mării Negre. Numele său provine dintr-o legendă locală care spune că o comoară îngropată aici de un pirat a fost transformată de natură în nisip auriu.

Nisipurile de aur. Wikipedia
Nisipurile de aur. Wikipedia

Stațiunea, modernizată din anii ’90, are o infrastructură bine dezvoltată, cu hoteluri all-inclusive, numeroase restaurante, cluburi și spa-uri, care atrag turiști din întreaga lume. Plajele sale se întind pe aproape patru kilometri și au până la 100 de metri lățime, cu intrare lină în mare și ape curate, fără viețuitoare periculoase. Clima din zona Nisipurilor de Aur este blândă, iar turiștii pot face plajă din mai până în octombrie. Printre atracțiile din zonă se numără mănăstirea Aladzha, ruine bizantine, dar și Castelul din Balcic și mai multe biserici.

Pe rețelele sociale, numeroși turiști au remarcat relieful atractiv al stațiunii și al rezervației din vecinătatea sa. Alții au afirmat că s-au simțit în siguranță și respectați, putând mânca oriunde fără teama de toxiinfecții alimentare și distrându-se fără riscul de a fi jefuiți. Unii turiști s-au plâns, însă, de aglomerația din Nisipurile de Aur și de dezvoltarea excesivă a stațiunii.

Alții au afirmat că zona de agrement nu este potrivită pentru excursii cu familia, ori au reclamat calitatea îndoielnică și costurile mari ale mâncărurilor stradale, în comparație cu alte stațiuni vizitate. Unii turiști au propus alternative mai atractive, precum Albena sau Balchik, care oferă o experiență mai autentică și relaxantă.

Sunny Beach, plaja însorită a Bulgariei

Aflată la 30 de kilometri de orașul Burgas și la 90 de kilometri de Varna, stațiunea Sunny Beach (n.r. „Plaja Însorită”) din Bulgaria s-a dezvoltat începând din anii ’50 și a devenit treptat una dintre cele mai populare destinații turistice de pe țărmul Mării Negre.

Sunny Beach. Sursa: Wikipedia.
Sunny Beach. Sursa: Wikipedia.

Stațiunea este cunoscută pentru plaja sa de opt kilometri, cu nisip fin și dune naturale. Ea atrage mii de turiști, deși are o populație permanentă redusă.

Pentru calitatea serviciilor de cazare și grija față de mediu, a fost distinsă cu Blue Flag încă din 1996. Sunny Beach este descrisă ca fiind un paradis al activităților sportive, iar pentru distracție, turiștii au la dispoziție mai multe parcuri acvatice. Stațiunea are o infrastructură bine dezvoltată și un climat cald și prietenos.

Pe rețelele sociale, Sunny Beach este adesea descrisă ca un loc animat, cu numeroase cluburi și baruri, care atrage în special tineri dornici de petreceri.

„Singurul motiv să mergi în Sunny Beach e dacă plănuiești să te îmbeți zdravăn peste 20 de ore pe zi. Stațiunea există practic doar pentru britanicii care caută tururi de baruri ieftine. Dacă asta cauți, e clar locul potrivit, dar pentru orice altceva, sunt mai multe orașe în apropiere care oferă mult mai multă calitate”, scrie un turist pe Reddit.

Plaja întinsă și nisipul fin de la Sunny Beach sunt apreciate, deși unii menționează că stațiunea poate deveni aglomerată și murdară în sezonul de vârf. Alți turiști se plâng de calitatea și costul serviciilor.

„Este o capcană turistică unde mulți turiști — locali și străini — merg să se distrugă. Din cauza asta, locul e plin de tot felul de escroci, hoți de buzunare, șarlatani și alții de teapa asta”, susține un localnic, pe Reddit.

La câțiva kilometri de Sunny Beach se află Sveti Vlas, o altă stațiune elegantă a Bulgariei, cunoscută pentru nisipul fin și apa limpede, dedicată atât tinerilor, cât și familiilor cu copii. Una dintre atracțiile din Sveti Vlas este Marina Dinevi, cel mai mare port de iahturi din Bulgaria.

Balcic, stațiunea regală a Bulgariei

Aflat la 40 de kilometri de Varna, orașul Balcic de pe țărmul Mării Negre a aparținut României între 1913 și 1940, ca parte a Dobrogei de Sud.

Grădina botanică din Balcic. Adevărul
Grădina botanică din Balcic. Adevărul

Acum este una dintre stațiunile importante ale Bulgariei, cunoscută pentru Castelul Reginei Maria și grădina care îl înconjoară, faimoasă pentru plantele sale și colecția sa de cactuși. Datorită reliefului calcaros, Balcic a fost supranumit „Orașul Alb”, iar zona poartă și denumirea „Coasta de Argint”.

În apropiere a existat satul Mumcil, locuit majoritar de tătari, în perioada administrației românești.

Alți turiști recomandă vizitarea lacului Lacul Tuzlata, recomandat pentru băi de nămol sau a capului Kaliakra, situat la aproximativ 30 de kilometri de Balcic, cu priveliști spectaculoase. O oprire populară pentru iubitorii de fructe de mare este ferma de midii Dalboka.

„Este o destinație ideală pentru odihnă, relaxare și liniște. Există restaurante pentru toate gusturile: de tip boutique, cu specific bulgăresc tradițional sau pescăresc. Balcic este un punct de plecare excelent pentru excursii zilnice variate, spre destinații precum Cap Kaliakra, Nessebar, Sf. Constantin și Elena sau Varna”, scrie un turist român, într-o recenzie pe site-ul Booking.

Prețurile au crescut foarte mult față de anii trecuți, iar porțiile au devenit mai mici, ca în multe alte locuri, remarcă un alt turist.

„Un loc cu un patrimoniu istoric, arhitectural și cultural valoros, dar insuficient pus în valoare. Multe clădiri istorice și zone din oraș sunt lăsate în paragină. Centrul istoric și vechea zonă comercială ar necesita lucrări de reabilitare și revitalizare”, scrie un alt turist român.

Albena, stațiunea pentru familii

Apropiată de Balcic și Varna, stațiunea Albena a fost construită în anii ’60, într-un stil arhitectural unitar. Turiștii găsesc aici hoteluri moderne, majoritatea amplasate chiar pe plaja care se întinde pe cinci kilometri, cu nisip fin și apă puțin adâncă.

Albena. Sursa: Wikipedia
Albena. Sursa: Wikipedia

Albena, cu un nume inspirat din cel al unui personaj literar, este una dintre destinațiile rezervate familiilor, datorită atmosferei și apelor liniștite.

„Albena este o opțiune excelentă, cu multă natură și fără aglomerație de clădiri; între hoteluri vezi verdeață, copaci, parcuri”, o descrie un turist pe Booking.

Nassebar și Sozopol, orașele romantice de pe țărmul Bulgariei

Aflat pe o peninsulă din Marea Neagră, la 30 de kilometri de Burgas, orașul Sozopol a păstrat rămășițe ale anticei colonii milesiene Apollonia Pontica. În prezent este una dintre stațiunile populare de pe litoralul bulgăresc, apreciată pentru cadrul natural și pentru arhitectura orașului vechi, cu străzi pietruite și clădiri istorice.

Plajele din Sozopol sunt apreciate pentru curățenie, orașul este relaxant, mâncarea este grozavă, iar prețurile încă accesibile, potrivit recenziior multor turiști, însă unii au reclamat prezența algelor în ape.

„Orașul este minunat pentru plimbări și vizitare. Sunt multe restaurante bune. Plajele din Sozopol nu sunt cele mai bune (nisipul nu este grozav pentru copii), dar în afara orașului sunt plaje minunate”, scrie un vizitator, pe Reddit. 

Aflat pe o altă peninsulă din Marea Neagră, dar în regiunea Burgas, în apropiere de Sunny Beach, orașul Nassebar a fost numit adesea o „perlă a Mării Negre”. Este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, ridicat pe ruinele așezării tracice Mesambria. În prezent, este o așezare din patrimoniul UNESCO, deosebită prin ruinele sale antice, bisericile medievale, casele de piatră și lemn.

„Nessebar este un loc minunat pentru a te plimba, este frumos și are o istorie reală”, îl descrie un turist, pe Reddit.

Accesibilitatea, căutată de români în Bulgaria

Prețurile unei nopți de cazare în majoritatea stațiunilor din Bulgaria încep de la 15 euro, ajung în medie la 50 de euro pe noapte și pot fi și mai ridicate. Turiștii sunt sfătuiți să își facă rezerve de leva (BGN), moneda oficială a țării vecine. Doar în unele hoteluri, benzinării și restaurante se acceptă plata în euro, dar adesea la un curs nefavorabil.

Costul meselor în stațiunile de pe litoralul bulgăresc este, în general, accesibil, iar mâncarea tradițională bulgărească este apreciată pentru raportul bun dintre calitate și preț.

În restaurantele economice și fast-food-uri, prețul mâncării începe de la șapte euro, iar în localurile de nivel mediu, o masă cu trei feluri de mâncare pentru două persoane poate ajunge la 35 de euro, estimează platforma Numbeo, care oferă informații statistice despre costul și calitatea vieții în orașele și țările lumii.

Transportul spre stațiunile din Bulgaria este, în general, accesibil pentru români, iar cei mai mulți preferă călătoriile cu mașina. Cele mai utilizate rute sunt Vama Veche – Durankulak și Giurgiu – Ruse.

Autostrăzile din țara vecină au o lungime totală de aproape 900 de kilometri, sunt în stare bună, iar cele mai populare trasee folosite de turiștii români conectează capitala Sofia de orașele portuare Varna și Burgas, ori coboară spre Grecia.

Pentru utilizarea acestora este necesară achiziționarea unei taxe de drum (vinieta), care poate fi cumpărată online sau din benzinăriile apropiate de graniță. În Bulgaria, prețul combustibilului este, în general, mai mic decât în România.

Călătorii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite