Misterul din Govora, dezvăluit prin intermediul poveștilor, istoriei și arhitecturii FOTO

0
Publicat:

S-a dat startul celei de-a patra ediții a Zilelor Arhitecturii Balneare în Băile Govora (Vâlcea). Este un eveniment prin care se urmărește apropierea comunității locale și a turiștilor de patrimoniul celebrei stațiuni.

Proiecții pe Hotelul Palace din Govora Vâlcea de Zilele Arhitecturii Balneare Foto StudioGovora
Proiecții pe Hotelul Palace din Govora Vâlcea de Zilele Arhitecturii Balneare Foto StudioGovora

StudioGovora, grupul de inițiativă civică promotor al proiectului, pleacă de la ideea că Băile Govora reprezintă o stațiune balneară cu o identitate arhitecturală unică, care păstrează, alături de Parcul Balnear, poveștile orașului.

Poate nu multă lume cunoaște, spre exemplu, faptul că Băile Govora este un muzeu de arhitectură în aer liber. Multe clădiri din oraș poartă semnătura unor arhitecți cunoscuți, ce au avut contribuții remarcabile la istoria arhitecturii din România. Dimitrie Maimarolu, Arta Cerchez, Ștefan Ciocîrlan, Gheorghe Simotta, Ernest Doneaud, Virginia Andreescu Haret sunt doar câteva dintre numele celebre care și-au lăsat amprenta asupra orașului și implicit pe clădirile simbol.

Doar că numeroase clădiri istorice au rămas nefolosite sau într-o stare avansată de degradare. În acest mod afectează imaginea localității și felul în care comunitatea se raportează la moștenirea sa culturală, fiind totodată lipsită de servicii și dotări, ceea ce necesită acțiuni de intervenție și restaurare.

De aceea a și fost gândită acțiunea Zilele Arhitecturii Balneare, derulată în perioada 10 – 13 august 2023. 

„Timp de patru zile, punem patrimoniul construit al Băilor Govora în centrul atenției comunității govorenilor și vizitatorilor, prin tururi ghidate tematice, proiecții de film, video mapping și alte activități”, spun organizatorii de la StudioGovora, datorită cărora arta, patrimoniul și comunitatea se reunesc la Govora, încurajând astfel publicul să descopere întregul oraș printr-o serie de activități cu acces gratuit (VEZI GALERIA FOTO).

„Orașul poate fi experimentat ca un spațiu fluid, în care peisajul și natura joacă roluri importante, iar granițele dintre spațiul privat și cel public sunt adesea estompate. Astfel, reactivarea spațiilor publice este esențială. În continuarea efortului de a apropia patrimoniul de comunitatea locală și vizitatori, precum și de a declanșa inițiative de intervenție și restaurare, Studiogovora organizează a patra ediție a Zilelor Arhitecturii Balneare”, au menționat organizatorii. 

Cu această ocazie, în premieră, va fi testat turul tematic „Misterul din Govora” pe aplicația Questo și se vor organiza și alte tururi ghidate, vor fi proiecții de lumini, seri de cinema și va fi lansat „Ghidul de bune practici: Băile Govora” despre care cei care au lucrat la conceperea lui spun că ar putea fi aplicat tuturor stațiunilor balneoclimaterice din țară.

Toate aceste activități se alătură șirului de acțiuni prin care StudioGovora urmărește salvarea patrimoniului arhitectural istoric prin conștientizarea imensului potențial pe care stațiunea îl are. O stațiune construită în urmă cu un secol și jumătate după modelul stațiunilor termale din vestul Europei.  

Spre exemplu, prima intervenție punctuală realizată de cei de la StudioGovora a fost de restaurare cu tehnici tradiționale a singurului foișor istoric rămas în Băile Govora, construit în 1938, dar ar mai fi de menționat și punerea în siguranță a „vilei dantelate” după cum mai este cunoscută Vila Ivanovici, una dintre cele mai valoroase și mai frumoase clădiri de patrimoniu din stațiune.   

Zilele Arhitecturii Balneare reprezintă deci unul dintre multele evenimente prin care se dorește ca stațiunea Băile Govora să fie readusă la viață, dar și la faima de odinioară. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite