Obiective turistice celebre care riscă să fie distruse definitiv. Numărul foarte mare de vizitatori le pune în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebritatea şi fumuseţea monumentelor sau a parcurilor naturale este de multe ori o sabie cu două tăişuri. Numărul foarte mare de turişti care vor să vadă aceste obiective riscă să le distrugă pur şi simplu, iar autorităţile se văd nevoite să ia măsuri radicale pentru a le proteja.

Fenomenul apare la obiective turistice din întreaga lume, spune Stefaan Poortman, director executiv la Global Heritage Fund, organizaţie care încearcă să conserve siturile culturale importante. În unele locuri, numărul zilnic al turiştilor care pot vizita un anumit obiectiv a fost redus drastic sau interzis complet, cum este cazul mormântului lui Tutankhamon, scrie CNN.

Din păcate, multe alte atracţii turistice sunt în pericol de a fi distruse de fluxul mare de vizitatori. Printre acestea se numără Marele Zid Chinezesc, Marea Barieră de Corali, Angkor Wat, Capela Sixtină, Peşterile din Altamira, Maasai Mara, Machu Picchu, Taj Mahal şi mormântul faraonului Tutankhamon.

Marele Zid Chinezesc

Zidul se întinde pe o distanţă de mii de kilometri şi a rezistat atacurilor armatelor invadatoare. Din nefericire, se pare că nu va mai rezista prea mult timp în faţa „invaziei” turiştilor, care îl asaltează zi de zi. Multe zone din acest zid au fost murdărite cu graffiti, iar 30% din fortificaţie a dispărut deja, erodată de factori naturali, dar şi din cauza oamenilor.

Marea Barieră de Corali

image

Cel mai mare ecosistem de corali din lume riscă să dispară până în anul 2050, din cauza schimbării climei, avertizează oamenii de ştiinţă. Va fi un dezastru ecologic, dar şi economic, pentru că economia locală se bazează acum exclusiv pe turism, o industrie cu venituri de miliarde de dolari.

Angkor Wat

image

Ruinele spectaculoare ale complexului de temple din Cambodgia sunt acum luate cu asalt de grupuri de turişti care se înghesuie să prindă cel mai bun unghi pentru a face poze la apusul soarelui. În anul 2013, complexul a fost vizitat de peste 2 milioane de turişti, iar numărul acestora creşte cu 20% în fiecare an, spun autorităţile locale. Singura măsură posibilă este limitarea numărului de vizitatori care să aibă acces zilnic la aceste ruine.

Capela Sixtină

image

Folosirea blitzului pentru a fotografia superbele fresce ale lui Michelangelor este interzisă, dar mulţi turişti încalcă această regulă. Capela Sixtină de la Vatican este vizitată anual de milioane de turişti. Respiraţia lor distruge treptat frescele, din cauza dioxidului de carbon pe care îl emit în această încăpere destul de mică pentru numărul uriaş de vizitatori care se înghesuie zi de zi aici. Există senzori şi camere video care monitorizează numărul de persoane care intră aici şi reglează temperatura şi umezeala din interior.

Picturile rupestre din peşterile Altamira

image

Peşterile sunt celebre în întreaga lume pentru desenerale murale cu animale, realizate de oamenii din Paleolitic. Aceste picturi sunt foarte delicate şi au o vechime de peste 20.000 de ani. Din cauza numărului mare de turişti care vizitau peşterile, desenele riscau să fie distruse definitiv, iar autorităţile spaniole au luat o decizie radicală: în anul 2002 au închis situl şi nu au mai permis accesul publicului. De anul trecut, peşterile au fost parţial redeschise, dar pot fi vizitate doar de 5 turişti pe săptămână. Vizitatorii sunt aleşi la întâmplare şi trebuie să poarte costume speciale de protecţie ca să poată intra în interior.

Rezervaţia Maasai Mara

image

Este printre cele mai populare destinaţii pentru turiştii amatori de safari. Banii aduşi de aceşti turişti reprezintă principala sursă de venit pentru economia Kenyei. Dar, din păcate prezenţa lor este tot mai numeroasă, iar taberele turistice au un impact negativ asupra ecosistemului. Singura soluţie pentru protejarea acestui mediu natural este limitarea numărului de vizitatori, spune Poortman.

Mormântul lui Tutankhamon

image

Anul trecut, mormântul a fost închis pentru public, din cauză că respiraţia numeroşilor turişti a crescut umezeala din interior şi a deteriorat picturile murale. Alături a fost deschisă o copie fidelă a mormântului, care poate fi vizitată. Culorile şi textura picturilor celebre au fost reproduse foarte fidel, cu ajutorul unor aparate de ultimă generaţie.

Taj Mahal

image

Mausoleul construit de împăratul mogul Shah Jahan pentru iubita lui soţie, Mumtaz, este considerat un simbol al iubirii care învinge moartea. Clădirea a fost construită în secolul al XVII-lea şi acum este vizitată de peste 4 milioane de turişti anual. Numărul foarte mare de vizitatori a dus la scăderea nivelului râului Yamura, aflat în apropiere, iar acest lucru afectează fundaţia din lemn a mausoleului.

Machu Picchu

image

Şi oraşul incaş din secolul al XV-lea, construit la o altitudine de peste 2.400 de metri, în munţii din regiunea peruană Cuzco, este în pericol. În anul 2007 a fost declarat una dintre cele şapte noi minuni ale lumii, iar acum UNESCO vrea să-l includă pe lista monumentelr de patrimoniu aflate în pericol. Pentru a reduce numărul de vizitatori, din anul 2011 au fost introduse noi reguli pentru acces: numai 2.500 de persoane pot vizita zilnic acest oraş, iar citadela poate fi văzută de doar 400 de persoane zilnic.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite