REPORTAJ Copenhaga, locul în care o lume de basm se împleteşte cu arhitectura si designul strălucitor
0Capitala Danemarcei propune un amestec de artă, cultură, istorie şi distracţie într-unul dintre cele mai civilizate locuri din Europa.
N-am înţeles niciodată de ce lumea evită ţările nordice, atunci când e vorba despre turism. Probabil s-a creat senzaţia că sunt scumpe şi friguroase. Cumva adevărat, dar motivele trec drept insuficiente pentru a renunţa la ceva ce nu trebuie să lipsească de pe lista niciunui călător cu pretenţii. Plus că vara, în special în lunile iulie -august, nu e deloc frig, poate doar mai bate vântul, iar dacă îţi planifici din timp vizita ai şanse mari să ieşi mai ieftin decât într-un sejur la Poiana Braşov.
Până să intrăm în detalii, iată, pe scurt, ce înseamnă Copenhaga: artă, cultură, istorie, distracţie, turism culinar, plimbări pe faleza kilometrică ori prin parcuri şi grădini urbane, biserici şi castele, shopping decent sau în magazinele de lux de pe artera pietonala Strøget - cea mai lungă din Europa (1.1 km).
Oraşul abundă în repere legendare, de la Mica Sirenă, inspirată din basmul lui Andersen şi până la Parcul Tivoli, un Disneyland mai puţin mediatizat dar cu o grămadă de atracţii, care primeşte anual vreo 5 milioane de vizitatori. Un parc deschis în 1843, când România se zbătea să dea jos talpa turcească de pe grumazul ţării.
Şi cum danezii sunt înnebuniţi după bio, eco şi organic, în Copenhaga veţi vedea autobuze electrice, dar şi oameni care recicleaza tot, iar magazinele vând îmbrăcăminte făcută din fibre organice. Nimic nu se pierde, totul se transformă.
Portul Nyhavn, imaginea cărţilor poştale
Toate drumurile duc spre Portul Nyhavn, socotit locul cel mai frumos din Copenhaga. Acolo veţi descoperi acele imagini pitoreşti care apar pe toate cărţile poştale, cu bărci ancorate în faţa unui şir de case colorate din secolul al 17-lea, când oraşul era un punct important pe harta comerţului naval mondial. Pe maluri sunt clădiri, pe care cineva s-a jucat parcă cu un set de acuarele, iar locul geme de restaurante şi terase care par a fi cochetat cu stelele Michelin, dacă nu, cumva, chiar le-au înhăţat.
Până să ajungi în port, venind dinspre Gara Centrală, punctul în care coboară majoritatea turiştilor, fie că vin de la aeroport, fie că ajung de la Malmo, drumul te poartă pe Strøget, o stradă pietonală cu magazine destinate celor cu buzunarele doldora. Aici se găsesc opţiuni interesante, în ceea ce priveşte brandurile nordice, pe care la noi nu le găseşti, dar preţurile sunt destul de piperate.
Şi apropo de preţuri, în Danemarca se plăteşte în coroane daneze (100 DKK reprezintă aproximativ 65 lei), dar plata cu cardul este posibilă inclusiv la chioşcurile stradale. În ciuda preţurilor care pot părea prohibitive, atmosfera pe Stroget este happy, pentru că, aşa cum se ştie deja, danezii au fost desemnaţi oficial cea mai fericită naţie din Europa. Aici s-a inventat conceptul de hygge, un concept care promovează sentimentul de a fi comod şi mulţumit, acesta fiind modalitatea daneză de a face viaţa mai frumoasă într-o ţară în care iernile sunt lungi şi întunecate.
Concret totuşi, nu se poate spune ce este cu adevărat hygge, dar există o grămadă de variante: o plimbare prin pădure, îmbrăcat în haine groase, un foc uriaş în toiul iernii, o masă copioasă alături de întreaga familie, o baie caldă în arome puternice sau chiar lumina caldă a unei lumânări aşezată pe noptieră.
Bicicleta e sfântă în oraş
Capitala Danemarcei este, prin prisma zonei care contează turistic, un oraş destul de mic, astfel că nu e nevoie să apelezi la mijloacele de transport în comun, cele mai importante obiective fiind uşor de atins la picior. Nici chiar danezii nu se dau în vânt după metrou sau autobuz, cel mai popular mijloc de transport fiind bicicleta.
În Copenhaga o să vezi mai multe biciclete decât maşini, nu doar pentru că pe două roţi te poţi strecura şi în locuri în care accesul maşinilor este interzis. De fapt, mersul pe bicicletă influenţează atât sănătatea cât şi costul vieţii. Cercetătorii au descoperit că pentru fiecare kilometru parcurs cu bicicleta în loc de maşină, plătitorii de impozite economisesc jumătate de coroană daneză, bani care s-ar fi pierdut pe urmările accidentelor, congestiei, poluării fonice şi uzării infrastructurii. Dacă intraţi în profunzimea sistemului danez, va fi simplu de constatat că acesta se axează, în general, pe sustenabilitate şi inovaţie!
Pentru turişti, dar evident şi pentru localnici, există şi un program de închiriere a bicicletelor – Bycyklen– prin care o poţi lua dintr-un loc şi o poţi lăsa în altul, iar acestea au o tabletă cu sistem de navigaţie şi plata se face prin contul pe care îl creezi când te înscrii.
Mica Sirenă chiar e mică
Lăsând în urmă portul Nyhavn, colorat de căsuţe ca din poveşti, următoarea oprire, pe cea mai populară rută turistică, o reprezintă Mica Sirenă. Care chiar e destul de mică, nu putea să lipsească din oraşul lui Hans Christian Andersen, cel care a creat-o în basmul său. Este un adevărat pelerinaj la locul unde se află însă doar o copie a acesteia. Originalul a fost creat de sculptorul Edvard Johannes Eriksen şi instalat pe o stâncă de la malul marii, pe 23 august 1913, însă ulterior, de-a lungul timpului, a fost vandalizată de câteva ori, astfel că autorităţile au luat decizia de a oferi turiştilor o copie, ducând creaţia artistică într-un loc în care nu atentează nimeni la ea. Copia nu deranjează însă, cozile pentru o fotografie cu acest simbol al capitalei daneze fiind adesea sâcâitoare, în special din cauza asiaticilor cu un apetit dezvoltat pentru orice cadru, care poate dinamita reţelele sociale.
Copenhaga este un oraş care, în special vara, emană un aer boem. Vă puteţi convinge că are un farmec aparte, savurând un Carlsberg rece, de la mama lui, pe care nu trebuie să-l bei neapărat la o terasă din port, cu 8 euro paharul, ci doar să te laşi trei străzi în stânga sau în drepta unde-l găseşti în supermarket, cu doi euro cutia! Si apoi să te trânteşti pe iarba oricărui parc privind cerul. Trebuie reţinut că, vara, cerul în ţările nordice este şi el un spectacol în sine. La fel şi răsăritul devreme sau apusul târziu!
Copenhaga este un oraş foarte curat şi aerisit, iar locuitorii arată că nivelul de trai este ridicat
Christiania, oraşul liber
Dacă vreţi să vedeţi un oraş cu adevărat liber, atunci Christiania este locul potrivit. Vorbim deun oraş în oraş, o zonă, care practic e separată de restul capitalei daneze, creată de hipioţii, idealiştii, anarhiştii anilor ’70. Christiania ocupă în jur de 30 de hectare şi găzduieşte cam 1000 de locuitori, care nu plătesc taxe şi au un sistem propriu de guvernare. Cel mai controversat aspect legat de Christiania este comerţul de marijuana şi cannabis în plină stradă, aşezat pe tarabe, ca la piaţă, care e tolerat într-o anumită măsură de autorităţi.
La o jumătate de oră de Malmo
Avantajul unei vizite la Copenhaga este că în acelaşi sejur, ba chiar în aceeşi zi, poţi vedea două oraşe din două ţări. Traversând podul Oresund se ajunge din Danemarca în Suedia în mai puţin de 30 de minute, iar o vizită la Malmo, al treilea oraş ca mărime din Suedia, te duce într-o lume medievală şi pitorească, care se contopeşte cu modernismul unui smart city de ultimă generaţie. Preţul unui bilet de tren dus-întors este în jur de 25 de euro, iar podul reprezintă o adevărată operă de inginerie, cu o lungime de 8 km, de-a lungul căruia poţi admira o privelişte minunată.
Din Palatul Christianborg se vede oraşul de sus
Palatul Christianborg cuprinde Parlamentul, Curtea Supremă şi Ministerul de Stat şi are un interior impresionant. Din turn, unde se urcă gratis, ochii ţi se pot bucura de fiecare turlă de catedrală gotică, iar străzile şi oamenii se văd mici ca nişte piese de LEGO. Dacă nu ştiaţi, danezii sunt inventatorii LEGO-ul, acesta apărând într-un atelier obscur de tâmplărie din Billund, la începutul secolului trecut, când Ole Kirk Christiansen s-a gândit să folosească aşchiile de lemn pentru a face jucării.
Un oraş verde, împânzit de parcuri
Din România se ajunge destul de uşor la Copenhaga. Există zbor direct cu Blue Air, dar o variantă accesibilă este şi zborul până la Malmo, cu Wizz air, de unde există trenuri din 30 în 30 de minute. Tot Wizz Air zboară şi la Billund, unde se află Legoland, unul dintre cele mai apreciate parcuri de distracţie din lume.
Preţurile sunt destul de mari, ca în orice ţară nordică. Preţurile la hostel încep de la 30 de euro pe noapte, urcând vertiginos în cazul camerelor de hotel confortabile. O masa la restaurant atinge 25-40 euro de persoană, dar sunt şi variante alternative, gen supermarket sau fast-food, unde te descurci cu 10 euro.
La Guiness World Records Museum, care se află chiar în centrul oraşului, poate fi văzută o statuie a celui mai înalt om din toate timpurile, americanul Robert Wadlow, care a măsurat 2,72 metri.
Preţul biletului de metrou care leagă aeroportul de oraş costă cam 10 euro dus-întors (sunt doar câteva staţii şi face aproximativ 20 de minute).
Vremea este capricioasă, chiar şi vara, când, dacă nu plouă sunt şanse mari să bată vântul. O pelerină de ploaie e binevenită în orice bagaj.
1,5 milioane de locuitori are Copenhaga, concentrând aproape un sfert din populaţia Danemarcei
Danemarca este una dintre ţările care a acordat femeilor, acum mai bine de un secol, dreptul de vot (Suedia - 1919, Norvegia - 1913, Islanda si Danemarca – 1915, Finlanda - 1906), egalitatea între sexe fiind o prioritate a societăţii.
Un obiectiv interesant este Grădina Botanică, al cărei punct forte este Casa cu Palmieri, unde ai impresia că pluteşti deasupra unei păduri exotice. Intrarea este gratuită.
Oraşul are multe parcuri, precum Frederiksberg Gardens sau Ørstedsparken, dar chiar şi cimitirele sunt considerate parcuri, aşa că, unele cupluri n-au niciun stres să facă plimbări romantice printre morminte.
Copenhaga este un oraş verde, în care lumea stă relaxată pe orice petec de iarbă, însă un loc care chiar nu trebuie ratat este cel al grădinilor castelului Rosenborg, considerate, de departe, cele mai frumoase din oraş. Intrarea în castel costă în jur de 100 de coroane (65 lei), dar plimbarea prin grădini este gratuită.
Un spectacol impresionant este schimbarea gărzii în faţa palatului Amalienborg, acolo unde locuieşte familia regală. Danemarca este o monarhie condusă de Regina Margrethe a II-a (în vârstă de 79 de ani), care conduce ţara din 1972.
Copenhaga are câteva zone de înot în inima oraşului, cum ar fi La Banchina, Insulele Brygge, Kastrup Sea Bath.
Un mod cu adevărat spectaculos de a vedea cea mai importantă parte din Copenhaga, este barca. Sunt multe tururi pe canale, cele mai multe pornind din Nyhavn, iar preţurile nu sunt chiar mari, începând de la doar 40 de coroane/ 25 lei. Poţi să îţi iei şi un bilet mai scump, de vreo 100 de coroane/ 60 lei, care funcţionează pe sistemul hop on - hop off şi este valabil 48 de ore.
Danezii sunt foarte mari consumatori de peşte, dar şi de porc, iar aceste două feluri nu lipsesc din meniul niciunui restaurant.